اکسیم (به انگلیسی: Oxime) نام دسته ای از ترکیبات آلی است که جز مشتقات ایمید به حساب میآیند. فرمول عمومی این ترکیبات به صورت R1R2C=NOH است که در آن R1 یک گروه آلی میباشد و در صورتی که R2 اتم هیدروژن باشد،آلدوکسیم و در صورتی که یک گروه آلی باشد، کتوکسیم نام دارد. اکسیمها معمولاً از واکنش هیدروکسیلآمین با آلدهیدها یا کتونها ایجاد میشود. نام اکسیم از مخفف کلمات oxygen و imide مشتق شدهاست
یک اکسیم یک گروه از ترکیبات شیمیایی با فرمول عمومی R1R2CNOH می باشد وقتی یک طرف زنجیر R1 یک ترکیب آلی و R2 اگر هیدروژن باشد تشکیل یک اکسیم و یا یک گروه آلی باشد یک کتوکسیم تشکیل می دهد. جانشینی اکسیژن اکسیم ها فرمولی وابسته به خانواده ای از اکسیم ها است.
اکسیم ها می تواننند بوسیله واکنش هیدروکسیل آمین در آلدهیدها یا کتونها تشکیل گردد. واژه اکسیم در قرن 19 بوجود آمده است که اختصار کلمات اکسیژن و آمین است. اکسیم ها از دو استرئو ایزومر بوجود می آیند: یک نوع ایزومر و یک آنتی ایزومر. برای آلدوکسیم ها به جز آروماتیک آلدوکسیم ها، تنها یک نوع ایزومر وجود دارد در حالی که کتوکسیم ها می توانند تقریبا بطور کامل تفکیک شوند و یک نوع ایزومر و یک آنتی ایزومر فراهم کنند.
اکسیم ها به عنوان دارو برای عوامل شیمیایی جنگی حائز اهمیت هستند و حد واسط های مهمی در شیمی آلی به شمار می روند. که از این جمله کاربرد اکسیم در تهیه آمین، آمید و لاکتام را می توان ذکر کرد. این گروههای عاملی با داشتن خواص دارویی و بیولوژیکی متفاوت کاربردی وسیع در فرایندهای بیوسنتزی، کشاورزی، دارو سازی و ساخت رنگها در صنعت دارند.
با توجه به این کارایی ابتدا اکسیم از ترکیب کربونیلی سنتز گردید. ماده اولیه از واکنش پارا فرمالدئید و پی پیریدین با سیکلو هگزانون بدست آمد. سپس این ترکیب با استفاده از هیدروکسل آمین هیدروکلراید و استات سدیم به اکسیم تبدیل شد. در مرحله بعد برای سنتز آمین از احیای اکسیم با واکنشگر سدیم بورو هیدرید در حضور کلرید نیکل استفاد شد. ساختار ترکیبات در هر قسمت با داده های طیفی C NMR، H NMR، IR تایید شد.
در این صفحه تعداد 282 مقاله تخصصی درباره اکسیم که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI اکسیم (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.