بهترین داروها برای ترک اعتیاد کدامند؟

شاید تا به حال مقالات زیادی را در جستجوی بهترین دارو برای ترک اعتیاد تریاک مطالعه کرده باشید. اما معمولا هر نوع دارویی برای کنترل و ترک اعتیاد به مواد مخدر تاثیرگذار نیست و نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر و جامع‌تری دارند. در این مقاله با بررسی مقالات علمی، سعی شده است بهترین داروی ترک اعتیاد که در کشورهای پیشرفته مطالعه و تاثیرات آن اثبات شده است را به شما معرفی کنیم و در آخر از چند گیاه دارویی نیز که در این زمینه مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفته‌اند، نام می‌بریم.

سابوکسون؛ بهترین داروی ترک اعتیاد

سابوکسون را موثرترین و بهترین داروی ترک اعتیاد می‌نامند که می‌تواند علائم اعتیاد به مواد مخدر را کاهش داده و به ترک آن کمک کند. با این حال، این دارو یک جنبه منفی نیز دارد و آن اینکه اعتیاد به سابوکسون یک مشکل واقعی است. سابوکسون بهترین دارو برای ترک اعتیاد تریاک نیز به شمار می‌رود و در یک برنامه درمانی ترک اعتیاد، سم زدایی اولین مرحله در تجویز پزشکی سابوکسون است و باید طی دوره درمانی استفاده شود و با مراقبت‌های بعد از درمان همراه باشد.

سابوکسون به عنوان بهترین داروی ترک اعتیاد که می‌تواند مسیر زندگی را از اعتیاد به تریاک و هروئین تغییر دهد، عناوین زیادی را به خود اختصاص داده است. در سال 2013 با فروش 1.55 میلیارد دلاری در آمریکا، سابوکسون در صدر پرفروش‌ترین‌ها قرار گرفت و باعث شد نیویورک تایمز آن را یک داروی «بلاک باستر» به معنی «تاثیرگذار بزرگ» بنامد که به عنوان گزینه جایگزین و امنی برای متادون در برابر مصرف مواد مخدر تبلیغ می‌شود.

اما سابوکسون اگرچه بهترین دارو برای ترک اعتیاد به تریاک است، یک جنبه منفی نیز دارد و کارایی آن می‌تواند یک شمشیر دو لبه برای ترک اعتیاد به تریاک و هروئین باشد. اعتیاد به سابوکسون یک مشکل عمده است و این دارو باعث بروز بیماری خاص خود شده است که برای درمان، نیاز به دوره درمانی خاص (دارویی و روانشناسی) دارد.

سابوکسون در واقع ترکیبی از دو داروی متفاوت است: بوپرنورفین و نالوکسون. وظیفه بوپرنورفین ارائه دوزهای بسیار کم مواد مخدر به بیماری است که به یک مخدر قوی‌تر اعتیاد دارد. این روش راهی را برای فرد بیمار فراهم می‌کند تا به تدریج از اعتیاد قبلی خود جدا شود، در حالی که علائم ناشی از این روند درمانی را به حداقل می‌رساند.

بوپرنورفین نوعی دیگری از بهترین داروی ترک اعتیاد

بوپرنورفین یک داروی افیونی است که برای درمان دردها و اعتیاد به مواد مخدر استفاده می‌شود. هنگامی که برای تسکین درد استفاده می‌شود، بوپرنورفین می‌تواند به شکل وصله‌ای باشد که روی پوست قرار می‌گیرد و طی هفت روز درد را تسکین می‌دهد. اما هنگامی که به عنوان داروی ترک اعتیاد تریاک استفاده می‌شود، بوپرنورفین با نالوکسون ترکیب می‌شود و معمولاً و به شکل قرصی است که زیر زبان جذب می‌شود (زیر زبانی) . از آنجا که نالوکسون در صورت تزریق می‌تواند از بدن دفع شود، با افزودن آن به بوپرنورفین از سوءمصرف دارو جلوگیری می‌شود.

بوپرنورفین چگونه عمل می‌کند؟

بوپرنورفین یک داروی مخدر با اثر طولانی مدت است که برای جایگزینی مخدرهای با اثر کوتاه مدت که ممکن است شخصی به آن اعتیاد پیدا کند مانند تریاک، هروئین، اکسی کدون، فنتانیل یا هیدرومورفون استفاده می‌شود. طولانی مدت به این معنی است که دارو در بدن برای مدت زمان طولانی‌تر و آهسته‌تری عمل می‌کند. اثرات بوپرنورفین 24 تا 36 ساعت ادامه دارد.

اگر بوپرنورفین با دوز مناسب مصرف شود، از بروز علائم ترک اعتیاد جلوگیری کرده و میل به مصرف دارو را کاهش می‌دهد؛ بدون اینکه باعث ایجاد احساس خواب آلودگی یا سرخوشی در فرد شود. این دارو آسیب‌های مرتبط با سوءمصرف مواد مخدر را کاهش می‌دهد و به افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند فرصتی برای ایجاد تعادل در زندگی می­دهد. این روش درمانی به عنوان آگونیست تراپی شناخته می‌شود.

درمان با بوپرنورفین مشابه درمان اعتیاد با متادون است. اگر بوپرنورفین و متادون با مراقبت‌های پزشکی و دارویی همراه شوند، به یک اندازه برای درمان اعتیاد مفید هستند. اگرچه ممکن است یکی از آن‌ها برای برخی از افراد بهتر از دیگری عمل کند.

عوارض جانبی مصرف بوپرنورفین

عوارض جانبی این دارو می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • یبوست
  • تعریق بیش از حد
  • خشکی دهان
  • تغییرات در میل جنسی
  • خواب آلودگی
  • سبکی سر
  • تهوع و استفراغ
  • افزایش وزن

سابوکسون به عنوان بهترین داروی ترک اعتیاد ترکیبی از دو داروی بوپرنورفین و نالوکسون است

انواع بوپرنورفین

نام تجاری این دارو شامل موارد زیر است:

  • سابوکسون
  • ای سی تی-بوپرنورفین / نالوکسون
  • مای لن-بوپرنورفین / نالوکسون
  • توا-بوپرنورفین / نالوکسون

بوپرنورفین و متادون چه تفاوتی دارند؟

تفاوت بین بوپرنورفین و متادون شامل موارد زیر است:

  • بوپرنورفین یا نالوکسون قرصی است که زیر زبان جذب می‌شود، در حالی که متادون به عنوان شربت نوشیدنی مصرف می‌شود.
  • بوپرنورفین نسبت به متادون خطر مصرف بیش از حد یا اوردوز کمتری دارد.
  • هر پزشکی می‌تواند بوپرنورفین را تجویز کند، اما فقط کسانی که دوره آموزش ویژه را گذرانده باشند می‌توانند متادون تجویز کنند.
  • متادون معمولاً از طریق کلینیک‌های درمانی تخصصی در دسترس است. درمان با بوپرنورفین می‌تواند آسان‌تر از متادون باشد.
  • ممکن است هفته‌ها طول بکشد تا دوز مصرفی متادون کاملا موثر واقع شود، اما فقط چند روز طول می‌کشد تا بوپرنورفین تاثیر کند.
  • بوپرنورفین عوارض جانبی کمتری را بروز می‌دهد.

آیا بوپرنورفین می‌تواند با سایر داروها تداخل پیدا کند؟

مخلوط کردن متادون یا بوپرنورفین با سایر داروهایی که سیستم عصبی مرکزی را سرکوب می‌کنند، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. از مصرف سایر مواد مخدر، الکل و بنزودیازپین‌ها (به عنوان مثال، آتیوان، زاناکس، رستوریل، والیوم، کلونازپام) خودداری کنید. مصرف این موارد به ویژه هنگام شروع درمان اعتیاد به مواد مخدر خطرناک است. استفاده از داروهای دیگر هنگام درمان اعتیاد همچنین می‌تواند باعث شود دوز بوپرنورفین شما با سرعت بیشتری از بین برود. به این معنی که ممکن است بدن شما آن را دفع کند.

داروی گیاهی کراتوم؛ داروی ترک اعتیاد تریاک

کراتوم، عصاره گیاهی است که در جنوب شرقی آسیا از برگ‌های یک درخت همیشه سبز رشد می‌کند و می‌توان آن را جوید و یا کراتوم خشک را می‌توان قورت داد یا به صورت دمی مصرف نمود. از عصاره کراتوم همچنین می‌توان برای تولید یک محصول مایع استفاده کرد.

کراتوم به عنوان یک داروی ترک اعتیاد تریاک تبلیغ می‌شود. همچنین به عنوان تقویت کننده انرژی، تقویت کننده خلق و خوی، مهار کننده اشتها، درمان گرفتگی عضله، جلوگیری از تشنج و اسهال و مسکن درد نیز فروخته می‌شود. برخی از افراد که طب سنتی آسیایی را انجام می‌دهند، کراتوم را جایگزین تریاک می‌دانند.

آیا کراتوم بهترین داروی ترک اعتیاد تریاک است؟

از آنجا که به نظر می‌رسد کراتوم علائم ترک اعتیاد را کاهش می‌دهد، محققان آن را به عنوان یک داروی ترک اعتیاد تریاک مطالعه کرده‌اند. شواهد نشان می‌دهد که استفاده از کراتوم به جای درمان اعتیاد و ترک، ممکن است خود نیز منجر به اعتیاد شود.

در یک مطالعه، افرادی که بیش از شش ماه کراتوم مصرف نمودند، علائم ترک مانند علائمی را که پس از ترک مواد افیونی رخ می‌دهد تجربه کردند. با گذشت زمان، افرادی که از کراتوم استفاده می‌کنند ممکن است به آن عادت کنند و به همان داروی ترک اعتیاد تریاک مانند بوپرنورفین و نالوکسون نیاز داشته باشند.

بهترین داروی ترک اعتیاد تریاک؛ داروهای گیاهی چینی

طبق مطالعات در ادبیات علمی چینی و انگلیسی، چندین نوع داروی گیاهی چینی که تأثیرات مفیدی در ترک اعتیاد به مواد مخدر دارند، مورد بررسی قرار گرفته‌اند. داروی گیاهی جینسینگ می‌تواند از نظر بالینی برای پیشگیری از سوءمصرف و وابستگی به مواد مخدر مفید باشد. ریزوما کوریدالیس گیاه دارویی دیگری است که برای جلوگیری از بازگشت مجدد به اعتیاد مزمن به تریاک استفاده شود. به نظر می‌رسد آلکالوئیدهای گیاه اونکاریا رینکوفیلا اثرات مثبتی بر روی اعتیاد به متامفتامین و کتامین دارند. همچنین اثبات شده است که سینومین اثرات پیشگیرانه و درمانی بر وابستگی به مواد مخدر و تریاک دارد. استفولیدین به عنوان یک عصاره آلکالوئید از گیاه چینی استفانیا موجب کاهش اثرات مواد مخدر و جلوگیری از ابتلای مجدد به آن‌ها می‌شود. می‌توان از داروهای گیاهی سنتی چینی به عنوان مکمل در درمان‌های فعلی اعتیاد به مواد مخدر، از جمله ترک و عود استفاده کرد. با آشکار شدن عملکرد داروهای گیاهی سنتی چینی، مطالعات بیشتر در مورد استفاده از آن‌ها به عنوان داروی ترک اعتیاد تریاک امیدوار کننده است.