بیماری ژنیکوماستی چیست؟ / علائم ژنیکوماستی

هر عارضه­ ای که برای انسان پیش می­ آید تعریف، علل و علائمی دارد و اغلب اوقات (!) درمانی. برای رسیدن به مرحله­ ی درمان باید از سه مرحله ­ای که قبل از درمان نام برده شدند گذشت. بیماری ژنیکوماستی هم چنین فرآیندی دارد. به همین دلیل ابتدا تعریفی ارائه می­شود تا معلوم گردد که اصلا بیماری ژنیکوماستی چیست. سپس علت ابتلا به این بیماری و علائم ژنیکوماستی ذکر خواهد شد. این مراحل را صرفا به این دلیل پشت سر می­گذاریم تا با شنیدن نام بیماری، ذهن دچار سردرگمی نشود و بداند بیماری ژنیکوماستی چیست، از کجا آمده و روش‌های درمان آن چگونه است.

بیماری ژنیکوماستی چیست؟

می­توان گفت ژنیکوماستی رایج­ترین بیماری مربوط به سینه­ در آقایان است و حداقل 30 درصد مردان در طول زندگی با این معضل روبه ­رو خواهند شد. با مطالعه ­ی ادامه ­ی­ این محتوا درباره­ ی ژنیکوماستی و علائم ژنیکوماستی بیشتر بدانید. اما بیماری ژنیکوماستی چیست؟ بیماری ژنیکوماستی به معنای بزرگ شدن خوش‌خیم بافت غده­ای سینه است. از آنجا که این بیماری باعث اضطراب، ناراحتی­های روانی و ایجاد ترس از داشتن سرطان سینه در فرد مبتلا می­گردد، تشخیص زودهنگام آن بسیار اهمیت دارد. دلیل این عارضه عدم توازن در ترشح هورمون­های استروژن و تستوسترون است. حال که می­دانیم بیماری ژنیکوماستی چیست، گام دوم دانستن چرایی بیماری و قدم بعدی آشنایی با علائم ژنیکوماستی است تا در صورت ابتلا، متوجه آن شده و نسبت به درمان آن اقدام کنید. در نهایت روش­های درمانی را معرفی خواهیم کرد.

دلایل بروز بیماری ژنیکوماستی چیست؟

همانطور که اشاره کردیم علت آغاز این عارضه در بدن، افزایش نسبت استروژن به تستوسترون (به علت افزایش میزان تولید استروژن یا کاهش میزان تولید تستوسترون یا هردو) است. استروژن (هورمون زنانه) سبب رشد بافت سینه می­گردد در حالی که تستوسترون همانند مانعی در جریان این رشد، عمل می­کند. این دو هورمون در بدن مردان و زنان، هردو، وجود دارد و تنها تفاوت موجود در میزان ترشح آن است؛ به این صورت که در بدن زنان میزان استروژن بیشتر است و در بدن مردان میزان تستوسترون. ترشح این هورمون­ها در بدن متناسب با جنسیت فرد صورت می­گیرد اما برخی عوامل، این توازن را بر هم زده و فرد را به سمت این بیماری سوق می­دهند.

بیماری ژنیکوماستی چیست؟

کدام گروه­های سنی در خطر ابتلا به ژنیکوماستی هستند؟

این بیماری تمام رده­ های سنی را تهدید می­کند. نوزادان، کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان و یا افراد مسن، همه ممکن است به این بیماری دچار شوند. اما می­توان گفت نوزادان، نوجوانان و افراد مسن بیش از دیگران در معرض این عارضه هستند؛ چراکه بالا و پایین شدن هورمون­ها در این سه دوره پررنگ­تر و معمول­تر است. اطرافیان این سه گروه موظفند به آنان بیاموزند که بیماری ژنیکوماستی چیست و چه باید کرد. اینکه دلیل ابتلا به این بیماری بالا بودن نسبت استروژن به تستوسترون در بدن است، روشن است؛ اما دلیل افزایش استروژن در هر سنی به دلیلی اتفاق می­افتد.

رشد سینه­ ها در نوزادان پسر به علت میزان بالای استروژن در بدن مادر است. این هورمون در دوران بارداری وی و از طریق جفت به فرزند منتقل گشته و به همین دلیل نوزاد دچار این عارضه می­گردد. مادر باید بداند که بیماری ژنیکوماستی چیست، با اینکه عارضه معمولا خودبه­ خود بعد از حدودا دو هفته، رفته­ رفته برطرف می­شود اما ممکن است درگروهی از نوزادان، زمان طولانی­تری به درازا ­انجامد.

در نوجوانان نیز مشاهده ­ی این مورد عادی و بسیار رایج است؛ چراکه دوران بلوغ با تغییراتی همراه است که یکی از آن­ها، تغییرات هورمونی و افزایش میزان استروژن است. تقریبا نیمی از پسران در سن بین 12 تا 16 سال، ژنیکوماستی را در یکی از سینه­ ها و یا هر دو سینه تجربه می­کنند. به همین دلیل دانستن اینکه اصولا بیماری ژنیکوماستی چیست به آن‌ها کمک خواهد کرد تا راحت­تر با معضل کنار بیایند. این اختلال در عین شایع بودن باعث خجالت برخی نوجوانان است و باعث می­شود اعتماد به نفسشان را از دست بدهند و با پوشیدن لباس­های آزاد، تغییرات را پنهان سازند. اما باید بدانید که این عارضه در بیشتر موارد موقتی است و پس از چند ماه یا چند سال برطرف خواهد شد و محدوده ­ی درگیر کاملا صاف خواهد شد و نیازی به مصرف دارو یا عمل جراحی نیست. این وظیفه­ ی والدین است تا با آموزش صحیح به نوجوانان بفهمانند که بیماری ژنیکوماستی چیست و چرا حادث می­شود.

با پشت سر گذاشتن دوران جوانی و میانسالی و رسیدن به پیری، تغییرات شدید هورمونی مجددا مشاهده می­شود. بیش از 70 درصد از آقایان بین 50 تا 69 سال، مخصوصا افرادی که اضافه وزن دارند، درگیر این عارضه هستند که علت آن بالا رفتن سن و درنتیجه کاهش میزان تولید تستوسترون است. افراد زیادی نمی­دانند که بیماری ژنیکوماستی چیست و همین ندانستن، باعث نگرانی­شان می­گردد.

علائم ژنیکوماستی کدامند؟

اینکه بدانیم بیماری ژنیکوماستی چیست و به چه علت یا در چه سنی بدن فرد را درگیر می­کند، خوب است اما کافی نیست. چراکه این موارد همچون مقدمه ­ی یک کتاب است و هرچند ما را برای مطالعه آماده می­سازند، اما مطالبی که حقیقتا مفید هستند در متن کتاب قرار دارند! مطالب کتاب در موضوع مورد بحث ما، علائم ژنیکوماستی هستند چراکه اگر با علائم ژنیکوماستی آشنا باشید، در صورت نیاز می­توانید هرچه سریع­تر اقدام به درمان کنید. هدف نهایی این محتوا نیز از معرفی بیماری ژنیکوماستی و شناساندن علائم ژنیکوماستی، راهنمایی مخاطب برای درمان بیماری و سلامت او است. پس باید گفت که هرچند این بیماری معمولا مشکل جدی ایجاد نمی­کند اما از آنجا که سلامت عمومی، عملکرد اجتماعی، اعتماد­به­ نفس و سلامت روانی فرد را هدف می­گیرد، بهتر است به محض مشاهده­ ی علائم ژنیکوماستی با توجه به سن و شرایطی که در آن قرار دارید، اقدام به درمان کنید.

با توجه به تعریفی که از بیماری ارائه گشت، علائم ژنیکوماستی شامل رشد سینه­ ها و تغییر فرم آن­ها است به اینصورت که قطر ناحیه­ ی آرئولا (محدوده­ی اطراف نوک سینه) افزایش می­یابد و بافت سینه نامتقارن می­گردد. این دسته از علائم رایج­تر و معمول­تر هستند اما چنانچه در محدوده­ ی موردبحث ورم شدیدی مشاهده یا درد زیادی احساس شد یا ترشحاتی از نوک پستان­ها خارج گشت و یا تمام این موارد با هم گریبان­گیرتان شد، حتما به یک پزشک مراجعه کنید.

علائم ژنیکوماستی

روش‌های درمان بیماری ژنیکوماستی چیست؟

حالا که ذهن شما در حد لزوم با ژنیکوماستی آشنا است و در حد لزوم می­دانید که بیماری ژنیکوماستی چیست و آماده­­ ی روبه ­رو شدن با آن هستید، عملا سه مرحله­ ی ابتدایی را پشت­ سر گذاشته ­اید. شاید اینکه بیماری ژنیکوماستی چیست را به خاطر بسپارید، احتمالا مواردی که تحت کنترلتان است را رعایت خواهید کرد تا توازن هورمونی بدنتان مشکلی پیدا نکند و قطعا در صورت مشاهده­ی علائم ژنیکوماستی به چاره می­اندیشید. تمام این موارد یعنی شما نقش خودتان را در این مورد ایفا کرده­اید و حالا به مرحله­ ی نهایی، یعنی درمان، می­رسیم. همانطور که گفتیم در اکثر موارد این بیماری پس از مدتی خودبه ­خود از بین می­رود اما چنانچه عارضه بیش از حد طولانی شد یا با درد زیاد و ترشح همراه بود و یا تحمل این معضل در طولانی مدت برایتان مقدور نبود، با مراجعه­ به پزشک و انجام عمل جراحی یا مصرف دارو، احتمالا قادر به رفع آن خواهید بود. در این حالت بنابر تشخیص پزشک، یا تجویز و مصرف دارو کافی خواهد بود و یا سروکارتان به اتاق عمل خواهد افتاد. برای انجام عمل جراحی دو گزینه پیش رو است:

  1. لیپوساکشن: که البته بافت غده­ای سینه را تحت تاثیر قرار نخواهد داد و تنها چربی موجود در سینه را حذف خواهدکرد.
  2. ماستکتومی: در این نوع جراحی بافت غده­ای را برمی‌چینند. برش­های کوچکی انجام شده و زمان ریکاوری در آن کوتاه­تر است.

انجام عمل جراحی معمولا عارضه را رفع خواهد کرد

هرچند ذکر میزان رایج بودن این بیماری و دانستن این موضوع که بیماری ژنیکوماستی چیست و چگونه خودش را نشان می­دهد، باعث می­شود از این پس به محض مشاهده­­ ی بزرگ شدن سینه­ ها به فکر ژنیکوماستی بیفتید، اما باید بدانید ژنیکوماستی تنها دلیل رشد سینه­ ها نیست بلکه ممکن است علت دیگری داشته که کمتر یا بیشتر از ژنیکوماستی نگران­­کننده باشد.

یکی از این عوامل، سرطان سینه است که بسیار خطرناک بوده و البته علائمی شبیه به علائم ژنیکوماستی دارد. برآمدگی در نوک سینه و ترشحات خارج­ شونده از نوک پستان و احساس درد در سینه. با توجه به شباهت علائم این دو عارضه، در صورت مشاهده­ ی علائم ذکرشده سریعا به پزشک مراجعه کنید.

عامل دیگری که باعث رشد سینه ­ها می­گردد، چاقی است. شاید در ابتدا رشد ناشی از ژنیکوماستی و رشد مربوط به چاقی هر دو یک شکل به نظر آیند اما تفاوت­های بسیاری دارند. ژنیکوماستی بافت غده­ای را تحت تاثیر قرار می­دهد و چاقی سبب تجمع سلول­های چربی می­گردد. چاقی، هر دو سینه را تحت تاثیر قرار می­دهد اما ژنیکوماستی ممکن است تنها یک سینه را درگیر کند. به­ اضافه­ ی اینکه رشد ناشی از ژنیکوماستی اغلب نامتقارن است. تفاوت دیگر این است که ژنیکوماستی گاه با درد همراه است و چنانچه اطراف نوک سینه لمس شود، یک توده­ی لاستیکی زیر دست احساس خواهد شد.

نتیجه گیری و جمع بندی

بسیار پیش می­ آید که علائم دو یا چند بیماری به هم شبیه باشند. علائم بیماری­های مختلف و مخصوصا بیماری­های دردسرسازی را که جان شما را تهدید می­کنند، بشناسید و علائم ظاهر شده را جدی بگیرید. لازم است بدانید که برای مثال، بیماری ژنیکوماستی چیست و علائمش کدام است؟ این علائم، زنگ خطر بدنتان است تا فکری به حال سلامت خود بکنید.