صفر تا صد دلایل و درمان ریزش موی سر

ریزش مو یا آلوپسی (alopecia) وضعیتی است که می‌تواند پوست سر یا کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد و اثراتی موقت یا دائمی ایجاد کند. دلایل ریزش مو در خانم‌ها و آقایان می‌تواند نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، بیماری‌های مختلف یا روندی طبیعی از افزایش سن فرد باشد. هر کسی ممکن است موهای سر خود را از دست بدهد، اما ریزش در مردان شایع‌تر است و همانطور که تا به حال دیده‌اید، طاسی در مردان بیشتر از زنان رخ می‌دهد. برخی از افراد ترجیح می‌دهند اجازه دهند ریزش مویشان خود بدون درمان و پنهان ادامه یابد و برخی دیگر ممکن است آن را با تغییر مدل مو، آرایش، کلاه یا روسری بپوشانند. گروه سوم را کسانی تشکیل می‌دهند که یکی از درمان‌های موجود را برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو یا بازگرداندن رشد فولیکول‌ها انتخاب می‌کنند. اگر جرء افرادی هستید که می‌خواهید هرچه زودتر درمانتان را شروع کنید با یک پزشک در مورد علت ریزش مو و گزینه‌های درمانی خود صحبت کنید و یا به خواندن این مقاله ادامه دهید.

همانطور که ذکر شد، دلایل مختلفی برای ریزش مو وجود دارد که در ادامه با تفکیک جنسیت به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

الف) علت ریزش مو در آقایان

طاسی با الگوی مردانه شایع‌ترین نوع ریزش مو است که به آن آلوپسی آندروژنیک یا آندروژنیک نیز اطلاق می‌گردد. این نوع ریزش علاوه بر اینکه مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، گاهی اوقات ممکن است خانم‌ها را نیز درگیر کند؛ به هر حال کنار آمدن با این مورد هم برای مردان و هم برای خانم‌ها می‌تواند دشوار باشد. از جمله عللی که می‌تواند باعث ایجاد ریزش مو و طاسی با الگوی مردان شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. آلوپسی آره آتا: طی آلوپسی آره آتا (Alopecia areata) تکه‌هایی از پوست سر دچار طاسی می‌شوند و این وضعیت می‌تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر نوجوانان و جوانان را مبتلا می‌کند. تصور می‌شود که آلوپسی آره آتا به دلیل مشکل در سیستم ایمنی (دفاع طبیعی بدن در برابر عفونت و بیماری) ایجاد می‌شود؛ همچنین اعتقاد بر این است که ژن‌های خاصی، برخی افراد را بیشتر مستعد ابتلا به آلوپسی آره‌آتا می‌کند، زیرا از هر پنج فرد مبتلا یک نفر سابقه خانوادگی این بیماری را دارد. در بسیاری از موارد موها پس از حدود یک سال دوباره رشد می‌کنند.
  2. آلوپسی اسکار: آلوپسی اسکار (Scarring alopecia) که با نام آلوپسی سیکاتریسیال (cicatricial alopecia) نیز شناخته می‌شود ریزش مویی است که می‌تواند در نتیجه عوارض ناشی از بیماری دیگری رخ دهد. در این نوع آلوپسی، فولیکول مو (حفره کوچکی در پوست که یک تار مو از آن خارج می‌شود) به طور کامل از بین می رود و این بدان معنی است که موها دیگر هیچگاه دوباره رشد نمی‌کنند.
  3. آناژن افلوویوم: آناژن افلوویوم (Anagen effluvium) ریزش موی گسترده‌ای است که می‌تواند روی پوست سر، صورت و بدن انسان تأثیر بگذارد. یکی از شایع‌ترین علل ایجاد این نوع ریزش مو، انجام شیمی درمانی حین درمان سرطان است. در اغلب موارد ریزش مو در آناژن افلوویوم موقتی است و موهای فرد چند ماه پس از توقف شیمی درمانی شروع به رشد می‌کنند.
  4. تلوژن افلوویوم: تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium) نیز یک نوع رایج از آلوپسی است که در آن به‌ جای اینکه تکه‌هایی از سر دچار طاسی شود، شاهد نازک شدن موها به‌طور گسترده خواهیم بود. طی این نوع ریزش، موها معمولاً در واکنش به استرس یا مصرف برخی از داروها از پوست سر می‌ریزند. لازم به ذکر است که این نوع ریزش مو بدون درمان پس از چند ماه بهبود می‌یابد.

ب) علت ریزش مو خانم‌ها:

به طور کلی هر انسان روزانه بین 50 تا 100 تار موی خود را از دست می‌دهد. ریزش مو بخشی از یک تعادل طبیعی است یعنی برخی از موها می‌ریزند در حالی که برخی دیگر رشد می‌کنند؛ وقتی تعادل بین این دو حالت قطع شود (یعنی زمانی که موهای زیادی می‌ریزند و تعداد کمتری رشد می‌کنند) ریزش مو اتفاق می‌افتد. از جمله عللی که می‌تواند باعث ایجاد ریزش مو در خانم‌ها شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مدل مو: مدل موی خانم‌ها می‌تواند باعث ریزش مویشان شود، به ویژه زمانی که موهایشان را به گونه‌ای ببندند که ریشه‌های مو را بکشد، مانند مدل دم اسبی، بافت افریقایی، گوجه‌ای، خرگوشی و ... . به این نوع ریزش مو، آلوپسی کششی می‌گویند و اگر فولیکول‌های مو آسیب ببینند ریزش می‌تواند دائمی باشد.
  2. کمبود ویتامین: بدن خانم‌ها به طور کلی زودتر از آقایان با کمبود ویتامین رو به رو می‌شود. کاهش سطوح آهن،بیوتین، زینک و ویتامین دی در بدن می‌تواند منجر به ریزش مو در خانم‌ها شود.
  3. رژیم گرفتن (کاهش وزن سریع): برخی از خانم‌ها با شروع یک رژیم غذایی سخت و محدود کننده عاملی برای ریزش سریع موهایشان می‌شوند.
  4. بارداری و شیردهی: دوران بارداری و شیردهی از جمله زمان‌هایی است که بدن مادر را با چالش اختلال هورمونی رو به رو می‌کند. در این زمان باید به طور منظم از داروهای تقویتی و غذاهای سالم استفاده نمود تا جلوی ریزش مو را گرفت.
  5. استرس و اضطراب: فشارهای روحی نیز از جمله دلایل شایعی هستند که می‌توانند خانم‌ها را درگیر ریزش موی موقتی و دائمی کنند. در اکثر موارد با آرام شدن روح و روان، ریزش نیز متوقف خواهد شد.

چگونه ریزش مو را درمان کنیم؟

به طور کلی دو راهکار اصلی برای مبارزه با ریزش مو و درمان طاسی وجود دارد، یکی روش‌های درمانی خانگی و دیگری روش‌های پزشکی که در زیر مفصلا به شرح آن‌ها خواهیم پرداخت.

روش‌های درمانی در منزل

  1. در مواردی که ریزش مو به دلیل استرس یا تغییرات هورمونی مانند بارداری باشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد زیرا ریزش مو پس از مدتی متوقف می‌شود.
  2. در مواردی که ریزش مو به دلیل مدل و حالات مو خاص (مانند مدل دم اسبی) یا استفاده از مواد شیمیایی خاص (استفاده از ژل و حالت دهنده‌های مو) باشد، با توقف استفاده از آن‌ها می‌توان مجددا شاهد رویش مو بود.
  3. در مواردی که فرد در اثر سو تغذیه ناشی از رژیم دچار ریزش مو شده، ممکن است مصرف روزانه یک مولتی ویتامین و سه الی پنج میلی گرم بیوتین برایشان سودآور باشد.
  4. روغن نارگیل: در سال‌های اخیر محبوبیت روغن نارگیل در قالب یک تقویت کننده مو رو به افزایش گذاشته است. جهت استفاده از روغن نارگیل برای تقویت مو و جلوگیری از ریزش آن، کافی است مقدار کمی از آن را در دست‌های خود گرم کرده و منطقه‌ای که دچار ریزش شده به آرامی با نوک انگشتتان مالش دهید. همچنین می‌توانید روغن نارگیل را یک شب روی موها گذاشته و صبح آن را در حمام با آب ولرم کاملا بشویید.
  5. روغن درخت چای: روغن درخت چای نیز می‌تواند با ایجاد یک مانع مرطوب کننده برای سلامت سلول و فولیکول مو، رشد و ضخامت آن‌ها را تحریک کند. این روغن در ساخت بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی به کار می‌رود و شما می‌توانید آن را از داروخانه و یا عطاری‌ها تهیه نمایید و سپس مستقیماً روی پوست سر یا ابرویتان بمالید. برای استفاده صحیح از آن، هر روز مقدار مناسبی از روغن را روی پوست و مو خود بمالید و یک شب اجازه دهید که باقی بماند.
  6. روغن کرچک: روغن کرچک با پروتئین، اسیدهای چرب، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها غنی شده است و می‌تواند به تغذیه فولیکول‌های مو کمک کند. برای استفاده از آن روزانه مقدار مناسبی از روغن را روی موهایتان و پوست سر قرار دهید و به مدت 30 دقیقه نگه دارید تا باعث رشد مو ‌شود و تار موهایتان را ضخیم و محکم نماید و درنهایت آن را با آب گرم بشویید.

  1. مزوتراپی مو: مزوتراپی مو روشی جدید است که طی آن پزشک داروهایی حاوی بیوتین، زینک و ... را مستقمیا به پوست سر زیباجو تزریق می‌کند. این روش بر روی اپیدرم، بافت همبند پوست، گردش خون و سیستم ایمنی و عصبی حسی پوست سر تاثیر می‌گذارد و موجب کنترل و یا بهبودی کامل انواع آلوپسی مانند تلوژن افلوویوم، آلوپسی آندروژنتیک، آلوپسی آره آتا و آلوپسی استرس می‌شود. هدف از انجام مزوتراپی موها افزایش میکروسیرکولاسیون در پوست سر، تأمین مواد ضروری و مغذی مورد نیاز و تحریک رشد موی سر فرد می‌باشد.
  2. تزریق PRP: تزریق پلاسمای غنی از پروتئین نیز برای تحریک رشد مو بسیار توصیه می‌شود. PRP عموماً از خون خود فرد گرفته می‌شود و پس از انجام تکنیک‌هایی همچون سانتریفیوژ، پلاکت‌های خون از سایر محتویات خون برداشته و غلیظ می‌شوند و سپس برای تزریق به خون آماده خواهند شد. این تزریق باید در کلینیک‌های معتبر و توسط پزشک انجام گیرد.
  3. کاشت موی طبیعی: تقریبا تمام زنان و مردان با افزایش سن در اثر تغییراتی در چرخه زندگی فولیکول‌ها دچار ریزش مو به صورت شدید یا خفیف می‌شوند. یکی از روش‌های درمانی پزشکی برای مبارزه با طاسی سر کاشت موی طبیعی با استفاده از موی خود فرد می‌باشد. کاشت مو یک تکنیک جدید و بسیار پرطرفدار است که با پروسه غیرتهاجمی و تضمینی موجب رویش طبیعی موها می‌شود. طی این متد، پزشک به همراه تیم خود فولیکول‌های مو را از یک قسمت پوست سر (معمولاً از پشت سر یا بالای گوش) و یا بدن (BHT) استخراج کرده و در مناطق طاس پیوند زده می‌زند. از زمانی که این متد معرفی شده تا به الان، پیشرفت‌های زیادی در این زمینه حاصل شده که نتیجه این پیشرفت‌ها معرفی متدهای جدیدتر و موثرتر می‌باشد. خوب است بدانید که برای انجام کاشت مو یک کادر پزشکی مجرب و ماهر نیاز دارید؛ زیرا طی این فرآیند پیچیده و وقتگیر باید بهترین فولیکول‌ها که بیشترین میزان مقاومت، قدرت و همچنین شباهت (به سایر تارهای مو) را دارند انتخاب شوند و سپس به ناحیه طاس یا کم پشت پیوند زده شوند. در این راستا مفتخریم کلینیک پوست و موی هلیا را به شما عزیزان جهت کاشت مو به روش‌های میکروگرافت، FUE، FUT، SUT، BHT و ... معرفی نماییم.

هزینه کاشت مو در کلینیک هلیا چقدر است؟

محاسبه هزینه روش کاشت مو تا حد بسیار زیادی به میزان گستردگی طاسی، انتخاب نوع روش کاشت، محل جغرافیایی کلینیک، میزان دستمزد پزشک و تکنسین‌ها، سن فرد، مقدار پیچیدگی پروسه و تعداد فولیکول‌های موجود روی سر و بدن فرد داوطلب بستگی دارد. شما عزیزان برای اطلاع از هزینه ایمپلنت موی خود می‌توانید با مشاورین ما در کلینیک فوق تخصصی پوست و مو هلیا به صورت کاملا رایگان در ارتباط باشید؛ مشاورین ما در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هم وطنان عزیز خواهند بود. همچنین امکان ویزیت حضوری توسط دکتر حمیدرضا خراسانی در مجموعه ما وجود دارد. شما می‌توانید برای رزرو نوبت مشاوره حضوری نیز با شماره تلفن‌ 09122502050 تماس حاصل بفرمایید.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926