پوست سالم و شاداب یکی از اصلیترین فاکتورها در زیبایی و جوانی چهره افراد است. کاهش میزان ساخت کلاژن با افزایش سن، اثرات ناشی آسیبها و جراحات، چروکهای پوستی در قسمتهای مختلف پوست و... همگی از عواملی هستند که بر ظاهر پوست تاثیر منفی دارند. بسیاری از افراد از کرمها و روتینهای پوستی، ماسکهای صورت و ترکیبات طبیعی و شیمیای دیگر برای حفظ زیبایی و سلامت پوست خود استفاده میکنند. برخی دیگر در کنار انجام روتینهای پوستی، از خدمات مراقبتی که در کلینیکهای مراقبت از پوست ارائه میشود استفاده میکنند. میکرودرم و میکرونیدلینگ دو نوع پرطرفدار و نسبتا جدید از خدمات مراقبت پوستی هستند. در این نوشتار به معرفی این دو روش و تشریح چگونگی انجام آنها پرداخته و در مورد تفاوت میکرودرم و میکرونیدلینگ و کاربردهای هر کدام توضیح خواهیم داد.
میکرودرم چیست؟
میکرودرم یکی از روشهای مراقبت پوستی است که در یک دههی گذشته محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این روش نوعی درمان ساده و با هزینه مناسب بوده که به راحتی در دسترس افراد قرار دارد. درصورتی که پوستی خشن، خشک و پوسته پوسته دارید، استفاده از این روش یکی از بهترین انتخابها برای درمان پوست شماست. از میکرودرم برای کاهش آسیبهای پوستی ناشی از زخمها و یا اشعهی فرا بنفش نیز استفاده میشود.
در روش میکرودرم، سلولهای مرده روی سطح پوست به وسیله برس مخصوصی جدا میشوند. افزایش جریان خون و تحریک ساخت کلاژن، باعث میشود پوست شما محکمتر شده و خاصیت کشسانی بیشتری داشته باشد. در این روش، ناهنجاریهای سطح پوست مانند آسیبهای پوستی وارد شده به دلیل قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز درمان میشود. میکرودم انتقال مواد مغذی را به سلولهای عمقی پوست افزایش میدهد و در نتیجه پس از انجام میکرودرم، روتینهای پوستی در تمامی سطح پوست به صورت یکسان عمل میکنند. پس از انجام میکرودم پوست ظاهر صافتر و سلامتتری خواهد داشت و میتوان از این روش برای صورت، گردن، دستها، و سینه استفاده کرد.
میکرودرم روشی غیرتهاجمی و کم خطر است. در این روش با استفاده از جریان کریستال با فشار بالا سلولهای مرده از روی سطح پوست حذف میشوند اما به لایههای زیرین پوست آسیبی وارد نمیشود. این روش بدون درد و بدون عوارض جانبی است و پس از انجام، تنها اندکی قرمزی در سطح پوست مشاهده میشود. انجام میکرودرم برای انواع پوست مناسب و ایمن است و انجام آن به بهبود بافت و شکل و ایجاد حالت درخشندگی در پوست کمک میکند.
آیا میکرودرم روش موثری است؟
میکرودرم یکی از پر مخاطبترین روشهای مراقبت از پوست بوده و متخصصان اعتقاد دارند که این روش عوارض بالینی بسیار کمی نیز دارد. همواره تبلیغات بسیار زیادی برای نشان دادن تاثیر میکرودرم بر کاهش عمق چین و چروکها و محو کردن اثر زخمها توسط کلینیکهای مراقبت از پوست انجام میشود.
موثر بودن این روش نیازمند تاثیر بر لایههای زیرین پوست در قسمت آسیب دیده و تحریک آن به ترمیم و جوانسازی است که ممکن است با روشهایی که تاثیر سطحی بر روی پوست دارند، تغییر بسیار شگرفی ایجاد نشود. ادعا میشود که میکرودرم با تحریک کلاژن سازی (کلاژن پروتیینی است که به پوست حالت کشسانی داده و آن را مستحکم میکند) میتواند بر پر کردن چروکهای سطحی و از بین بردن جای زخمهای کمرنگ موثر باشد. به علاوه میکرودرم با حذف لایه سلولهای مرده بر روی پوست، جذب ترکیبات مراقبت از پوست مانند ویتامینA و کرمهای آنتی اکسیدان را افزایش میدهد که این کار در کاهش رنگدانههای ناشی از آسیب اشعه خورشید بسیار موثر است.
میکرونیدلینگ چیست؟
میکرونیدلینگ یکی دیگر از روشهای غیر تهاجمی مراقبت از پوست است که به لطف سلبریتیهای مشهور مانند «کیم کارداشیان»، عمومیت بیشتری پیدا کرده است. از میکرونیدلینگ در کاهش اثر زخم، کاهش ترکهای پوستی و نیز کاهش چین و چروکها استفاده میشود. میکرونیدلینگ نسبت به تکنیکهای دیگر مانند لیزر ارزانتر بوده و بازدهی ساخت کلاژن مناسبتری دارد.
در روش میکرونیدلینگ پوست صدها بار توسط یک خودکار و یا غلطک که بر روی آن سوزنهای بسیار باریک به قطر کمتر از 0.1 میلی متر قرار دارد سوراخ میشود. این روش علاوه بر لایه فوقانی پوست، تاثیر اندکی نیز بر لایه عمقی پوست دارد. در نتیجه با ترمیم پوست، و ساخت کلاژن و الاستین، چروکها و جای زخمها کاهش مییابد. اگر بخواهیم شفافتر توضیح دهیم باید بگوییم که میکرونیدلینگ با وارد کردن آسیب به پوست، بدن را وادار میکند که کلاژن بیشتری بسازد. این کار یکی از بهترین روشها در بهبود بافت و کیفیت پوست است. برخی افراد با سه دوره و برخی دیگر با شش دوره انجام میکرونیدلینگ به نتایج شگفت انگیزی دست مییابند.
میکرونیدلینگ درد زیادی ندارد با این وجود معمولا قبل از انجام آن از کرمهای بی حس کننده استفاده میشود. زمان لازم برای انجام آن با توجه به سطحی که مورد درمان قرار میگیرد ممکن است بین 10 تا 20 دقیقه در نظر گرفته شود. بهتر است به منظور تسریع فرایند ترمیم، قبل از انجام میکرونیدلینگ پوست توسط کرمهای مراقبت پوستی مانند ویتامین A، کرمهای حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین C پیش درمان شده باشد.
فرد ممکن است در طی فرایند میکرونیدلینگ، اندکی درد و خونریزی به همراه قرمز شدن پوست را تجربه کند که این علائم به سرعت بر طرف میشود. احتمال اندکی ورم در سطح پوست برای مدت چند روز وجود دارد. در این روش سوراخهای به وجود آمده توسط سوزن در مدت حدود 15 دقیقه بسته میشوند؛ به همین دلیل امکان ایجاد عفونت تقریبا وجود ندارد.
آیا میکرونیدلینگ روش موثری است؟
تحقیقات نشان داده است که انجام میکرونیدلینگ به دلیل تولید کلاژن و رشتههای الاستیک، تاثیر قابل توجهی در کاهش چروکهای پوستی و جای زخمها دارد. ایجاد صدمات به لایه عمیقتر پوست باعث تشکیل سریعتر پوست جدید در بخشهای سطحی پوست میشود.
در این روش بهبود قطعی مشکلات پوستی امکان پذیراست، اما ممکن است روند آن کند باشد. از این رو میتوان برای افزایش بازدهی، به همراه میکرونیدلینگ از روشهای دیگر مانند استفاده از لایهبردارهای شیمیایی یا ترکیبات استخراج شده از پلاسما استفاده کرد. در بسیاری از موارد، افرادی که برای مدت زمان طولانی از میکرونیدلینگ استفاده کردهاند نتایج بسیار رضایت بخشی را گزارش میکنند.
کدام روش مراقبتی پوست را انتخاب کنیم؟
میکرودرم یکی از انتخابهای مناسب برای بهبود سریع، راحت و مطمئن برای بهبود کیفیت پوست شماست. این روش نیاز به استراحت پس از انجام ندارد و انجام آن مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:
- کاهش لکه های سطحی پوست
- کاهش لکه های تیره در پوست
- کاهش چروکها و خطوط ظریف پوستی
- کاهش منافذ باز در پوست
- کاهش آسیبهای وار شده در اثر اشعه فرابنفش
میکرونیدلینگ برای افرادی که به دنبال روشی برای معکوس کردن فرایند پیری با شدت اثر بیشتر هستند، توصیه میشود. این روش کمک میکند:
- منافذ باز پوست، بسته شود.
- جای اکنه و زخمها ترمیم شود.
- خطوط ریز کاهش یابد.
- چروکها عمق کاهش یابد.
میکرونیدلینگ، علاوه بر این که باعث جوانتر نشان دادن پوست میشود، به افراد در رفع آسیبهای ناشی از نور خورشید، زخمها و آثار سوختگی نیز کمک میکند.
تفاوت میکرودرم و میکرونیدلینگ چیست؟
در ادامه به برخی از بارزترین موارد تفاوت میکرودرم و میکرونیدلینگ اشاره میکنیم:
- میکرودرم یکی از 5 روش غیر جراحی است که توسط تجهیزات مکانیکی انجام میشود، در این روش با به کار گیری موادی مانندکریستالهای بی کربنات سدیم، سلولهای مرده از سطح پوست برداشته شده و همزمان از مکش برای افزایش گردش خون در پوست استفاده میشود. نتیجه انجام میکرودم داشتن پوستی روشن و شفاف است. انجام میکرودم حدود 1 ساعت زمان نیاز دارد و این روش تقریبا برای انواع پوست مناسب است.
- همان طور که پیشتر گفته شد، میکرونیدلینگ با میکرودرم متفاوت است، و به دلیل این که لایه های زیرین پوست را تحت درمان قرار میدهد، نسبت به میکرودم روش موثرتری است. میکرونیدلینگ گاها، «درمان القایی کلاژن» نیز نامیده میشود، زیرا در این فرآیند، تولید کلاژن و الاستین در پاسخ به ترمیم زخم تحریک میشود. تفاوت میکرودرم و میکرونیدلینگ در کاهش خطوط و چروکهای ریز و استرچ مارکهای موثر است.
- از دیگر موارد تفاوت میکرودرم و میکرونیدلینگ این است که پس از انجام، در میکرونیدلینگ نیاز به استفاده از ترکیبات آنتی باکتریال و ترکیبات ضد التهابی وجود دارد؛ در صورتی که در میکرودم استفاده از کمپرس سرد کفایت میکند.
نکاتی در مورد میکرودرم و میکرونیدلینگ
- توصیه میشود که خدمات مراقبت پوستی طبق نظر متخصص انتخاب شده و پس از آن در کلینیکهای تخصصی انجام شود.
- بسیاری از تجهیزات مراقبت از پوست خانگی مانند غلطکهای پوستی که دارای سوزنهای استریل هستند، کارایی لازم را نداشته و حفاظت از آنها در مقابل آلودگی بسیار دشوار است و ممکن است فرد را دچار مشکلات جدی کند.
- با وجود تفاوت میکرودرم و میکرونیدلینگ، هیچ کدام شامل تعرفههای بیمهای نمیشوند و کل هزینه جلسات باید توسط شخص تامین شود.
- انجام میکرودرم و میکرونیدلینگ برای افراد در بارداری، شیردهی، در شرایط آفتاب سوختگی و بیماریهایی مانند دیابت توصیه نمیشود.