منظور از واژه فراصوت(ULTRASOUND)، امواج صوتی با بسامد بالاتر از حد بالای شنوایی انسان، یعنی بیشتر از 20 kHz، است. معمولاً انسانها صداهایی با بسامد بین 20 Hz تا 20 kHz را می شنوند. اصوات با بسامد بالاتر از 20 kHz (یعنی 20،000 نوسان در ثانیه) توسط گوش انسان احساس نمی شوند.
برخی حیوانات مانند خفاش و دلفین برای زندگی به امواج فراصوت نیاز دارند.
فراصوت در محیطهای گوناگونی از قبیل: گازها، مایعات و جامدات منتشر می شود، اما نمی تواند در خلأ منتشر شود. سرعت انتشار صوت در محیطهای مختلف، متفاوت است. سرعت صوت در جامدات بیشتر از مایعات و در مایعات بیشتر از گازهاست. برای مثال، سرعت صوت در هوا در حدود 340 متر بر ثانیه، در آب در حدود 1530 متر بر ثانیه و در آهن تقریباً 5850 متر بر ثانیه است. در سال ۱۸۷۶ میلادی، فرانسیس گالتون برای اولین بار پی بوجود امواج فراصوت برد. گالتن با ساخت و آزمایش سوتی توانست اصواتی با بسامدی بالاتر از محدوده شنوایی انسان (فراصوت) تولید نماید. در زمان جنگ جهانی اول کشور انگلستان برای کمک به جلوگیری از غرق شدن غم انگیز کشتیهایش توسط زیردریاییهای کشور آلمان در اقیانوس آتلانتیک شمالی دستگاه کشف کننده زیردریاییها به کمک امواج صوتی به نام Sonar ابداع کرد. این دستگاه امواج فراصوت تولید میکرد که در پیدا کردن مسیر کشتیها استفاده میشد. این تکنیک در زمان جنگ جهانی دوم تکمیل گردید و بعدها بطور گستردهای در صنعت این کشور برای آشکار سازی شکافها در فلزات و سایر موارد مورد استفاده قرار میگرفت. از کاربرد بخصوصی که انعکاس صوت در جنگ و صنعت داشت Sonar به علم پزشکی وارد شد و تبدیل به یک وسیله تشخیصی بزرگ در علم پزشکی گردید.
کاربردهای مختلف فراصوت عبارتند از: کاربرد تشخیصی (سونوگرافی)، کاربرد درمانی (سونوتراپی)، کاربردهای آزمایشگاهی و صنایع غذایی، کاربردهای صنعتی، کاربردهای امنیتی، رادار و لوازم منزل
روشهای تولید امواج فراصوت: ۱- مکانیکی ۲- الکتریکی ۳- مغناطیسی ابزار مکانیکی تولید فرا صوت عبارتند از: سیرن، مولد الکتریکی، مولد مغناطیسی، نوسانگر پیزو الکتریک، نوسانگر مانیتواستریکتیو
در این صفحه تعداد 11255 مقاله تخصصی درباره فراصوت که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.