در کدام صندوق سرمایه گذاری کنیم؟

زندگی همه ما این‌طور می‌طلبد که روحیه جنگنده‌ای داشته باشیم و در مقابل اتفاقات غیر قابل پیش بینی و اغلب تلخ توانایی هوشمندانه و به موقع عمل کردن را در خود تقویت کنیم. مدیریت اوضاع مالی از مهم‌ترین ابعاد زندگی ما به حساب می‌آید که اگر بتوانیم به موقع به تقویت آن بپردازیم، می‌توانیم در مقابل اتفاقات اقتصادی مانند تورم که اوج گرفتن آن هیچ موقع از قبل خبر نمی‌کند، مقاوم شویم. همان‌طور که دژهای مستحکم و دیدبانی درست و به موقع و هوشیاری به دفاع یک شهر در مقابل تهاجم دشمن کمک می‌کند، سرمایه گذاری هم مانند سدی قوی و استوار از زندگی ما در مقابل بلایای اقتصادی محافظت می‌کند. بسیاری از افراد در زمینه‌های مختلف به طور مستقیم سرمایه گذاری کرده‌اند و به دلیل نداشتن دانش کافی تجربه خوبی در برخی بازارها ندارند. آنان پس از مدتی یا متضرر شده‌اند یا نتیجه مطلوب را به دست نیاورده‌اند. پس بهتر است برای سرمایه گذاری مناسب به توصیه مشاوران و متخصصین واقعی، سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه گذاری را شروع کنیم. اما اگر بخواهیم نگاهی دقیق‌تر به بحث صندوق‌ها بیندازیم، باید بگوییم که باز هم می‌توان در میان صندوق‌ها، صندوقی را انتخاب کنیم که بیش‌ترین تناسب را با بودجه و شخصیت سرمایه گذاری ما داشته باشد. در این مطلب قصد داریم با بررسی انواع صندوق‌های سرمایه گذاری بهترین گزینه را برای افراد مختلف انتخاب کنیم.

شخصیت سرمایه گذاری و مفهوم ریسک

جالب است بدانیم در زمان تصمیم‌گیری در مورد سرمایه‌گذاری، که انتظار می‌رود به طور کامل از قوه منطق خود کمک بگیریم، باز هم احساسات و کنش‌های رفتاری ما دخالت پررنگ و آشکاری دارند. شخصیت سرمایه گذاری ما بر اساس صبر و حوصله و انتظارات و محدوده زمانی ما مشخص می‌شود؛ این که تا چه میزان ریسک‌پذیر یا ریسک‌گریز هستیم. اول از همه باید این نکته را بدانیم که ریسک یک عنصر جدانشدنی از زندگی ما است. یعنی هر کاری که انجام دهیم با ریسک‌هایی همراه است و سرمایه‌گذاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما هر کدام از ما در نوع خود خاص هستیم. عده‌ای از ما ریسک پذیر هستیم و به دنبال بازده بیش‌تر، ریسک بالا را می‌پذیریم. به عنوان مثال کسانی که دارای این روحیه هستند، وارد بورس می‌شوند و سهام می‎خرند که یکی از پربازده‌ترین زمینه‌های سرمایه گذاری بوده و البته با ریسک‌ همراه است. اما عده‌ای که هم ریسک پذیر هستند و هم می‌خواهند در بورس هوشمندانه عمل کنند و از حضور متخصصین استفاده کنند، سعی می‌کنند در صندوق‌‎های سهامی مانند صندوق آهنگ سهام کیان سرمایه گذاری کنند. کسانی که در این صندوق‌ها سرمایه گذاری می‌کنند باید این ویژگی را به شخصیت سرمایه گذاری خود اضافه کنند که گرچه بازار سهام پربازده است، اما یکی از زمینه‌های سرمایه گذاری است که برای نتیجه گرفتن از آن باید دوره زمانی بلندمدتی مانند 3 تا 5 سال را در نظر گرفت. به طور کلی ویژگی رفتاری مانند عجول بودن، برای نتیجه‌گیری در بازار سرمایه یک خصوصیت منفی تلقی می‌شود. سرمایه گذار باید بتواند انتظارات و اهداف مالی خود را به اندازه صبری که در بازار سرمایه لازم است، برساند تا دوران سرمایه‌ گذاری او و تبدیل پس‌انداز به سرمایه، به دورانی سخت و طولانی تبدیل نشود.

گوشه امن سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت

عده‌ای هم هستند که شخصیتی ریسک‌گریز دارند. این دسته از افراد سرمایه‌گذار بیش‌تر تمایل دارند در جایی امن و مطمئن از نظر ریسک بازارهای دارایی سرمایه‌گذاری کنند. گفتنی است که صندوق‌های درآمد ثابت مانند صندوق درآمد ثابت کیان که مبنای سبد تشکیل شده آن‌ها از اوراق سپرده بانکی و میزان بسیار کمی سهام است، بهترین گزینه برای این دست افراد محسوب می‌شود. به علاوه این که سود روزشمار و نقدشوندگی این نوع صندوق برای کسانی که تمایل به دریافت سود در دوره‌های کوتاه مدت دارند نیز امتیازاتی غیر قابل چشم پوشی به حساب می‌آیند. البته باید در نظر داشت که این صندوق درآمدثابت نیز می‎‌تواند در بلندمدت – با استفاده از امکان سوددهی مرکب – بازدهی بیش‌تری را نصیب سرمایه گذاران کند. شاید این سوال برای‌مان پیش بیاید که سوددهی مرکب چیست؟ اگر بخواهیم مختصر و مفید به توضیح آن بپردازیم باید بگوییم که در زمان سرمایه گذاری به اصل پول سرمایه گذاری شما که به واحد یا واحدهای سرمایه‌گذاری تبدیل شده است، سود تعلق می‌گیرد. اگر به سود دست نزنیم – دفعه بعد که دوباره نوبت به سوددهی برسد – اصل پول سرمایه گذاری شده و سود دست نخورده دفعه پیش با هم جمع می‌شود و سود بعد بر اساس تجمیع این دو محاسبه می‌شود.

صندوق طلا برای شیفتگان فلز زرد

در این میان عده‌ای از سرمایه‌گذاران هستند که علاقه زیادی به سرمایه گذاری در طلا دارند. آن‌ها با توجه به اتفاقات جهانی به این موضوع باور دارند که طلا روز به روز با افزایش قیمت مواجه می‌شود. در این میان افرادی هستند که خرید فیزیکی طلا را ترجیح می‌دهند. این نوع سرمایه گذاری در طلا با خطرات بسیاری همراه است. از خطر سرقت گرفته تا گم شدن قطعه طلای خریداری شده و خرید اشتباه و تقلبی این فلز گرانبها. البته باید گفت عده‌ای هم هستند که اصلا قدرت خرید فیزیکی طلا را هم ندارند و به همین خاطر قید سرمایه‌گذاری در آن را می‌زنند. اما عده‌ای که هم به طلا علاقه دارند و هم روحیه جستجوگری بیش‎تری دارند، سرانجام به سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر طلا مانند صندوق طلا کیان متمایل می‌شوند. سرمایه‌گذاری در این صندوق که سبدی متشکل از گواهی‌های سپرده سکه طلا دارد، هم خطر سرقت و دیگر خطرات خرید فیزیکی طلا را از میان برمی‌دارد و هم با داشتن میزان وجه نقد کم‌تر از یک گرم طلا، این امکان برای سرمایه گذاران بیش‌تری فراهم می‌شود تا بتوانند خود را در جمع سرمایه گذاران طلا ببینند.