واکسن(به انگلیسی: Vaccine)
میکروب ضعیف شده، زنده، کشته شده یا سم ضعیف شده میکروب یا بخشی از اجزای بدنه میکروب می باشد که طبق برنامه ای خاص به صورت خوراکی یا از راه های دیگر آن را به بدن انسان وارد می کنند تا ایجاد آنتی بادی های محافظ در مقابل بیماری ها را تحریک کند و به این ترتیب فرد واکسینه در برابر بیماری در صورتی که در معرض آن قرار بگیرد، مصون می شود. واکسن در سنین بسیار پایین به کودکان تجویز می گردد. افسانه های زیادی در مورد ایمن سازی وجود دارد و بعضی از والدین درباره ایمن سازی کودکان شان نگران هستند. این بخش حاوی اطلاعاتی می باشد که به این نگرانی ها پاسخ می دهد؛ البته شما باید پیش از واکسیناسیون کودک تان، در مورد برنامه ایمن سازی با پزشک تان یا مراقب سلامت درمراکز بهداشتی درمانی گفتگو کنید.
از نظر لغوی Vaccine از کلمه Vacca بمعنی گاو مشتق شده می باشد و این اصطلاح از سوی لوئی پاستور و به افتخار تلاشهای ادوارد جنر درخصوص پیشگیری از ابتلاء به آبله بکار برده شد چرا که اولین واکسن و روش واکسیناسیون در دنیا از آبله گاوی تهیه و با اجرا درآمد. نامگذاری و تعریف واکسن از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
واکسن (به فرانسوی: vaccin) سوسپانسیونی است از ریزاندامگانهای کشته یا ضعیفشدهٔ ویروس یا باکتری یا پروتئینهای آنتیژنیک بهدستآمده از آنها که برای پیشگیری یا بهبود یا درمان بیماریهای عفونی تجویز میشود. واکسن معمولاً برای پیشگیری از بیماریها استفاده میشود.
بمنظور پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای عفونی و مسری مابین انسانها و یا دامها و نیز اجرای برنامه ریشه کنی، کنترل و مبارزه با بیماری میبایست از واکسن استفاده کرد. ناگفته پیداست که اثرات و فواید حاصل از واکسیناسیون علیه یک بیماری خاص بقدری بالا می باشد که هرگز نباید به بهانه تحمیل هزینه، از انجام آن سرباز زد. در این بین خطرات عوارض ناشی از بروز و شیوع آن بیماری و تحمیل هزینههای گزاف را نیز نباید فراموش کرد. از اینرو واکسن و واکسیناسیون بعنوان اولین اولویت کاری مسئولین بهداشتی هر کشور در جهت حفظ و ثبات سلامت جامعه، کنترل، مبارزه و ریشه کنی بیماریهای قلمداد میگردد. جمله مشهور «پیشگیری مقدم بر درمان است» به تنهایی بهترین توجیه گر استفاده از واکسن میباشد.
واکسیناسیون اقدام بسیارمهم و با ارزشی است که بوسیله آن با هزینه کم میتوان از ابتلاء به بیماریهای عفونی جلوگیری کرد. با اجرای برنامه واکسیناسیون همگانی در جهان، شیوع بسیاری از بیماریهای خطرناک دربین شیرخواران، کودکان و بالغین کاهش بارزی پیدا کرده است بطوریکه اکنون شیوع بیماریهای خطیری چون دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، سرخک و فلج اطفال با واکسیناسیون همگانی با موفقیت، کنترل و در بسیاری از کشورها عملا به حداقل میزان خود رسیده است، یا بیماری آبله که با واکسیناسیون همگانی و پیگیری جهانی ریشهکن شده است.
واکسیناسیون صرفا” بخش دیگری از روند رشد آدمی در کشورهای صنعتی مثل ایالات متحده است، کشوری که برآورد میشود ۹۴ درصد از جمعیت بزرگسالان آن واکسنهای خود را زدهاند. اما در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، که در آنها دسترسی به واکسنها به همین سادگی ممکن نیست، واکسیناسیون میتواند موضوع مرگ و زندگی باشد. با این حال، بنا به گزارش ” سازمان جهانی بهداشت ” (World Health Organization)، در همه کشورها واکسنهای زیر رایجترین و مهمترین واکسنها محسوب میشوند.
واکسنهای با اجرام زنده که ازقدرت بیماریزایی آنها کاسته شده است، معمولاً با دوز واحد میتوانند ایمنی موثر و طولانیتری نسبت به واکسنهای کشته شده ایجاد کنند. این واکسنها علاوه برسیستم ایمنی هومورال، سیستم ایمنی سلولی را نیز تحریک مینمایند، این نوع واکسنها تمایل دارند واکنشهای مشابه شکل طبیعی بیماری، به خصوص درافراد با نقص ایمنی را ایجاد کنند. برای اینکه با واکسنهای کشته شده، ایمنی کافی و بمدت طولانی بدست آید، بایستی این واکسنها ابتدا درچند نوبت تزریق گردند و برای جلوگیری از کاهش سطح آنتیبادی و ادامه ایمنی اغلب لازم است که تزریق واکسن در آینده یادآوری (تکرار) شود.
واکسنها اغلب تزریقی هستند (عضلانی یا زیرجلدی) و گاه حتی خوراکی (مانند فلج اطفال). اغلب برای ایمنی کامل و دائم در برابر بیماری نیاز به چندبار تزریق یک واکسن میباشد. گاه برخی از واکسنها را میتوان همراه هم تزریق کرد مانند واکسن سه گانه، دوگانه و MMR
تب خفیف به دنبال واکسیناسیون شایع است. تجویز قطره استامینوفن هر4 ساعت توصیه می شود. تعداد قطرات استامینوفن می تواند دو برابر وزن کودک باشد. مثلا اگر وزن کودک 10 کیلوگرم است باید هر 4 ساعت به او 20 قطره استامینوفن بدهید.
گاهی بیماری خفیف با علایم آبریزش از بینی، تب خفیف و بثورات قرمز صورت و بدن7 تا 10 روز پس از تزریق واکسن سرخک، سرخجه و اوریون رخ می دهد.
در این صفحه تعداد 6951 مقاله تخصصی درباره واکسن که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.