عوارض چاقی چیست و چه کسانی را تهدید می کند؟

چاقی از جمله بیماری های گسترده در سطح دنیا است، بنابراین اطلاع از عوارض چاقی کمک می کند تا افراد مبتلا به این عارضه، تصمیمات صحیح در مورد کنترل و درمان چاقی بگیرند. از عوامل مهم و قابل پیشگیری مرگ و میر، چاقی است؛ بیماری مزمن که به آرامی جان انسانها را به خطر می اندازد. امروزه حدود یک سوم جمعیت دنیا را افراد چاق تشکیل می دهد که از عوارض چاقی رنج می برند. زانو درد، ناراحتی قلبی، دیابت و بسیاری از مشکلات دیگر که در ادامه می خوانید، از عوارض چاقی به شمار می روند.

عوارض چاقی در کودکان و نوجوانان حدود 20 درصد در گروه سنی زیر بیست سال است و بیش از 70 درصد از افراد بالای 60 سال دارای اضافه وزن هستند. اما چه کسانی چاق هستند و خطر عوارض چاقی در کمین آنهاست؟ پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید:

سیستم دستگاه گوارش افراد چاق کمی متفاوت از افراد دیگر است. در این افراد سایز و حجم معده بسیار زیاد است. تحرکات روده سریع تر و همچنین ترشح و کنترل هورمون ها فرق می کند. اشتها بسیار زیاد است، دریافت کالری بیش از اندازه و میزان سیری بسیار کم است. به طوری که افراد خیلی زود دوباره گرسنه می شوند. طی عمل اسلیو معده با روش لاپاراسکوپیک، یک جراح لاغری در تلاش است تا با ایجاد تغییرات اساسی در بخش های مختلف دستگاه گوارش شامل معده و روده  ها، به کاهش وزن موثر و سریع کمک کند.

عوارض چاقی چه کسانی را تهدید می کند؟

سؤال اساسی اینجاست که چه افرادی چاق هستند و عوارض چاقی چه کسانی را تهدید می کند؟ اگر بخواهیم این موضوع را به صورت عملی و با فرمول و محاسبه شرح دهیم باید بگوییم لازم است ام بی آی را مطابق با فرمول زیر محاسبه کنید تا بدانید در گروه افراد چاق هستید یا نه؟

BMI: معیاری است که با در نظر گرفتن قد و وزن می تواند اطلاعات لازم در مورد میزان چربی بدن به افراد بدهد:

نحوه محاسبه BMI: وزن (بر اساس کیلوگرم) تقسیم بر قد (بر اساس متر) به توان 2 یا به عبارتی BMI برابر است  با  2[قد (m)] / [وزن (kg)]

مثال: اگر یک شخص، 90 کیلو وزن داشته باشد و قد او برابر با 165 سانتی باشید محاسبه ام بی آی او به ترتیب زیر است:

 ۳۳= ۲(۱.۶۵) / ۹۰

  •  BMI با بازه 20-24.9 در بزرگسالان ایده آل است.

  • BMI با بازه 25-30 اضافه وزن در نظر گرفته می شود.

  • BMI بالاتر از 30 چاق است.

  • BMI بیش از 40 خیلی چاق است. 

 عوارض چاقی چه کسانی را تهدید می کند؟

عوارض چاقی چیست؟

عوارض چاقی چیست و عوارض چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان چه خطراتی به دنبال دارد؟ در پاسخ به سوالات باید بگوییم عوارض برای افراد دارای اضافه وزن یکسان نیست. بعضی عوامل ژنتیکی، تشدید کننده عوارض شدید چاقی هستند. اما به طور کلی عوارض چاقی ناخوشایند بوده و زندگی افراد را از حالت عادی خارج می کنند. از جمله عوارض چاقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فشار خون بالا 

از بارزترین مشکلات و عوارض چاقی، فشار خون بالا است. افراد دارای اضافه وزن، در مقایسه با افراد عادی، حجم بالاتری دارند. بنابراین قلب برون ده بیشتری دارد و بافت چربی نیز، هورمون هایی را ترشح می کند که می توانند موجب انقباض عروق خونی شوند. این انقباض به معنی باریک‌تر شدن قطر رگ و افزایش فشار خون برای خونرسانی به حجم بزرگ بدن است. فشار خون بالا خطرات جانی نظیر سکته را به دنبال دارد. 

دیابت نوع ۲ 

دیابت نوع دو، از عوارض چاقی است، جالب است بدانید که چاقی، بدن انسان را در برابر انسولین مقاوم می کند. وظیفه انسولین، تنظیم قند خون است. اما افراد چاق با مشکل عدم تاثیر گذاری ترشح هورمون انسولین روبرو هستند. 

به همین دلیل میزان قند خون افراد چاق در مقایسه با افراد معمولی یا لاغر، بالاتر است. حتی اگر چاقی متوسط باشد، به صورت چشمگیری می تواند موجب افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو شود. 

 مشکلات قلبی 

از عوارض چاقی، مشکلات قلبی است. دور قلب افراد چاق را لایه ای از چربی پوشانده است. قلب ضربان خوبی ندارد و علاوه براین ذرات چربی در دیواره عروق خونی ،مانع از گردش خون منظم در افراد چاق می شود. درد قفسه سینه یا سکته قلبی از عوارض چاقی به شمار می رود. 

 آسیب به مفاصل

از مشکلات و عوارض چاقی می توان به آسیب به مفاصل نظیر مفصل زانو اشاره کرد. علاوه براین باید بدانید که افراد چاق گزینه مناسبی برای تعویض مفصل زانو نیستند. زیرا مفصل مصنوعی تحمل وزن بالا را ندارند. 

مشکلات تنفسی

مشکلات تنفسی و آپنه ی انسدادی خواب از جمله عوارض چاقی به شمار می رود. 

مشکلات جنسی

از مشکلات و عوارض چاقی می توان به مشکلات جنسی، ضعف جنسی و عدم توانایی برقراری رابطه مطلوب اشاره کرد. 

 سرطان

احتمال ابتلا به سرطان در افراد دارای اضافه وزن بیشتر است، سرطان از عوارض چاقی در سراسر دنیا محسوب می شود. در زنان چاق، احتمال بروز سرطان اندومتریوم (لایه داخلی رحم) به ویژه در زنان يائسه افزایش می یابد.

  • علاوه براین زنان چاق با مشکلات ناباروری روبرو هستند.

  • زنان چاق احتمال ابتلا به سرطان پستان دارند.

  • زنان و مردان چاق احتمال ابتلا به سرطان های کولورکتال (روده ی بزرگ) دارند.

  • از عوارض چاقی و کم تحرکی در مردان چاق، ابتلا به سرطان پروستات است.

عوارض چاقی

اختلال روانشناختی

عوارض چاقی و کم تحرکی می توان به اختلالات روانشناختی اشاره کرد. افراد چاق مستعد روبرو شدن با مشکلات اجتماعی یا سایکولوژیک (روانشناختی) هستند. افراد دارای اضافه وزن، مدام از سوی دیگران سرزنش می شوند و در جامعه به عنوان فرد چاق شناخته می شوند. تصور عمومی بر این است که افراد چاق تنبل و پرخور هستند؛ اگر چه این تصور می تواند اشتباه باشد اما برای افراد دارای اضافه وزن آزار دهنده خواهد بود. 

افراد چاق، برای انتصاب در موقعیت های شغلی مختلف، غالبا نالایق شمرده می شوند و در روابط جنسی خود و جذب جنس مخالف با مشکل روبرو هستند به همین دلیل مستعد افسردگی می باشند.

 

درمان عوارض چاقی

دکتر موسوی جراح چاقی در تهران با انجام شیوه های جدید درمان، به حل مشکلات عوارض چاقی با عمل اسلیو معده، بای پس معده، بالن و حلقه معده و ... مشغول است، پیشنهاد می کنیم برای پیدا کردن راه حل مناسب برای پیشگیری از عوارض چاقی به سایت دکتر موسوی مراجعه کنید.