علت خونریزی بواسیر چیست؟ راه‌های درمان

اگرچه فکر کردن به این موضوع چندان خوشایند نیست، اما واقعیت این است که هموروئید یکی از شایع ترین مشکلات نشیمنگاهی است. برای بعضی از مردم، ابتلا به هموروئید یک مشکل موقتی است که چندان جای نگرانی ندارد. گاهی اوقات مشکل شدیدتر است و بواسیر باعث خونریزی رکتوم می‌شود. در این شرایط معمولاً یک روش درمانی فعال‌تر برای درمان بواسیر خونی ضروری است که در اینجا به آن خواهیم پرداخت:

هموروئید چیست و چرا خونریزی می‌کند؟

بواسیر یا هموروئید، سیاهرگ‌های بزرگ شده در رکتوم و مقعد هستند. دو نوع هموروئید وجود دارد:

هموروئید داخلی: این عارضه در داخل مقعد و رکتوم ایجاد می‌شود. زمانی که عروق داخل مقعد دچار آسیب و پارگی شود، فرد به هموروئید داخلی دچار شده است.

هموروئید خارجی: بواسیر خارجی به معنی ایجاد تورم و پارگی در عروق خارج و اطراف مقعد است که علائم آن دردناک و آزاردهنده است.

برای برخی افراد، هموروئید علائمی ایجاد نمی‌کند اما برای دیگران هموروئید می‌تواند منجر به خارش، سوزش، خونریزی و ناراحتی شود، به‌ویژه زمانی که نشسته‌اید.

هموروئید داخلی و خارجی می‌تواند به هموروئید ترومبوزه تبدیل شود. این بدان معنی است که یک لخته خون در داخل سیاهرگ تشکیل می‌شود. بواسیر ترومبوز شده معمولاً خطرناک نیست، اما می‌تواند باعث درد و التهاب شدید شود.

انواع هموروئید

در موارد نادر، هموروئید ترومبوزه شده می‌تواند باعث خونریزی جدی رکتوم به دلیل زخم و نکروز پوست اطراف شود. این نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

ایجاد فشار در مقعد یا دفع یک مدفوع سفت می‌تواند به سطح هموروئید آسیب برساند و باعث خونریزی آن شود. خون ناشی از هموروئید روی یک تکه کاغذ توالت قرمز روشن به نظر می‌رسد.

هموروئیدهای داخلی، خارجی و ترومبوزه همگی می‌توانند خونریزی کنند. در برخی موارد، اگر هموروئید ترومبوز شده بیش از حد پر شود، می‌ترکد.

هموروئید چه زمانی خونریزی می‌کند؟

هموروئید در شرایط زیر ممکن است خونریزی کند:

  • بعد از اجابت مزاج، به خصوص اگر زور زدن وجود داشته باشد
  • با اسهال یا یبوست
  • بعد از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
  • در دوران حاملگی
  • هنگام بلند کردن یک جسم سنگین

بواسیر اغلب در داخل کانال مقعد باقی می‌ماند، اما گاهی اوقات از مقعد به بیرون برآمده می‌شود و در خارج از بدن قابل مشاهده است. هر نوع هموروئید ممکن است خونریزی کند، اما فقط انواع خارجی دردناک هستند.

 

علائم هموروئید چیست؟

همانطور که در بالا ذکر شد، هموروئیدهای داخلی معمولا در خارج از بدن قابل مشاهده نیستند و باعث درد یا ناراحتی زیادی نمی‌شوند. علامت اصلی هموروئید خونریزی گاه به گاه مقعدی است (که روی دستمال توالت یا در کاسه توالت به صورت خون قرمز روشن ظاهر می‌شود)

از سوی دیگر، هموروئید خارجی علاوه بر درد، باعث تشکیل توده‌های سخت می‌شود. بواسیر ترومبوز شده به شکل هموروئید معمولی شروع می‌شود و به دلیل افزایش شدید میزان درد و همچنین ناراحتی ناشی از نشستن مورد توجه قرار می‌گیرد. اگر خونریزی با هموروئید خارجی یا ترومبوز شده رخ دهد، خون معمولا تیره تر از نوع داخلی خواهد بود.

بواسیر یا هموروئید شایع ترین علت قابل اعتماد خونریزی از رکتوم است. اگر هموروئید خونریزی کند، فرد ممکن است آثار یا رگه‌هایی از خون روشن و قرمز را ببیند:

  • روی دستمال کاغذی بعد از پاک کردن
  • در کاسه توالت
  • در مدفوع

اگر خون قرمز تیره است، فرد باید به پزشک اطلاع دهد زیرا این امر می تواند نشان دهنده وجود مشکل در دستگاه گوارش باشد.

هموروئید ترومبوز

هموروئید ترومبوز شده زمانی است که یک لخته خون در داخل هموروئید ایجاد می‌شود. افزایش تورم و فشار حاصل از دفع مدفوع می‌تواند در پایان اجابت مزاج باعث پارگی و خونریزی هموروئید شود. در هموروئید ترومبوزه ممکن است درد شدید نیز وجود داشته باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

بهتر است در صورت مشاهده علائم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • درد شدید
  • خونریزی مداوم از هموروئید
  • بیش از چند قطره خون در کاسه توالت یا مشاهده لخته خون
  • یک تورم کبود رنگ روی مقعد که حاکی از وجود هموروئید ترومبوزه است

همچنین اگر فردی علائم بواسیر را دارد که بعد از 7 روز بهبود نیافته، باید به پزشک مراجعه کند.

درمان بواسیر خونی با لیزر و روش‌های پزشکی

بهترین و موثرترین راهکار درمان هموروئید خونی، لیزر درمانی است. دستگاه لیزر با کمک اشعه مادون قرمز می‌تواند موجب انعقاد خون در عروق متورم شده و با قطع جریان خونرسانی به آنها، این بیماری را درمان نماید. لیزر هموروئید در کمتر از یک ساعت انجام شده و چون بیماران نیاز به بستری در بیمارستان نداشته و درد و خونریزی را تجربه نمی‌کنند، استقبال بیشتری از آن می‌شود.

درمان خونریزی بواسیر

در درجه خفیف خونریزی و در گام نخست می توان با تغییر سبک تغذیه و استفاده از فیبر کافی، به درمان یبوست و در نتیجه کاهش فشار مقعد و درمان خونریزی بواسیر کمک کرد. همچنین استفاده از داروهای ملین و پماد هموروئید طبق دستور پزشک ممکن است تاثیر مثبتی در بهبود و درمان بیماری داشته باشد.

انواع داروی بواسیر خونی

داروی موثر و قطعی برای درمان بواسیر وجود ندارد. اما مصرف برخی داروها به خصوص در نوع کرم می‌تواند به درمان علائم هموروئید کمک نماید. برای درمان بواسیر خونی می‌توان از انواع داروها استفاده نمود. که عبارتند از :

  • داروهای مسکن برای کاهش درد
  • داروهای آنتی بیوتیک برای کاهش التهاب
  • ملین ها برای درمان یبوست

درمان بواسیر خونی در خانه

چندین کار وجود دارد که می‌توانید در خانه انجام دهید تا روند بهبود هموروئید را تسریع کرده و هر گونه ناراحتی را تسکین دهید. با این حال، اگر هیچ منبع واضحی از خونریزی وجود نداشت یا اگر خونریزی در عرض یک هفته از بین نرفت، به پزشک خود مراجعه کنید.

اگر تشخیص داده شد که هموروئیدی دارید که خارش یا درد دارد، با تمیز کردن آرام ناحیه و کاهش التهاب شروع کنید. این روش‌ها می توانند کمک کنند:

حمام سیتز بگیرید حمام نشستن شامل خیساندن ناحیه مقعد در چند اینچ آب گرم است. برای تسکین بیشتر، ممکن است مقداری نمک اپسوم به آب اضافه کنید.

از دستمال مرطوب استفاده کنید. دستمال توالت می تواند برای بواسیر خارجی خشن و تحریک کننده باشد. سعی کنید به جای آن از یک حوله مرطوب استفاده کنید. به دنبال آنهایی باشید که عطر یا محرک اضافه ندارند. می توانید دستمال مرطوب را به صورت آنلاین خرید کنید.

از کمپرس سرد استفاده کنید. یک بسته یخ را با حوله بپیچید و روی آن بنشینید تا التهاب را کاهش داده و ناحیه را آرام کنید. هر بار بیش از 20 دقیقه استفاده نکنید.

از زور زدن یا نشستن طولانی مدت روی توالت پرهیز کنید. این می تواند فشار بیشتری بر هموروئید وارد کند.

از داروهای بدون نسخه استفاده کنید. همچنین می‌توانید از یک کرم موضعی برای بواسیر خارجی استفاده کنید یا از شیاف دارویی برای هموروئید داخلی استفاده کنید.