بررسی تفاوت ماده 169 و 169 مکرر

بررسی تفاوت ماده 169 و 169 مکرر را می توانیم با یادگیری مفهموم معاملات فصلی شروع کنیم، ارسال این فهرست یکی از بزرگترین دغدغه ها و نگرانی های صاحبین کسب و کار و همچنین حسابداران می باشد.

 قبل از بررسی تفاوت این دو ماده بهتر است در ابتدا به تعریف این دو ماده بپردازیم:

ماده 169 چیست؟

در قانون مالیاتهای مستقیم ذکر شده است که افراد حقیقی و حقوقی موظف هستند در نظام امور مالیاتی ثبت نام و صورتحساب های خود را برای این سازمان ارسال نمایند،

همچنین این افراد باید شماره اقتصادی دو طرف معامله را در صورتحساب ها قید و ثبت کنند.

تخلف در هر کدوم از موارد ذکر شده ماننده: عدم صادر کردن صورتحساب، عدم درج شماره اقتصادی در صورتحساب و یا استفاده از کد اقتصادی دیگران باعث ایجاد جرائم متعددی برای صاحبان کسب و کار می شود. این جریمه معادل 2% کل معامله می باشد.

اما برای افرادی که صورتحساب های خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال نکنند جریمه ای معادل 1% کل معادله در نظر گرفته شده است.

نکته: اگر طرف دوم معامله مصرف کننده نهایی باشد نیازی به درج شماره اقتصادی نمی باشد.

برخی از تبصره های مهم در معاملات فصلی:

تبصره 1: یکی از این تبصره ها همان نکته ای است که در مورد شماره اقتصادی گفتیم، براساس ماده 81 ثبت شماره اقتصادی در صورتحساب، در صورتی که فروش به مصرف کننده نهایی باشد الزامی نیست.

تبصره 2: مورد ضروری دیگر این است که مودیان موظف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش استفاده کنند، سازمان امور مالیاتی اعلام کرده هزینه ای که برای این تجهیزات استفاده می شود در اولین سال از مالیات قابل کسر می باشد.


 

ماده 169 مکرر چیست؟

سازمان امور مالیاتی برای ایجاد شفافیت اقتصادی و همچنین مستقر کردن نظام اطلاعات مالیاتی، پایگاهی از هویت صاحبین کسب و کار، و همچین بدست اوردن اطلاعاتی از مودیان مانند: اطلاعات اعتباری، معاملات های انجام شده، سرمایه های اشخاص حقوقی و حقیقی، اطلاعات مالی، پولی و ..... ماده 169 مکرر را ایجاد کرده است.

سازمان هایی مانند: موسسه های دولتی، شهرداری تمامی شهرها، موسسه ها و ارگان های وابسته به دولت و شهرداری ها، وازرتخانه ها و همچنین موسسه ها و نهادهای عمومی که به صورت غیر دولتی فعالیت می کنند، نهاد انقلاب اسلامی، موسسه های مالی و بانک ها، موسسه های اعتبار، سازمان های ثبت اسناد و همچنین املاک کشور و به صورت کلی همه اشخاص حقوقی که اطلاعات سازمان ها و موسسات بالا را دارند و یا به هر نحوی که موجب به دست آمدن درآمد برای افراد مختلفی را فراهم میکنند موظف هستند یکسری اطلاعات را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند که این اطلاعات از قبیل ذیل می باشند:


 

الف) اطلاعات هویتی:

  1. اطلاعات هویتی و مکانی اشخاص حقیقی و حقوقی

  2. مجوزهای فعالیت اقتصادی و همچنین مجوزهای مربوط به انجام معاملات تجاری و عقد قراردادها

ب) اطلاعات معاملاتی اشخاص:

  1. معاملات (خریدوفروش دارایی‌ها، کالاها و خدمات)

  2. تجارت خارجی (واردات و صادرات کالاها و خدمات)

  3. قراردادهای مربوط به انجام معاملات و فعالیت‌های تجاری

  4. قراردادهای مربوط به انجام عملیات پیمانکاری و هرگونه خدمات

  5. اطلاعات مربوط به خریدوفروش ارز و سکه طلا

  6. اطلاعات انواع بیمه‌نامه‌های صادره و خسارت‌های پرداختی

  7. بارنامه و صورت‌وضعیت حمل‌ونقل بار و مسافر

پ) اطلاعات مالی، پولی و اعتباری و سرمایه‌ای اشخاص:

  1. جمع گردش سالانه (دوره مالی) نقل‌وانتقال سهام و سایر اوراق بهادار

  2. جمع گردش و مانده سالانه (دوره مالی) انواع حساب‌های بانکی

  3. جمع گردش و مانده سالانه (دوره مالی) انواع سپرده‌ها و سود آن‌ها

  4. تسهیلات بانکی اعم از ارزی و ریالی در قالب کلیه عقود و همچنین کلیه تعهدات اعم از گشایش اعتبار اسنادی و تنزیل اعتبار اسنادی، ضمانت‌ها و نظایر آن

ت) اطلاعات دارایی‌ها، اموال و املاک و همچنین نقل‌وانتقال آن‌ها

ث) سایر اطلاعات فعالیت‌های اقتصادی که با پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و تصویب هیئت‌وزیران به موارد مزبور اضافه خواهد شد.

  • بر طبق ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم فقط یک روشی برای ارسال صورت های معاملات فصلی وجود دارد، بنابراین روش الکترونیکی تنها روش مورد تائید سازمان امور مالیاتی می باشد و سازمان امور مالیاتی تحت هیچ شرایطی صورت معاملات را به صورت دستی تحویل نمی گیرد.

البته یک روش دیگر این است که مودی ، نر افزار صورت معاملات فصلی را از سایت سازمان امور مالیاتی دانلود کند و تا وقتی که گزارش خود را به صورت کامل وارد کند نیازی به اینترنت نیست و فقط زمان ارسال گزارش است که باید به اینترنت متصل شوند.

  • مشمولین ارسال صورت معاملات فصلی

  • در ماده ی 169 قانون مالیاتهای مستقیم یکسری تبصره وجود دارد مثل تبصره 3 که در آن قید شده، سه گروه باید صورت های معاملات فصلی خود را ارسال کنند.

  • در ذیل به این سه گروه می پردازیم:

  • اشخاص حقوقی (شرکت ها)

  • اشخاص حقیقی ( مشاغل گروه اول)

  • صاحبان مشاغل، مشمولین اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده


 

تفاوت ماده 169 و 169 مکرر

سازمان امور مالیاتی ماده 169 مکرر را جهت تکمیل ماده 169 ارائه داد.

در ماده 169 سازمان تمام وظایف مودیان را در زمینه صورتحساب ها، جرائم عدم انجام وظایفشان و همچنین در مورد استفاده از صندوق فروش و همچنین 6 تبصره دیگر را در این زمینه شرح داده است.

سازمان امور مالیاتی پس از آن ماده 169 مکرر را اعلام نمود که در آن وظایف تمام سازمان ها و همچنین سازمان امور مالیاتی و دستور العمل های مربوط به اجرا کردن ماده 169 مشخص کرده است، ماده 169 مکرر 8 تبصره را به همراه خوب تثبیت کرد.

با توجه به تعاریفی که از این دو ماده گفتیم در تعرف تفاوت آنها می توانیم بگوییم که : ماده 169 قانونی است که سازمان امور مالیاتی مشخص کرده است و ماده 169 مکرر دستور العمل نحوه اجرای قانون 169 را مشخص می کند، می توانیم بگوییم که ماده 169 مکرر مکمل ماده 169 می باشد، سازمان امور مالیاتی برای تسهیل این مسیر سامانه مربوطه را راه اندازی کرده است.

دلیل اصلی نیاز به ماده 169 مکرر این می باشد که هیچ یک از جزئیات اطلاعاتی که برای قانون ماده 169 مورد نیاز است ذکر نشده است.

ولی در ماده 169 مکرر تمامی چزئیات و همچنین نحوه درج اطلاعات در سامانه معاملات فصلی را شرح داده است.

یک تفاوت شاخص دیگر این است که در ماده 169 هیچگونه دستورالعملی در خصوص نحوه کسب اطلاعات مشخص نکرده است در صورتی که در ماده 169 مکرر دستورالعملی بابت ارسال اطلاعات مالی و پولی مشخص کرده است.

در کل در ماده 169 دستور المعل ها به صورت کلی بیان شده در صورتی که در ماده 169 مکرر دستور العمل ها با جزئیات بیشتری بیان کرده است.

در آخر از شما عزیزان بابت خواندن این مقاله کمال تشکر را دارم، اگر در هنگام خواندن این مقاله هر سوالی برای شما پیش آمد میتوانید از طریق لینک زیر با مشاورین تخصصی ما در ارتباط باشید تا مشاورین مرکز آموزشی ILL در اسرع وقت پاسخ شما را بدهند.