درمان سریع سوزش ادرار با 11 روش خانگی [ در مردان و زنان ]
تاکنون شده زمانی که می خواهید ادرار کنید دچار سوزش عجیب و آزاردهنده ادراری شوید؟ یا اینکه که جایی نشسته اید و سوزش ناحیه آلت تناسلی و مجرای ادرار را حس کنید؟ برخی از افراد بنا به تجربه اعلام می کنند سوزش ادراری آن ها به قدری زیا است که نمی توانند حتی بشینند یا به آسانی به امورکاری خود بپردازند! سوزش ادراری که با نام Urethral irritation نیز شناخته میشود از علائم شایع بیماری های مجاری ادراری می باشد که دلایل مختلفی می تواند سبب ایجاد آن شود، در این مقاله با شما خواهیم بود تا در رابطه با مهم ترین علائم، علل و همچنین راه های درمان سوزش ادراری به روش خانگی در مردان و زنان با شما صحبت کنیم تا بدانید در صورت مواجهه با این حالت ناخوشایند چه اقداماتی را باید انجام دهید، با ما تا انتهای مطالب همراه باشید.

سوزش ادرار چیست؟
سوزش ادرار به احساس درد، سوزش یا ناراحتی هنگام ادرار کردن می گویند، سوزش ادرار معمولا می تواند در ابتدای شروع جریان ادرار در مجرای ادراری یا در طول آن حس شود و ممکن است نشان دهنده یک مشکل پزشکی زمینه ای همانند سنگ کلیه، سنگ مثانه، سنگ مجرای ادراری، عفونت ادراری و یا ابتلا به برخی بیماری های مقاربتی STD همانند اچ پی وی باشد.
سوزش ادرار نشانه چیست؟
سوزش ادرار معمولاً نشانه ای از وجود التهاب یا عفونت در دستگاه ادراری، مثانه، یا پیشابراه (یورترا) است، عوامل مختلفی می تواند سبب بروز سوزش ادراری گردند که از مهم ترین آن ها می توان به بیماری های جنسی شایع نظیر سوزاک و اچ پی وی، بیماری کلیوی نظیر سنگ های کلیه و مثانه یا حتی تحریکات شیمیایی نام برد، آن چیزی که در بروز نشانه سوزش ادرار واضح است این است که این سوزش به دلیل حساس شدن یا آسیب به مجرای ادراری بروز می کند.
علت سوزش ادرار در مردان و زنان چیست؟
چه در آقایان و چه در خانم ها سوزش ادرار می تواند با توجه به آناتومی دستگاه تناسلی، حساسیت های مجاری ادراری و قدرت سیستم ایمنی بروز کند، دانستن علت های سوزش ادرار در زنان و مردان می تواند به افرادی که با علائم سوزش ادرار مواجه شده اند کمک کند تا با دیدگاه علمی تر در مقابله با این عارضه رفتار کنند، از مهم ترین علت سوزش ادرار در زنان و مردان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
علل شایع سوزش ادرار در زنان
از آن جایی که سیستم تناسلی بانوان به نسبت آقایان کمی حساس تر می باشد معمولا اولین علادم سوزش ادراری در خانم ها بروز می کند، از مهم ترین علت سوزش ادراری در زنان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عفونت ادراری (UTI)
- عفونت واژن (مانند کاندیدا یا باکتریال واژینوز)
- استفاده از صابون های محرک یا دوش واژینال
- تغییرات هورمونی (خصوصاً در یائسگی)
- نداشتن رابطه بهداشتی جنسی
- داشتن ناخن های بلند که می تواند سبب انتقال عفونت به آلت تناسلی گردد
- استرس و بی خوابی که می تواند سبب کاهش قدرت سیستم ایمنی گردد
- سیگار کشیدن که می تواند سبب بروز عفونت های متعدد رحمی و ادراری گردد
علل شایع سوزش ادرار در مردان
آقایان نیز با توجه به عدم رعایت نکات بهداشت شخصی، عدم شسشتشوی مناسب آلت تناسلی، پوشیدن چند مرتبه لباس های زیر و داشتن رابطه های جنسی متعدد و ناایمن می توانند در معرض عفونت های ادراری و از همه مهم تر سوزش ادرار قرار بگیرند، از مهم ترین علت سوزش ادرار در مردان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عفونت مجاری ادراری یا پروستات
- بیماری های مقاربتی (مانند کلامیدیا، سوزاک)
- سنگ کلیه یا مثانه
- تحریک به علت مواد شیمیایی یا صابون ها
- عدم رعایت نظافت و بهداشت شخصی
- کاهش قدرت سیستم ایمنی با مصرف دخانیات
- داشتن رابطه های جنسی متعدد بدون محافظت های جنسی نظیر کاندوم
معمول ترین علائم سوزش ادراری چیست؟
به طور کلی واضح ترین علائم سوزش ادراری با ((سوزش ادرار)) در حین خارج شدن ادرار از مجرای ادراری همراه است، البته همراه با سوزش ادرار برخی از علائم دیگر نیز بروز می کند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- درد یا سوزش هنگام ادرار
- تکرر ادرار یا احساس نیاز فوری به دفع ادرار
- ادرار بدبو یا کدر
- درد در ناحیه زیر شکم یا پهلو
- وجود خون در ادرار
- تب (در موارد شدید یا عفونت کلیه)
درمان سریع سوزش ادراری با ۱۱ روش خانگی در مردان و زنان
بسیاری از آقایان و خانم ها به دنبال بروز علائم سوزش ادراری آزاردهنده به دنبال آن هستند تا بدانند چه روش های وجود دارد تا بتوان هرچه سریعتر این علائم را درمان و برطرف نمود؟ باید بدانید اگر علائم سوزش ادراری به موقع برطرف نگردد می تواند سبب بروز عوارض جدی تر در فرد شود، در این قسمت 11 روش درمان سریع سوزش ادراری در زنان و مردان را به روش خانگی برایتان لیست کرده ایم تا با مطالعه آن ها بدانید چه ترفندهای خانگی موثری برای درمان سوزش ادراری وجود دارد:
1. در قدم اول نوشیدن آب فراوان را فراموش نکنید
آب به عنوان تنها مایعی که با PH طبیعی می تواند در کمک به شستشوی باکتری ها از دستگاه ادراری تاثیرگذار باشد، نوشیدن روزی 8 الی 10 لیوان 200 سی سی در طول شبانه روز در دوره سوزش ادرار تاثیر بی نظیری بر درمان علائم سوزش ادراری خواهد گذاشت.
2. توت قرمز میوه ای در قامت آنتی باکتریال
توت قرمر از دسته میوه هایی می باشد که به دلیل اسیدی بودن می تواند خاصیت ضدباکتریایی بسیار قوی داشته باشد، توت قرمز دارای ترکیبات معدنی نظیر پتاسیم، منگنز و منیزیم می باشد که در کاهش علائم ضعف و به خصوص سوزس ادرار (به دلیل پتاسیم) موثر است، برای استفاده 200 گرم هر روز در یک زمان مشخص مصرف گردد.
3. اجتناب از مواد محرک مانند فلفل
برخی از موادغذایی به دلیل دارا بودن ترکیبات حساسیت زا مانند مانند اولئورزین و کپسایسین می توانند پس از مصرف و در مسیر دفع گوارشی و ادراری دچار تحریک و سوزش بسیار زیاد شوند، از مهم ترین موادغذایی که می توانند سبب بروز تشدید سوزش ادرار شوند می توان به: قهوه، الکل و غذا های تند نظیر فلفل قرمز و سیاه و زنجبیل اشاره نمود.
4. استفاده از کمپرس گرم برای تسکین سوزش
در طب سنتی گرماتراپی یکی از روش های مرسوم برای کاهش علائم درد و التهاب می باشد، در افرادی که دچار سوزش ادرار شدید شده اند استفاده از کمپرس های گرم می تواند در تسکین علائم درد و سوزش تاثیرگذار باشد و از این طریق می توان به آسانی علائم سوزش را کنترل نمود، برای اینکار تنها 1 کیسه آب ولرم نیاز است.
5. مصرف ویتامین C در قالب مکمل های غذایی
پزشکان براین عقیده هستند که اگر بتوان در دوره عفونت ادراری که می تواند سبب بروز سوزش ادرار شود محیط ادرار و مجرای ادراری را اسیدی تر کرد (PH را کاهش داد) می توان به آسانی باکتری های مجرای ادراری را ازبین برد، برای این کار شما می توانید از ترکیبات صنعت دارویی مانند مکمل های دارویی استفاده کنید و یا اینکه از ترکیباتی نظیر پرتقال و آب زغال اخته استفاده کنید.
6. اجتناب از محصولات شیمیایی محرک موضعی
مهم ترین آیتم در درمان سوزش ادراری رعایت نظافت، شستنآلت تناسلی و لباس زیر به صورت مرتب می باشد اما نه با صابون های قلیایی کم کیفیت و یا انجام دوش واژینال! از محرک های موضعی نظیر پمادهای غیرمعتبر و یا صابون های آلوده و فوق قلیایی اجتناب کنید، در عوض از لوسیون های بدن برپایه آب استفاده کنید که بتواند در هیدراته کردن و جلوگیری از ایجاد حساسیت و خشکی موثر باشد، ترکیبات الکل دار در برخورد با مجرای ادراری می تواند سبب وخیم تر کردن اوضاع سوزش ادرار شود.
7. استفاده از پروبیوتیک ها مانند ماست
پروبیوتیک ها می توانند در تقویت باکتری های طبیعی مجرای ادراری کمک کننده باشند، این باکتری ها می تواند ساختار طبیعی را حفظ کنند و از سوش ادرار کمک کنند، در این دوره سعی کنید از پروبیوتیک هایی نظیر ماست استفاده کنید.
8. لباس زیر نخی و گشاد بپوشید
استفاده از لباس های نخی با پوشش گشاد می تواند از بروز زخم و ایجاد سوزش مجرای ادرار جلوگیری کند، این حالت کمک می کند تا به راحتی دوران سوزش ادرار با رعایت سایر نکات طی شود، سعی کنید لباس زیر خود را در این دوره حداقل روزی 2 بار تعویض کنید.
9. رابطه جنسی را در این دوره کم یا موقف کنید!
چه معلوم شود علت سوزش ادرار شما عفونی است یا اینکه به دلیل بیماری های زمینه ای بروز کرده سعی کنید چند روزی رابطه جنسی را متوقف کنید، داشتن رابطه جنسی می تواند هم به ضرر درمان شما باشد و هم احتمال انتقال عفونت را به شریک جنسی شما را افزایش دهد، از همین رو بهتر است در این دوره رابطه جنسی محدود تری داشته باشید و یا اینکه اگر داشتید از کاندوم استفاده کنید.
10. استفاده از دمنوش هایی مانند بابونه و گزنه
بابونه دارای ترکیباتی نظیر کلسیم، مواد معدنی و ویتامین های A و B می باشد، از طرفی گزنه دارای ویتامین های A، C، K و گروه B همچنین مواد معدنی مثل کلسیم، آهن و منیزیم می باشد، ترکیب این دو گیاه به عنوان دمنوش می تواند در التیام و کاهش علائم سوزش، التهاب و عفونت تاثیرگذار باشد، برای تهیه دمنوش بابونه و گزنه از هرکدام 1.5 گرم پودر تهیه کنید و در 500 سی سی آب جوش بریزید، ترکیب را بگذارید تا دم بکشد و پس از 15 دقیقه آن را مصرف کنید.
11. حفظ بهداشت ناحیه تناسلی
بهداشت ناحیه تناسلی یکی از مهم ترین روش های خود درمانی سوزش ادراری می باشد، برای این کار سعی کنید در طول روز 3 بار ساعتی را تعیین کنید (مثلا 8 و 14 و 22) و در این ساعت ها ناحیه تناسلی خود را بشویید و لباس زیر را هم تعویض کنید.
نکته: اگر علائم بیش از ۲-۳ روز باقی ماندند، توصیه می کنیم از خدمات پزشکی استفاده کنید، اگر زمان لازم برای مراجعه به پزشک را ندارید و یا اینکه رزرو نوبت انجام داده اید اما تا زمان نوبت شما بیشتر از 2 روز طول می کشد با مرکز درمان تو که از پلتفرم های فعال در حوزه سلامت و خدمات پزشکی در منزل می باشد تماس بگیرید و درخواست ویزیت پزشک در منزل را به اپراتور های آن ها اعلام نمایید، سایر مراکز نیز با نام های مرکز درمان نو، یارا درمان، هومکا و اسنپ ویزیت در دسترس همیشگی خواهند بود.
اگر سوزش ادرار درمان نشود چه می شود؟
با توجه به علائم بیمار و اینکه آیا علت سوزش ادرار عفونت ادراری بوده یا خیر؟ اگر سریعا اقدام به درمان سوزش ادرار نکنید به ناچار به علائم زیر دچار خواهید شد:
- پیشرفت عفونت به کلیه ها (پیلونفریت)
- آسیب به مجرای ادراری
- بروز مشکلات مزمن مثانه یا کلیه
- انتقال بیماری های جنسی درمان نشده به شریک جنسی
پیشگیری از سوزش ادرار به چه صورتی است؟
از قدیم تاکنون گفته اند پیشگیری همیشه مقدم به درمان است، دانستن راه های پیشگیری می تواند از بروز عوارض حاد پیشگیری کند و از همین رو ما برای شما لیستی را تهیه کرده ایم تا به واسطه آن دیدگاه شما از راه کارهای پیشگیرانه از عفونت ادراری ارتقا یابد:
- سعی کنید در طول آب کافی بنوشید
- بهداشت فردی خود را رعایت کنید
- ادرار کردن بعد از رابطه جنسی می تواند خطر عفونت های ادراری را کاهش دهد
- استفاده از لباس زیر با جنس مناسب و تعویض منظم آن
- اجتناب از استفاده از صابون های چندبار مصرف
- اجتناب از استفاده از اسپری های معطر ناحیه تناسلی بر پایه الکل
- داشتن تغذیه سالم
- داشتن برنامه مناسب برای استفاده از پروبیوتیک ها
جمع بندی و نتایج نهایی
سوزش ادرار یک علامت هشدار دهنده است که اغلب ناشی از عفونت یا تحریک است، شناخت علل، علائم و استفاده از درمان های خانگی می تواند در کاهش و پیشگیری آن بسیار مؤثر باشد، با این حال؛ تداوم علائم یا شدت آنها نیازمند بررسی و درمان پزشکی جدی است تا از بروز عوارض جلوگیری شود، امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و بتوانید از آن نهایت استفاده را برده باشید.