عوارض مصرف بیش از حد زنیان برای لاغری چیست؟
بسیاری از افرادی که قصد دارند وزن خود را در مدت زمان کمی کاهش دهند، به روشهای مختلفی رجوع کرده و آنها را امتحان میکنند. امتحان کردن زنیان که برای خوشمزه کردن غذاهای هندی به عنوان یک چاشنی استفاده میشود، یکی از راههایی است که افراد مختلف برای لاغری به آن رجوع میکنند. این ماده عجیب و غریب علاوه بر خواصی که برای لاغری دارد میتواند در درمان بسیاری از دردهای دیگر مثل دردهای گوارشی و دردهای ریوی هم مؤثر واقع شود؛ اما قطعاً مثل هر دارو یا ماده دیگری استفاده بیش از حد از زنیان هم عوارضی به همراه خواهد داشت که میتواند فرد را درگیر کند. زنیان را میتوان از جمله موادی به حساب آورد که در طب سنتی و در گیاهشناسی دارویی اثرات دارویی آن ثابت شده است. هرچند که عوارض زنیان برای لاغری در کنار فواید آن غیر قابل انکار است، اما بسیاری از افراد بدون توجه به آستانه مصرف این ماده به صورت افراطی اقدام به مصرف آن میکنند.

تحقیقات مختلف نشان دادهاند افرادی که مزاجی گرم یا نسبتاً گرم دارند ترجیحاً نباید از عرق زنیان استفاده کنند؛ چرا که این عرق در صورت مصرف میتواند منجر به بروز واکنشهای آلرژیک مثل افزایش دمای بدن در این افراد شود. عوارض زنیان برای لاغری ممکن است دمای بدن را آنقدر بالا ببرد که فرد گرفتار تبهای دردناک گردد.
مصرف افراطی زنیان باعث مشکلات مختلفی از جمله مشکلات گوارشی، مشکلات کبدی، مشکلات قلبی و مشکلات مربوط به گردش خون خواهد شد. به طور مثال مصرف بیش از اندازه زنیان یا دانههای آن میتواند منجر به افزایش میزان اسیدیته معده و آسیب به بافت داخلی معده شود. علاوه بر آسیب به بافت داخلی معده افزایش اسیدیته معده میتواند منجر به تهوع و استفراغهای آزاردهنده، سوءهاضمه و همچنین نفخ معده و روده گردد.
متخصصان شاخههای مختلف علم پزشکی هم معتقدند مثل هر داروی دیگری نباید زنیان را به صورت افراطی و گسترده استفاده کرد. به طور مثال متخصصان کودکان توصیه کردهاند از آنجا که زنیان برای کودکان و نوجوانان تا کنون از لحاظ یافتههای آزمایشگاهی تأثیرات مؤثری از خود نشان نداده است، بنابراین باید از مصرف آن برای کودکانی که با مشکل افزایش وزن بی رویه یا اضافه وزن مواجه هستند جلوگیری کنیم. زیرا عوارض زنیان برای لاغری نوزادان و کودکان ممکن است منجر به به وجود آمدن سردردهای آزاردهنده شود.
همچنین یافتههای مختلف نشان داده در صورتی که افراد ناچار به مصرف عرق زنیان هستند لزوماً نباید آن را به صورت تنها مصرف کنند چراکه به وجود آمدن واکنشهایی مثل خارش شدید پوست بدن از عوارض زنیان برای لاغری به شمار رفته است. همچنین پیشنهاد شده برای از بین بردن اثرات جانبی عرق زنیان مثل خارش پوست، آن را با عرقهایی مثل عرق شاتره و عرق کاسنی ترکیب کنند و سپس بنوشند؛ اما همانطور که گفتیم اثر جانبی زنیان و استفاده بیش از حد آن بر روی پوست هم در یافتههای علمی مختلف ثابت شده است.
حتماً شما هم شاهد این موضوع بودهاید که بسیاری از افراد در فصل بهار که فصل گرده افشانی گلها و گیاهان است، دچار آلرژیهای فصلی و بیماریهای عفونی میشوند. آلرژیهای فصلی و بهدنبال آن بیماریهای عفونی، یکی از اثرات جانبی استفاده بیرویه از زنیان نیز محسوب میشود. همان طور که میدانید زنیان یک چاشنی یا گیاه دارویی است و همانطور که ممکن است شما در اثر گرده افشانی گیاهان مختلف گرفتار حساسیت یا آلرژی شوید، ممکن است در اثر مصرف بیش از اندازه زنیان هم با عوارض آن مواجه شوید.
یکی دیگر از عوارض زنیان برای لاغری، در افرادی است که مبتلا به بیماریهای گوارشی مثل بیماریهای کبد و معده هستند. استفاده بیش از حد از زنیان علاوه بر تحریک ماهیچههای صاف معده، ممکن است منجر به بازگشت اسید معده به درون مری شود.
این اتفاق که در پزشکی ریفلاکس معده خوانده میشود و در زبان عامیانه به آن سوزش معده میگویند، در اثر زیادهروی در مصرف زنیان تشدید خواهد شد. بیماریهای کبدی هم با مصرف بیش از حد این ماده میتوانند در بدن گسترده شوند و اثرات قابل توجهی را بر روی عملکرد معده بر جای بگذارند. از آنجا که عملکرد معده و کبد در گرو یکدیگر است، در بسیاری از مواقع عوارض زنیان خود را با تشدید بیماریهای کبدی به همراه سوزش معده نشان خواهد داد.
سایر عوارض زنیان
علاوه بر چندین موردی که بررسی کردیم پزشکان زنان هم توصیه کردند زنان باردار برای سلامت خود و جنین درون رحمشان از مصرف زنیان به عنوان داروی لاغری جلوگیری کنند؛ چرا که این دارو هنوز یافتههای مشخصی برای تأثیر بر روی زنان باردار از خود نشان نداده است. بنابراین کسانی که باردار هستند نباید با این توجیه که دارای اضافه وزن هستند، در مصرف زنیان زیادهروی کنند؛ البته پزشکان بهطور کلی استفاده از زنیان را برای زنان باردار پیشنهاد نکردهاند.
جالب است بدانید بسیاری از افرادی که دارای میل جنسی شدید یا بیش از حد هستند معمولاً از گیاه زنیان برای کاهش میل جنسی خود استفاده میکنند؛ اما این یک قاعده است که شما از هر گیاه یا هر داروی گیاهی یا داروی شیمیایی باید به اندازه مصرف کنید. زنیان در افرادی که توان جنسی آنها بسیار زیاد است میتواند منجر به کاهش میل جنسی، اختلال در نعوظ و خشکی واژن شود.
یکی دیگر از عوارض جانبی که در تحقیقات مختلف پزشکی برای گیاه زنیان و عرق و همچنین دانههای آن بر شمرده شده است، اثر آن بر روی اختلال خونریزی در بیمارانی است که مبتلا به بیماری هموفیلی هستند. در بیماری هموفیلی که به صورت ژنتیکی یکی از ژنهای انعقاد خون در بدن فرد تولید نمیشود این گیاه میتواند شدت این واقعه را افزایش دهد و منجر به عدم قطع خونریزی فرد شود.
همچنین کسانی که زخمهای دهانی یا زخمهایی در احشای داخلی بدن دارند باید از مصرف زنیان خودداری کنند؛ چرا که تجربه ثابت کرده است عرق و دانههای زنیان میتوانند منجر به ملتهب شدن بیشتر زخمهای دهانی و زخمهای احشای داخلی فرد شوند.