حافظه را به دو معنا می توان تعریف کرد. حافظه (رایانه) در رایانهها، حافظه (جانداران) در موجودات زنده.
حافظه یا ویر یا ابزار ذخیرهسازی رایانه، ابزاری است که میتوان دانستهها را در آن انباشته و باز یابی نمود. در مفهوم گسترده تر این واژه به ابزارهای انبارش بیرونی چون دیسکگردان یا نوارگردان گفته میشود. ابزار ذخیرهسازی نیمه هادی یکراست به پردازنده وصل میشود. حافظه پنهان یا Cache ویر سریعی است که برای افزایش سرعت پیوند سیستم با دستگاههای کندتر بهره گرفته میشود و بکارگیری آن مایه آن میشود که سرعت و تواناییهای دستگاه سریع هرز نرود. مهمترین ویر (حافظه) پنهان در پردازندههای مرکزی (سیپییوها) وجود دارد که به سه گونه نخستینه و دومبنه و سومینه (L1 و L2 و L3) بخش میشود و امروزه ویر پنهان که در پردازشگرهای مرکزی ساختن آن هزینه بیشتری دارد تا ۱۶ مگا بایت هم میرسد.
ویر با هدف انباشتن دانستهها (مانا، گذرا) در رایانه به کار برده میشود و دارای انواع گوناگونی است. ویرها را میتوان بر پایه نمایههای گوناگونی بخش بندی کرد. ویر گریزان Volatile و ویر ناگریزان Nonvolatile نمونهای از این بخش بندیها است. ویرهای گریزان بلافاصله پس از خاموش شدن سیستم دانستهها خود را از دست میدهند و همواره برای نگهداری دانستهها خود به منبع تامین انرژی نیاز خواهند داشت. بیشتر ویرهای رَم در این گروه جای میگیرند. ویرهای ناگریزان دادههای خود را همچنان پس از خاموش شدن سیستم نگه خواهند داشت. ویر «رام» ROM نمونهای از این نوع ویرها است. نام انواع حافظهها در زیر آمدهاست:
حافظه دسترسی تصادفی (رَم) RAM
حافظه فقط خواندنی (رام) ROM
حافظه پنهان Cache
حافظه دسترسی تصادفی پویا Dynamic RAM
حافظه دسترسی تصادفی ایستا Static RAM
ویر فِلَش Flash Memory
حافظه مجازی Virtual Memory
حافظه ویدیویی Video Memory
بایوس (واسط سختافزار و نرمافزار) BIOS
استفاده از ویر صرفاً محدود به رایانههای شخصی نبوده و در دستگاههای متفاوتی نظیر: تلفن همراه، رایانه جیبی، رادیوهای اتومبیل، دستگاه پخش نوار ویدیویی، تلویزیون و. . . نیز در ابعاد وسیعی استفاده میگردد. هر یک از دستگاههای فوق مدلهای خاصی از ویر را استفاده مینمایند.
حافظه و یادسپاری در روانشناسی، حافظه یا یادسپاری (به انگلیسی: Memory) استعدادی است ذهنی برای ذخیره، حفظ و به یاد آوردن اطلاعات و تجربیات. پایه آن تشکیل ارتباطات موقتی قوی و کافی در قشر مغزی میباشد. یونانیان قدیم به نموسین (Mnemosy) الهه حافظه اعتقاد داشتند و او را مادر ۹ ربالنوع علم و هنر میدانستند. حافظه دارای سه مرحله است: «رمزگردانی»، «ذخیرهسازی» و «بازیابی»
رمزگردانی(Encoding): سپردن به حافظه
ذخیرهسازی(Storage): نگهداری در حافظه
بازیابی(Retrieval): فراخوانی از حافظه
از نظر علمی حافظه را میتوان به دو بخش «حافظه بلند مدت»(Long-Term Memory)و «حافظه کوتاه مدت»(Short-Term Memory)تقسیم نمود. در موقعیتهایی که نگهداری و ذخیرهسازی مطالب برای چند ثانیه مطرح است، (اغلب کمتر از ۳۰ ثانیه) در مقایسه با موقعیتهایی که مستلزم نگهداری مطالب برای مدت طولانی تری است، (از چند دقیقه تا چندین سال) نوع حافظه فرق میکند. گفته میشود موقعیتهای نخست با حافظه کوتاه مدت و موقعیتهای دوم با حافظه بلند مدت مرتبط میشود. در مورد هر دو نوع حافظه، سه مرحله رمزگردانی، ذخیرهسازی و بازیابی وجود دارد.
در این صفحه تعداد 7859 مقاله تخصصی درباره حافظه که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: حافظه; Personas mayores; Ocio; Memoria; Programas de psicoestimulación; Tiempo no estructuradoElderly; Leisure; Memory; Psycho-stimulation programs; Unstructured time