قارچ ناخن چیست؟ | علائم بیماری قارچ ناخن انگشت پا

دست‌ها و پاها دو قسمتی از بدن هستند که در زیبایی اندام و بدن به شدت مؤثرند. ناخن‌های انگشت‌های پا و دست یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار در این زیبایی هستند. یکی از راه‌هایی که برای حفظ شادابی و زیبایی این ناخن‌ها توصیه می‌شود، رعایت بهداشت همیشگی آن‌هاست. اگر به فکر نظافت و سلامتی ناخن‌های انگشت‌های پا و دست خود نباشید، آن‌ها به سرعت زیبایی خود را از دست می‌دهند و این امر در شکل دست و پای شما نیز تأثیرگذار است. پس همواره به فکر آن‌ها باشید و برای حفظ سلامت آن‌ها تلاش کنید. اما در هر حال ممکن است گاهی اوقات مشکلاتی برای ناخن‌هایمان پیش بیاید. قارچ ناخن انگشت پا یکی از همین بیماری‌هاست. آن چه ما در این نوشتار در پی آنیم، بررسی و تحلیل علائم قارچ ناخن پا، دلایل به وجود آمدن و همچنین راه‌های درمان آن است.

قارچ ناخن پا چیست؟

بیماری قارچ ناخن پا یا به طور کلی قارچ ناخن، یک اصطلاح علمی با عنوان «اونیکومایکوزیس» دارد. این عفونت می‌تواند در صورت رعایت نکردن بهداشت ناخن‌ها به وجود بیاید. البته نکته قابل توجه این است که این بیماری مسری است. یعنی هم می‌تواند از یک شخص به شخص دیگر منتقل شود و هم اینکه از یک انگشت به انگشتان دیگر راه یابد. قارچ ناخن انگشت پا بسیار شایع‌تر از انگشتان دست است. دلیل آن هم روشن است؛ پا معمولاً در کفش و در محیط تاریک و گاهی مرطوب قرار می‌گیرد، پس شرایط برای تشکیل قارچ فراهم خواهد بود. البته ناگفته نماند که خیلی مشکلات دیگر مانند رگه‌رگه شدن ناخن‌ها، پیری ناخن، زردی یا سفیدی ناخن‌ها، قرمزی یا سیاهی آن‌ها، سبز شدن و یا وجود حفره در آن‌ها نیز ممکن است برای ناخن انگشتان پا و یا دست به وجود بیایند که نباید آن‌ها را با بیماری قارچ ناخن پا اشتباه گرفت. قارچ ناخن انگشت پا که ممکن است روی هر کدام از ناخن‌ها به وجود آید، باعث سوزش، خشک شدن و حتی خارش خواهد شد. اگر بیماری را نادیده بگیرید ممکن است با پیشرفتش بعد از مدتی، موجب ناراحتی و شکایت شما بشود.

دلایل به وجود آمدن بیماری قارچ ناخن پا

قارچ ناخن انگشت پا می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. یکی از مهم‌ترین دلایل به وجود آمدن این بیماری وجود تعریق و رطوبت در ناحیه پا است. مکان‌هایی که در آن‌ها احتمال دچار شدن به قارچ ناخن انگشت پا وجود دارد نیز اغلب استخرها، باشگاه‌های ورزشی و سالن‌های آرایشی هستند. چرا؟ در استخرها و باشگاه‌ها، دوش‌های همگانی وجود دارد و همانطور که پیش‌تر هم ذکر کردیم این بیماری مسری است؛ در نتیجه می‌تواند از دیگر افراد به شما منتقل شود. سالن‌های آرایش هم اعمالی همچون پدیکور و یا کاشت ناخن را برای ناخن انگشتان پای شما انجام می‌دهند که هم موادی که مصرف می‌کنند اگر بهداشتی و مناسب نباشد قارچ زا خواهد بود و هم خود محیط ممکن است آلوده باشد. برای همین حتماً به سالن هایی مراجعه کنید که از رعایت بهداشت در آن‌ها مطمئن هستید.

ورزشکاران بیشتر از افراد عادی در خطر بیماری قارچ ناخن پا خواهند بود. دلیل آن هم این است که این افراد کفش‌هایی تنگ با جوراب‌هایی چسبان را برای مدت‌های طولانی به پا دارند و علاوه بر این امکان وارد شدن ضربه‌های شدید نیز به انگشتان پای آن‌ها وجود دارد. یادتان باشد که ضربات شدید برای افرد عادی نیز ممکن است ناخن پا را تضعیف کرده و بیشتر در معرض بیماری قارچ ناخن پا قرار دهد. البته علاوه بر همه‌ی این‌ها می‌توان گفت وجود برخی از بیماری‌ها از جمله ایدز، انواع دیابت‌ (دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲ و...) ، سرطان، پسوریازیس و... در بدن افراد نیز ممکن است منجر به بیماری قارچ ناخن پا شود. زیرا این نوع از بیماری‌ها سیستم ایمنی بدن را کاهش می‌دهند؛ در نتیجه بدن بیشتر در معرض بیماری قرار می‌گیرد. البته در نهایت باید گفت که سن بالا نیز خود می‌تواند عاملی برای ایجاد قارچ ناخن انگشت پا باشد.

ورزشکاران بیشتر از افراد عادی در خطر بیماری قارچ ناخن پا خواهند بود

علائم قارچ ناخن پا چست؟

علایم قارچ ناخن پا بسته به اینکه ناخن درگیر چه نوع قارچی شده باشد، متفاوت خواهد بود. برای مثال علائم قارچی با نام تریکوفیتون ایجاد تغییر رنگ در گوشه ناخن بزرگ و حرکت آن به سمت ریشه خواهد بود. نهایت این امر شکننده و ورقه ورقه شدن ناخن است و یا قارچی با عنوان اونیکومیکوز از پایین ناخن پا شروع شده و آرام آرام به سمت نوک آن خواهد رفت. ولی در نهایت به طور کلی می‌توان گفت که شایع‌ترین علائم قارچ ناخن پا، ضخیم شدن آن خواهد بود. تغییر رنگ ناخن به رنگ‌های سفید، سیاه، زرد و یا سبز نیز می‌توانند نشانه‌های عفونت قارچ ناخن انگشت پا باشند. هر چه عفونت بیشتر رشد کند، ناخن شکننده‌تر شده و قطعات کوچک، رفته رفته از آن جدا خواهد شد. اگر به فکر درمان سریع نباشید، پوست اطراف ناخن نیز ورم خواهد کرد و بوی نامطبوعی از ناخن انگشت پا به مشام خواهد رسید.

درمان بیماری قارچ ناخن پا

برای درمان بیماری قارچ ناخن پا هم راه‌های شیمیایی و هم راه‌های خانگی وجود دارد. البته توصیه ما این است که اگر بعد از گذشت مدت زمان مشخصی، راه‌های خانگی جواب نداد حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا به موقع از پیشرفت عفونت ناشی از قارچ ناخن انگشت پا جلوگیری نمایید.

  • روش‌های شیمیایی درمان بیماری قارچ ناخن پا
  • داروها: در صورتی که به عفونت شدید مبتلا باشید، پزشک متخصص برای شما داروهایی ضد قارچ را تجویز خواهد کرد. قرص‌ها و پمادهای موضعی از این دسته هستند.
  • کرایوتراپی: در این روش که درواقع تکنیکی از فریز محسوب می‌شود، ضایعات قارچی با یک محلول بسیار سرد فریز خواهند شد. این محلول مایع نیتروژن یا نیتروس اکساید است. از این روش به طور معمول برای از بین بردن قارچ‌ها استفاده می‌شود. درمان با این روش کمتر از یک دقیقه خواهد بود. می‌توانید از پزشک بخواهید که در صورت امکان قبل از درمان با این روش، بی حس کننده موضعی را در محل قارچ استفاده کند. البته بعد از درمان با این روش حتماً باید تحت مراقبت پزشک باشید تا از اتمام بیماری قارچ ناخن پا مطمئن شود.
  • درمان با مواد شیمیایی: این روش را خود در خانه می‌توانید انجام دهید. برای مواقعی که به دلیل بیماری قارچ ناخن انگشت پا، سطح ناخن آسیب دیده باشد، شما لازم است یک ماده شیمیایی شامل 40 درصد اوره را هر شب روی ناخن خود گذاشته به طوری که تمام سطح آن را بپوشاند و در طول شب روی ناخنتان بماند، صبح ناخن خود را شسته و این کار را هر شب تا هنگامی که علائم قارچ ناخن پا کاملاً از بین رفته و بیماری تمام شود، ادامه می‌دهید. درمان به این روش معمولاً دو هفته طول خواهد کشید.

درمان بیماری قارچ ناخن پا

  • روش‌های خانگی درمان بیماری قارچ ناخن پا
  • جوش شیرین: جوش شیرین یک ماده جذب کننده رطوبت است. در نتیجه رطوبتی که عامل ایجاد بیماری قارچ ناخن پا است را به خود جذب خواهد کرد. این ماده از رشد کردن قارچ‌ها جلوگیری می‌کند. اما ناگفته نماند که جوش شیرین جلوی رشد قارچ‌ها را می‌تواند بگیرد اما شاید نتواند آن را ریشه کن کند. شما می‌توانید جوش شیرین را در جوراب و یا کفش خود ریخته و یا اینکه با محلول آب و جوش شیرین، ناخن‌های آسیب دیده از بیماری قارچ ناخن پا را شستشو دهید. اگر تا چندین روز این عمل را تکرار کنید، ممکن است قارچ‌ها از بین رفته و یا حداقل از رشد آن‌ها جلوگیری شود.
  • سرکه: سرکه نیز می‌تواند به عنوان درمان بیماری قارچ ناخن پا، مورد استفاده قرار گیرد. می‌توانید انگشتان پای خود را در یک ظرف که حاوی محلول آب گرم و سرکه است قرار دهید و تا چند روز این کار را تکرار نمایید.
  • سیر: از آن جایی که عصاره سیر دارای خواص قوی ضد قارچ است، می‌توان از این ماده غذایی نیز برای مبارزه با قارچ ناخن انگشت پا استفاده کرد. برای استفاده از این روش شما باید حبه‌های سیر را خرد کرده و برای حدود 30 دقیقه آن‌ها را روی انگشتان پای خود بگذارید. این کار را برای چندین روز تکرار کنید و اگر نتیجه‌ای نداد، به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

روش‌های خانگی درمان بیماری قارچ ناخن پا

جمع بندی و نتیجه گیری

آن چه در این جا بدان پرداختیم، بررسی بیماری قارچ ناخن پا بود. بیماری که در صورت رعایت نکردن بهداشت در آن ناحیه به وجود آمده و مسری نیز هست. علایم قارچ ناخن پا را نیز شناسایی کرده و البته به این موضوع نیز اشاره کردیم که هر تغییر رنگ و تغییر شکلی در ناخن‌های انگشت پا، ناشی از عفونت قارچ نخواهد بود. قارچ ناخن انگشت پا علاوه بر تغییر ظاهری که در ناخن مانند ورقه ورقه شدن و تیره شدن ایجاد می‌کند، بوی نامطبوعی را نیز در محل از خود به جای می‌گذارد. بنابراین بهتر است که در صورت مشاهده علائم قارچ ناخن پا، به پزشک متخصص مراجعه کنید. در انتها نیز تعدادی از روش‌های خانگی را بیان کردیم که شاید بتوان موارد خفیف‌تر بیماری را با آن‌ها درمان کرد.