پنتوپرازول چیست؟ نکاتی در زمینه مصرف قرص پنتوپرازول

پنتوپرازول چیست؟

پنتوپرازول یا پانتوپرازول، که با نام تجاری Pantosec در کشور ما شناخته می‌شود، از مهار کننده‌های پمپ پروتون است که منجر به کاهش ترشح اسید معده می‌شود و برای درمان و پیشگیری کوتاه مدت ازوفاژیت مرتبط با ریفلاکس گاستروازوفاژیال (GERD) و یا بیماریهای مرتبط با ترشح بیش از حد اسید معده مثل سندروم زولینگر- الیسون تجویز می‌شود.

مصرف درست داروها در تاثیرگذاری دارو و بهبود سریع‌تر بسیار موثر می‌باشد از این رو در این بخش نکاتی در زمینه مصرف قرص پنتوپرازول از نظر متخصصین را بررسی خواهیم کرد، به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص تا پایان با ما همراه باشید.

موارد مصرف قرص پنتوپرازول چیست؟

قرص پنتوپرازول کاهش اسید معده و بهبود زخم‌های معده مورد استفاده قرار می گیرد.

در واقع این دارو اسید تولید شده توسط سلول‌ها پمپ‌های هیدروژن را کنترل می‌کند.

پنتوپرازول و داروهایی نظیر؛ امپرازول، لانسوپرازول، رابپرازول، اس امپرازول در یک دسته قرار دارند.

داروی پنتوپرازول در درمان رفلکس معده و کاهش عوارض گوارشی سایر داروها تجویز می‌شود.

داروی پنتوپرازول برای بهبود زخم‌های خوش خیم معده، سندروم زولینگر- الیسون، کاهش اسید معده در جراحی و پیشگیری کوتاه مدت بازگشت محتویات معده تجویز می‌شود.

همچنین این دارو در پیشگیری و درمان زخم‌های مرتبط با NSAIDs مصرف می‌شود.

تزریق وریدی آمپول پنتوپرازول همزمان با درمان اندوسکوپیک، خونریزی حاصل از زخم‌های گوارشی شدید، ریسک خونریزی مجدد و نیاز به جراحی را کاهش خواهد داد.

در زمینه مصرف قرص پنتوپرازول از نظر متخصصین چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

از نظر متخصصین در مصرف قرص پنتوپرازول باید موارد زیرا مورد توجه قرار داد:

از آنجا که اسید معده علاوه بر کمک به هضم غذا سبب نابودی میکروب‌ها و ویروس‌ها می‌شود لذا قرص پنتوپرازول با کاهش اسید معده مقاومت بدن را نیز کاهش خواهد از این رو در مصرف پنتوپرازول باید دقت بیشتری در خصوص مواد غذایی مصرفی به عمل آورد.

مصرف همزمان پنتوپرازول با داروهای نلفیناویر و آتازاناویرممنوع است پس در صورت مصرف این داروها این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

در بسیاری از موارد پنتوپرازول جهت درمان میکروب معده لازم است با چند نوع آنتی بیوتیک مصرف شود پس باید حتما مقدار و ساعت استفاده دارو دقیقا مطابق با تجویز پزشک صورت پذیرد.

توصیه می‌شود این دارو یک ساعت قبل از صبحانه مصرف شود.

پنتوپرازول جهت کاهش اسید معده موثر است اما بر روی اسید موجود در معده تاثیری ندارد اذا در صورت سوزش شدید معده باید به پزشک مراجعه کرد زیرا در برخی موارد مانند بیماران مشکوک به درد قلب بدون معاینه بیماری قابل تشخیص نیست.

بیمار باید در مواردی چون؛ داشتن پوکی استخوان، کمبود منیزیم خون و بیماری کبدی قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت کند. مصرف داروی پنتوپرازول در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.

افراد مسن باید بدانند که مصرف طولانی مدت و مداوم پنتوپرازول خطر شکستگی استخوان را افزایش خواهد داد.

برای کودکان کمتر ۵ سال مصرف پنتوپرازول مجاز نیست.

اسید معده سبب از بین رفتن بسیاری از میکروب هایی است که وارد بدن می‌شود که با مصرف این دارو و کمبود اسید معده، دفاع بدن در برابر عوامل باکتریال و آمیبی کاهش خواهد یافت لذا در صورت مصرف این دارو باید بیشتر به مسائل بهداشتی توجه کرد.

این دارو ممکن است نشانه‌های سرطان معده را پنهان کند لذا در افراد پرخطر باید قبل از آغاز درمان بیمار از نظر بدخیمی معده مورد بررسی قرار گیرد.

در افراد مشکوک به سرطان معده مصرف این دارو ممنوع است.

این دارو در افراد مبتلا به سابقه بیماری مزمن کبدی باید با احتیاط مصرف شود.

در افراد دیابتی با مصرف پنتوپرازول احتمال هیپوگلیسمی وجود دارد.

به دلیل اینکه در مدت مصرف این دارو احتمال ایجاد گیجی وجود دارد لذا تا مدتی از انجام فعالیت هایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند باید خودداری کرد.

عوارض جانبی پنتوپرازول چیست؟

پنتوپرازول مانند سایر داروها دارای عوارض جانبی است که از فردی به فرد دیگر نوع عارضه و شدت آن متفاوت خواهد بود این عوارض شامل؛ سردرد، سرگیجه، افسردگی، حساسیت پوست به نور، راش پوستی، درد شکمی، استفراغ، افزایش تری گلیسیرید سرم کهیر، خارش، اسهال، یبوست، نفخ، تهوع، خشکی دهان، لکوپنی، ترومبوسیتوپنی، افزایش کراتین فسفوکیناز، ‌افزایش آنزیم‌های کبدی، هپاتیت، واکنش ازدیاد حساسیت، درد مفاصل، درد عضلات، تاری دید، عفونت مجاری تنفسی فوقانی، تب و غیره می‌باشد.

میزان مصرف پنتوپرازول چه قدر است؟

شکل دارویی (کپسول، قرص و آمپول) ، دوز مصرفی، میزان و زمان و مدت زمان مصرف این دارو به شرایط بیمار و تشخیص پزشک معالج بستگی دارد لذا هرگز خودسرانه و بدون تجویز پزشک معالج نباید این دارو را مصرف کرد.

تداخلات دارویی پنتوپرازول چیست؟

به طور کلی در صورت مصرف یک دارو و بروز سایر مشکلات قبل از تجویز پزشک باید وی را از سابقه بیماری و دارهای مصرفی خود مطلع سازید زیرا تداخلات دارویی علاوه بر کاهش اثر دارو ممکن است وضعیت بیماری فرد را بدتر سازد حتی مشاهده شده که تداخلات دارویی منجر به مسمومیت دارویی و مرگ افراد بسیاری شده است.

مصرف همزمان پنتوپرازول با وارفارین باعث افزایش خونریزی می‌شود. همچنین استفاده همزمان داروی پنتوپرازول با دیازپام و فنی توئین باعث افزایش سطح پلاسمایی این داروها می‌گردد.

اشکال دارویی پنتوپرازول کدام اند؟

پنتوپرازول به صورت کپسول تاخیری (15، 20 و 40 میلی گرم) ، قرص تاخیری (20 و 40 میلی گرم) و آمپول تزریقی (40 میلی گرم در هر ویال) تولید می‌شود.