همتاسازی به فرایند رونوشتبرداری از یک مولکول DNA گویند. در همانندسازی DNA، دو مولکول DNA تولید میشود که هر یک، دارای یک رشتهٔ جدید و یک رشتهٔ قدیمی هستند (ردیف نوکلئوتیدها در هر یک از مولکولهای DNA حاصل، یکسان است) که باعث میشود DNAهای دختر دقیقاً مشابه دیانای مادر باشند. به این روش تکثیر که هر DNA دختر از یک رشته از DNA مادر و یک رشتهٔ نو ساخته شده است طریقهٔ نیمهحفظ شده میگویند. دو رشتهٔ پلینوکلئوتیدی DNA به کمک آنزیم هلیکاز مانند زیپ از یکدیگر جدا میشوند و سپس از روی هر رشته، رشتهٔ جدیدی ساخته میشود؛ به این ترتیب که آنزیمی به نام دیانای پلیمراز بر روی نوار پلی نوکلئوتیدی حرکت میکند و با استفاده از نوکلئوتیدهای آزاد که در سیتوپلاسم وجود دارند (دارای ۲ یا ۳ گروه فسفات هستند) هر نوکلئوتید را در مقابل نوکلئوتید مکمل خود قرار میدهد.
DNAپلیمراز فقط در جهت انتهای بدون فسفات به سمت انتهای فسفات دار نوار پلی نوکلئوتیدی حرکت میکند و از آنجایی که دو رشته DNA خلاف جهت هم هستند، در یک نوار همانند سازی پیوسته انجام میشود و در رشته دیگر ('۵ به '۳) به صورت قطعه قطعه انجام مشود که در نهایت آنزیم لیگاز قطعات مجاور را به هم متصل میکند (پیوند فسفو دی استر تشکیل میدهد) برای درک راحت تر این مطلب میتوانید از انیمیشنهای سایت آپارات، رشد و … استفاده کنید.
در باکتریها که DNA حلقوی دارند همانندسازی معمولاً از دو دوراهی همانندسازی شروع میشود. این دوراهیها در یک نقطهٔ خاص به نام جایگاه آغاز همانند سازی بهوجود میآیند. دوراهیهای همانندسازی به تدریج از هم دور میشوند، تا این که در نقطهٔ مقابل جایگاه آغاز همانند سازی به هم می رسنند.
در سلولهای یوکاریوتی (دوهسته ای)، هر کروموزوم از یک مولکول دیانای طویل تشکیل شده است. اما طول دنا آنقدر زیاد است که اگر قرار باشد یک کروموزوم انسان، مانند باکتری همتاسازی را از یک نقطه آغاز کند، همانندسازی هر کروموزوم ۳۳ روز طول میکشید! از این رو همانندسازی در سلولهای یوکاریوتی و انسان در نقاط مختلف انجام میشود (در چند نقطه). دوراهیهای همانندسازی مختلف، سبب میشوند تا یک کروموزوم انسان در حدود ۸ ساعت به طور کامل همتاسازی (همانند سازی) کند.
در این صفحه تعداد 1332 مقاله تخصصی درباره همانندسازی که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.