ضربه یا تروما (Trauma) به هر نوع ضربه، جراحت، شوک٬ آسیب و حادثه وارد شده بر بدن، در علم پزشکی گفته میشود، مشروط به اینکه از خارج به بدن وارد شده باشد و عامل درونی، علت ایجاد آسیب نباشد.
به عبارت دیگر تروما هر آسیبی است که در اثر افزایش انرژی ورودی به بدن ایجاد میشود. این انرژی ممکن است از نوع ضربهای، مکانیکی، حرارتی (سوختگی)، شیمیایی یا انواع دیگر باشد.
اهمیت تفاوت این دو مبحث در اورژانس و فوریتهای پزشکی مشخص میشود٬ مثلاً در برخورد با بیمار دچار سنگکوب یا شوک٬ اگر عامل آن بیماری باشد٬ امدادگر بهراحتی میتواند اقدام به جابجایی بیمار کند ولی در شرایط تروما٬ به علت وجود احتمال آسیبهای شدید مانند قطع نخاع٬ هرنوع جابجایی و حرکت بیمار بدون ساپورت و ثابت نمودن اندامهای متحرک و توسط اشخاص ناوارد ممنوع است. تروما اگر شدید باشد شخص را به مداوای سریع اورژانسی نیازمند میسازد.
تروما را میتوان براساس مکانیسم آسیب (حوادث ترافیکی، سقوط، حوادث منزل،. . . )، محل آسیب ( سر، شکم و. . . ) و یا بر اساس ویژگیهای عامل ایجادکننده تروما ( ترومای نافذ شکم ( با شئ بُرنده) یا ترومای غیرنافذ (بلانت) و همچنین ترومای حرارتی یا فشاری (باروتروما) و غیره) تقسیم بندی نمود.
در ایران اگرچه بیماریهای قلبی- عروقی، اولین عامل مرگ و میر هستند، اما بیشترین عمر از دست رفته در کشور ما در اثر تروماست، چون بیماریهای قلبی - عروقی بیشتر در افراد مسن روی میدهند، ولی تروما معمولا در افراد جوان اتفاق میافتد.
تروما تعریف روانشناختی هم دارد: تجربه ای که از نظر هیجانی دردناک، پریشان کننده و ناگهانی باشد و اغلب باعث اثرات پایدار بدنی و ذهنی شود.
افرادی که قبلا دچار تروما شده بودند یا در دوران بچگی این تجربه را داشتند بیشتر مستعد این می باشد که با ضربه دیگری دچار تروما شوند. آنچه که درمان این بیماری را حساس می کند این است که درمان بیمار به طور بالقوه ممکن است منجر به ترومای مجدد شود.
استرسهای مزمن و ادامهدار مثل درگیر شدن افراد با بیماری یا فقر به تدریج روی مرکز سیستم هیجانی تاثیر میگذارد و به مرور ترشح هیدرو کرتیزول (مادهای که با استرس مقابله میکند) در این فرد نسبت به افراد دیگر بیشتر میشود، در این حالت تخریب ناگهانی نیست و فرد سیستم هیجانی ناپایدار را بروز میدهد همچنین فرد، با کاهش حافظه، پایین آمدن اعتماد به نفس و. . . روبهرو میشود.
در این صفحه تعداد 5796 مقاله تخصصی درباره تروما که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: تروما; Hip fracture; Intertrochanteric fracture; IT fracture; Lag screw; Trochanteric nail; Intramedullary nail; Trauma; AOS; advanced orthopaedic solutions; GLS; Galileo lag screw; ES nail; extended short nail;