هیپوکمپوس، هیپوکام یا هیپوکامپ (hippocampus) که معادل فارسی شده آن اَسبَک میباشد ساختاری شبیه دم اسب در مغز است که در چینهای داخلی، بخش پایینی و وسطی آن به نام لوب تمپورال قرار دارد. در واقع هیپوکامپ به دو بخش از مغز اطلاق میشود که هر کدام در سمتی از آن قرار دارند. وزن آن حدوداً یک صدم سایر لایههای بیرونی مغز (قشر مغز) میباشد و سلولهای آن به شکل هرمی دیده میشوند. هیپوکامپ در لغت به معنای «خمیده مثل اسب» است و این نامگذاری به دلیل شباهت این قسمت از مغز به اسب دریایی است.
هیپوکامپ اصلی ترین قسمت مغز در روند حافظه بلند مدت می باشد و در واقع بعد از گذشت زمان، وقایع به کمک هیپوکامپ رمزگشایی می شود. از نقش های دیگر آن در روند حافظه، تمرین، تثبیت و طبقه بندی خاطرات را می توان نام برد. هیپوکامپ بخشی از مغز مهرهداران است که نقش مهمی در تثبیت اطلاعات حافظه کوتاه مدت در حافظه بلند مدت و مکان یابی فضایی دارد. انسان و دیگر پستانداران یک هیپوکامپ در هر نیمه مغز خود دارند. اسبک مسئول حافظه دور است و پیشمغز را از آزمودههای گذشته ما آگاه میکند. این مجموعه خاطرات گذشته را به شکل کوتاه یا دراز مدت حفظ میکند. این ناحیه از مغز جزء اولین نواحی مغز است که در بیماری آلزایمر آسیب میبیند.
سالها عصب شناسان در جستوجوی پاسخ به این سؤال بودند که چرا استرس برای فعالیتهای مغزی اینقدر مضر است و اکنون بهنظر میرسد که جواب آن باید در همین ناحیه هیپوکامپ نهفته باشد. ظاهرا استرس مزمن با واسطه مولکولی به نام اینترلوکین ـ1بتا که در شرایط التهاب و استرس ترشح میشود باعث مرگ نورونها و پیشگیری از زایش نورونهای جدید در هیپوکامپ شده و به این ترتیب توانایی ما برای ایجاد تغییرات و همچنین داشتن خلاقیت برای پیدا کردن روشهایی برای کاهش استرس را از بین میبرد. اما ورزش کردن از این نظر در جبهه مقابل استرس است. بهنظر میرسد چروکیده شدن هیپوکامپ یکی از مهمترین وقایعی است که با کاهش قوای ذهنی بهدنبال افزایش سن و بیماری آلزایمر مربوط باشد و به همین دلیل انجام فعالیتهای مستمر فکری با تحریک زایش سلولی در هیپوکامپ میتواند جلوی این فرایند را بگیرد. اما یافتههای جدید نشان میدهد که برا ی جوان نگه داشتن فکر ورزشهای بدنی نیز همین قدر مفید هستند. این اتفاق میتواند به خاطر افزایش جریان خون هیپوکامپ بهدنبال ورزش باشد که شرایط را برای زایش سلولی بیشتر در این منطقه فراهم میکند.
هیپوکامپ از نظر اندازه در حدود یک صدم لایه خارجی مغز یا قشر مغزی (cerebral cortex) است که از سه لایه با سلول های هرمی شکل مخصوص تشکیل شده است.
هیپوکامپ قسمتی از سیستم لیمبیک است که با تفکر آگاهانه ارتباط کمتر و با احساس و عکس العمل ارتباط بیشتری دارد. سیستم لیمبیک شامل هیپوکامپ و آمیگدالا واقع در لبه قشر (cortex) می شود. این ساختار به کنترل عملکرد های مختلف بدن مانند سیستم غدد درون ریز و آنچه که معمولاً بعنوان عکس العمل های " جنگیدن یا پرواز کردن " شناخته می شوند کمک می کند.
در این صفحه تعداد 13435 مقاله تخصصی درباره هیپوکامپ که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.