آشنایی با موضوع

فرایند تبدیل مایع به بخار را تبخیر vaporization گویند. تبخیر فرایند عکس میعان است. هر ماده‌ای از ذرّات ریزی به نام مولکول تشکیل شده است. بین مولکول‌ها نیروی جاذبه‌ای وجود دارد که آنها را کنار یکدیگر نگه می‌دارد. از سوی دیگر، جنبش مولکول‌ها باعث به وجود آمدن نیروی دافعه در میان آنها می‌شود. تا زمانی که نیروی جاذبه بین مولکول‌ها بیشتر از نیروی دافعه باشد، ماده به حالت جامد باقی می‌ماند. وقتی ماده گرم می‌شود، مولکول‌های آن انرژی گرمایی را جذب می‌کنند و سرعت حرکت‌شان بیشتر می‌شود. افزایش حرکت مولکول‌ها باعث برهم زدن نیروی جاذبه می‌شود؛ در نتیجه مولکول‌ها از هم جدا می‌شوند. وقتی نیروی دافعه حاصل از جنبش مولکول‌ها با نیروی جاذبه بین مولکولی برابر می‌شود، ماده از حالت جامد به حالت مایع در می‌آید. اگر حرارت دادن مایع ادامه پیدا کند، حرکت مولکول‌ها بیشتر و سریعتر می‌شود. وقتی نیروی دافعه ناشی از حرکت سریع مولکول‌ها بیشتر از نیروی جاذبه بین مولکولی می‌شود، مولکول‌ها آزاد شده، در هوا پخش می‌شوند. به این ترتیب،مایع به بخار تبدیل می‌شود. به عمل آزاد شدن مولکول‌ها از سطح مایع و ورودشان به هوا، تبخیر می‌گویند. تبخیر در هر دمایی صورت می‌گیرد. اثر دما بر تبخیر: با افزایش دمای مایع سرعت تبخیر زیاد می‌شود. وقتی دما افزایش می‌یابد، انرژی جنبشی متوسط مولکول‌ها زیاد می‌شود و تعداد مولکول‌های با انرژی کافی برای فرار به فاز گازی افزایش می‌یابد. محاسبه تبخیر: محاسبه تبخیر از دو لحاظ حائز اهمیت است: از آن جائی که تبخیر آب از سطح رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و مخازن سدها باعث تلفات آب می‌شود لازم است مقدار ان محاسبه شود. تبخیر-تعرق در داخل حوضه‌های آبریز یکی از اجزای چرخه آب شمرده می‌شود و برآورد میزان آبی که در طرح‌های آبیاری به مصرف کشاورزی می‌رسد نیز بر اساس تبخیر-تعرق انجام می‌شود. ابعاد شبکه‌های آبیاری تابع مستقیمی از مقدار و زمان مصرفی است که به صورت تبخیر-تعرق وارد جو می‌شود. از کاربردهای تبخیر: 1- تنظیم دمای بدن: تنظیم دمای بدن، تا حدودی، بر اثر عرق در پوست صورت می‌گیرد. 2- ساخت وسائل خنک کننده گوناگون با استفاده از مکانیزم تبخیر 3- کوزه سفالی بدون لعاب که برای خنک نگه داشتن آب بکار می رود. آب، گل کوزه را سیر کرده از سطح خارجی آن بخار می‌شود. با این عمل، آب باقیمانده در کوزه خنک می‌گردد.
در این صفحه تعداد 242 مقاله تخصصی درباره تبخیر که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید.
در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI تبخیر (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند.
در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.