گچ گرفتن بینی (اسپلینت) چیست و چگونه انجام می‌شود؟

زمانی که شخصی نیاز به عمل جراحی بینی پیدا می‌کند، پس از جراحی بر روی بینی شخص قالب پلاستیکی تحت عنوان گچ یا اسپلینت قرار داده می‌شود. گچ گرفتن بینی به استخوان و غضروف بینی کمک می‌کند تا در زمان ترمیم، از جای اصلی خود تکان نخورد. همچنین این عمل پس از جراحی بینی، روشی مناسب برای محافظت از بینی محسوب می‌شود. پس برای اینکه گچ بینی به خوبی حفظ شود و مشکلی در طول دوره درمان به وجود نیاورد، لازم است مراقبت‌هایی را انجام دهیم که خیس نشدن گچ بینی در هنگام استحمام یا شستن صورت از مهم‌ترین آن‌هاست. در ادامه این مطلب اطلاعات کامل‌تری را در زمینه گچ گرفتن بینی و چگونگی انجام آن در اختیار شما قرار می‌دهیم.

گچ گرفتن بینی چگونه انجام می‌شود؟

پس از هر نوع جراحی پلاستیک، انجام دستورات پزشک در مورد بهبودی و مراقبت‌های بعد از عمل مهم است. برای کسانی که به تازگی جراحی بینی انجام داده‌اند، اسپلینت یا گچ بینی نقش محافظت از بینی جدید آن‌ها را دارد.

چگونگی انجام این فرآیند به صورت زیر است:

اسپلینت که از جنس‌های مختلفی می‌تواند باشد (اما رایج‌ترین آن از جنس پلاستیک فشرده است) را داخل آب جوش قرار می‌دهید تا کاملا نرم شود. سپس آن را روی بینی قرار داده و در حالت دلخواه نگه می‌داریم.

بعد از انجام مرحله اول، زمانی که اسپلینت سرد شد و حالت خود را حفظ کرد، سپس روی آن چسب ضدحساسیت بینی می‌زنیم. اما ممکن است بعد از گذشتن مدتی به دلیل تغییراتی که در تورم بینی حاصل می‌شود، اندازه اسپلینت دیگر برای بینی شما مناسب نباشد. اگر این اتفاق افتاد دیگر نگهداری قالب بینی و استفاده بعدی از گچ بینی فایده‌ای ندارد. چون دیگر اسپلینت از گودی بینی در هنگام بهبودی تیغه و حفره بینی محافظت نمی‌کند.

اسپلینت خارجی بینی

انواع مختلف گچ یا اسپلینت بینی و اهداف آن

  1. اسپلینت خارجی بینی

اسپلینت خارجی برای عمل برجسته‌سازی بینی یا رینوپلاستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مورد برای حفظ شکل جدید بینی در زمان آسیب‌پذیر بودن آن و نیاز به محافظت بیشتر به کار برده می‌شود.

اسپلینت خارجی بینی به راحتی بیرون می‌آید. این موضوع اگر چه می‌تواند کمی ناخوشایند باشد، اما چندان دردناک نخواهد بود. همچنین استفاده از اسپلینت خارجی از نوع داخلی آن پرکاربردتر است.

اسپلینت خارجی عملکردها و اهداف متفاوتی دارد. از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حفظ شکل جدید بینی

اسپلینت بعد از عمل بینی، استخوان‌های شکسته شده بینی و غضروف دستکاری شده را در جای خود نگه می‌دارد. پایدار و ثابت نگه داشتن بینی و استخوان زیرین در دوران بهبودی برای به دست آوردن بهترین نتیجه بسیار مهم است.

  • محافظت از بینی در برابر آسیب‌دیدگی

اسپلینت یا گچ بینی از بینی شما در برابر عفونت و آسیب‌دیدگی محافظت می‌کند. بیماران باید علاوه بر استفاده از اسپلینت بینی در دوران بهبود، از انجام فعالیت‌های سنگین نیز اجتناب کنند. در واقع باید از انجام فعالیت‌های شدید در هفته‌های پس از جراحی اجتناب کنید تا صدمه‌ای به بینی شما وارد نشود.

  • کاهش تورم بینی

ورم بینی از عوارض شایع عمل جراحی بینی است. چسب و گچ بینی در این راستا، فشار و ورم را کاهش می‌دهد. اسپلینت خارجی به شما کمک می‌کند تا پوست بینی به خوبی روی غضروف را بپوشاند. اگر پوست بینی شما بعد از گذاشتن اسپلینت ورم کند، فضایی بین پوست و غضروف ایجاد می‌کند، پس امکان تشکیل بافت همبند در جای زخم وجود دارد. در صورت تشکیل بافت همبند و هماتوم، ناهنجاری جدیدی ایجاد می‌شود که نتایج جراحی را غیرقابل پیش‌بینی می‌کند.

اسپلینت داخلی بینی

  1. اسپلینت داخلی بینی

اسپلینت داخلی بینی پس از جراحی انحراف بینی که در آن کج بودن تیغه بینی ترمیم می‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. اسپلینت داخلی دارای جنس سیلیکونی نرمی است که برای نگه داشتن تیغه بینی پس از جراحی بینی برای کاهش خونریزی استفاده می‌شود. اسپلینت داخلی پوست و غشا مخاطی را فشرده می‌کند تا خونریزی کاهش یابد. اما اسپلینت‌های داخلی هنگام برداشتن اصولا آزاردهنده‌تر از اسپلینت‌های خارجی بوده‌اند. ولی باز هم جای نگرانی ندارد چون درد آن در حدی نیست که برای شما غیر قابل تحمل باشد.

اسپلینت یا گچ بینی داخلی پس از جراحی زیبایی بینی برای پوشش داخلی بینی روی بدنه داخلی آن بین استخوان و غضروف را التیام می‌بخشد. پس زمانی که هنوز گچ بینی شما برداشته نشده است باید از موارد زیر اجتناب کنید:

  • ضربه زدن به چیزهای مختلف: با اینکه گچ بینی شما محکم است اما باز هم ضخامت گچ بازو یا پا را ندارد. ضربات محکم می‌تواند از طریق همان گچ، به بینی آسیب بزند. پس باید حواستان باشد تا جایی که امکان دارد از وارد شدن هرگونه ضربه به صورت خود جلوگیری کنید.
  • کشیدن گچ بینی

با شروع فرآیند بهبود، تورم بینی شما به مرور کاهش می‌یابد و ممکن است گچ بینی شما شل شود. پس در این موقعیت حواستان باشد، کندن یا کشیدن گچ بینی باعث می‌شود گچ بینی شما زودتر از موقع در بیاید و به بینی و فرآیند بهبود شما آسیب بزند.

  • خیس شدن گچ بینی

گچ بینی هم مانند سایر گچ‌ها ممکن است به دلایل متفاوتی مانند استحمام یا شستن صورت، خیس و مرطوب شود. در نهایت این موضوع می‌تواند به گچ بینی شما آسیب وارد کند. پس در طول دوره‌ای که گچ روی بینی شماست از پیش آمدن این موضوع تا جایی که می‌شود اجتناب کنید.

نقش گچ بینی در بهبودی پس از جراحی بینی

اسپلینت‌ها چه نوع داخلی و چه خارجی آن به بهبودی شما پس از جراحی بینی کمک زیادی خواهند کرد. اما مهم‌ترین نقشی که دارند، کنترل و به حداقل رساندن تورم پس از جراحی بینی است. این در حالی‌ است که تورم بافت‌های بینی بعد از جراحی بینی تا حدودی اجتباب ناپذیر است، اما تورم بیش از حد می‌تواند منجر به ایجاد لخته خون بین پوست و غضروف شود. پس گچ گرفتن بینی، پوست را ترغیب به بهبودی به طور مستقیم بر روی استخوان و غضروف می‌کند.

برداشتن گچ بینی توسط پزشک

زمان برداشتن اسپلینت بینی

اسپلینت پس از پایان عمل جراحی باید به مدت یک هفته یا نهایتا ده روز روی بینی نگه داشته شود. بعد از آن بیمار باید برای کشیدن بخیه و برداشتن گچ بینی به پزشک خود مراجعه کند. به این موضوع دقت کنید که حتما قبل مراجعه به دکتر به طور کامل استحمام کنید؛ به گونه‌ای که گچ بینی شما کامل خیس شود. این خیس شدن باعث می‌شود تا بیمار هنگام برداشتن گچ بینی، درد کمتری را احساس کند.

بعد از برداشتن اسپلینت بینی چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از اینکه گچ بینی خود را باز می‌کنید، روند طبیعی بهبودتان آغاز می‌شود. اما نگران وجود تورم نباشید چون امری کاملا طبیعی و بدیهی است. فقط سعی کنید از روش‌های موثر برای بهبود زودتر آن کمک بگیرید. مثلا استفاده از کمپرس یخ در ساعات اولیه پس از عمل بینی و اجتباب از مصرف نمک و همچنین نوشیدن آب آناناس طی دوران نقاهت، در رفع زودتر تورم بینی بسیار کمک‌کننده است. موضوعی که باید به آن بیشتر توجه داشته باشید، صبور بودن در راستای رفع کامل ورم بینی شماست. در واقع نیاز است حداقل یک سال زمان بگذرد تا به طور کامل این حالت بهبود یابد.

اسپلینت‌های بینی از چه موادی می‌توانند ساخته شوند؟

اسپلینت‌ها از مواد متفاوتی ساخته می‌شوند. از جمله مهم‌ترین آن‌ها، پلاستیک فشرده، سیلیکون، آلومینیوم و... است. پس شما هستید که باید با توجه به نیازهای خود، بهترین نوع آن را انتخاب کنید.

آیا برداشتن گچ بینی می‌تواند آسیب‌زا باشد؟

معمولا برداشتن گچ بینی، چسب بینی و بخیه بینی باعث ایجاد ناراحتی یا مشکل خاصی نمی‌شود. مثلا ممکن است بیمار به دلیل کشیده شدن پوست خود، ناراحتی جزئی در هنگام برداشتن اسپلینت‌ها تجربه کند. البته در اکثر موارد بیماران بعد از برداشتن گچ بینی احساس تازگی و رهایی دارد. وجود اسپلینت ممکن است باعث انسداد و گرفتگی خفیف بینی شود. پس برای این مورد استفاده از اسپری بینی بلافاصله پس از انجام عمل جراحی برای کاهش سوزش و جلوگیری از گرفتگی بینی، بسیار مفید و کاربردی است.

هزینه گچ گرفتن بینی چقدر است؟

هزینه گچ گرفتن بینی یا همان اسپلینت با توجه به نوع ایراد، ساختمان کلی بینی، دستمزد جراح بینی، هزینه اتاق عمل و کلینیک تعیین می‌شود. شما بعد از اولین جلسه مشاوره حضوری و معاینه پزشک، می‌توانید هزینه دقیق آن را بفهمید.

مشاوره توسط پزشک بعد از پایان دوره

نتیجه‌گیری و جمع بندی

در این مقاله هدف اصلی، آشنا شدن شما با نحوه گچ گرفتن بینی و چگونگی انجام این پروسه بود. همچنین انواع گچ گرفتن بینی یا همان اسپلینت را نیز بررسی کردیم تا موارد استفاده و اجتناب آن را نیز به خوبی بدانید. در نهایت تاکید بر این است که حتما سعی کنید برای برداشتن اسپلینت روی بینی خود پیش پزشک متخصص بروید. پزشک معالج شما باید با قرار دادن درست گچ بینی در جای خود، این تضمین را بدهد که استخوان‌هایی که تغییر مکان یافتند، تا زمانی که در حال بهبودی هستند، ثابت باقی می‌مانند. همچنین بعد از برداشتن گچ بینی لازم است با جراح بینی خود درباره نحوه ماساژ بینی و تمیز کردن پوست بینی خود مشورت کنید و طبق راهنمایی‌های وی پیش بروید.

ماساژ و پاکسازی پوست بینی در روند بهبود شرایط شما بعد از گچ گرفتن بینی اختلال ایجاد نمی‌کند. اما لمس غیرضروری ممکن است روند بهبود شما را تحت تاثیر قرار دهد. پس بهتر است برای جلوگیری از ایجاد مشکلات احتمالی، همه نکاتی ضروری و لازم را رعایت کنید؛ تا در نهایت از نتیجه راضی باشید و از بینی جدید خود لذت ببرید.