چرا به چدن فداکارترین عضو خانواده آهن آلات می‌گویند

چرا به چدن فداکارترین عضو خانواده آهن آلات می‌گویند

چدن تشکیل شده از آهن، کربن و سیلیسیم و یکی از پرمصرف‌ترین آلیاژها در صنایع است. این آلیاژ آهنی در انواع سفید، خاکستری، نشکن و چکش خوار به بازار عرضه می‌شود. عوامل متعددی در قیمت چدن موثر هستند که از آن جمله می‌توان به قیمت آهن آلات در بازار، میزان عرضه و تقاضا در بازار، نوع چدن و محلی که از آن استفاده می‌شود اشاره کرد.

وقتی صحبت از چدن به میان می آید، احتمالا اولین چیزی که در ذهن همه ما تداعی می‌شود، محصولات و ظروف پخت و پزی هستند که از این جنس ساخته می شوند. قابلمه‌ها و تابه‌های چدنی با بالاترین استانداردها که کیفیت پخت و پز را تا حد زیادی افزایش می‌دهند. اما این تنها یکی از کاربردهای چدن در صنعت است. از این فلز استفاده‌های مهم تری نیز می‌شود. از مهم‌ترین موارد مصرف چدن می‌توان به ساخت انواع پل، تولید لوله، ماشین آلات، ساخت وسایل دکوراتیو، ساخت خرپا، درپوش چاه خیابان و... اشاره کرد. موارد مصرف گوناگون چدن باعث شده تا بسیاری از صنایع به دنبال استعلام قیمت آلیاژ آهن در بازار باشند. عوامل متعددی را می‌توان نام برد که در قیمت چدن موثر هستند. در ادامه مطلب با این عوامل آشنا خواهیم شد.

اوج گرفتن تولید چدن

به طور کل در صنعت، آلیاژها را به دو گروه آهنی و غیرآهنی تقسیم می‌کنند. فولاد و چدن جزء خانواده آلیاژهای آهنی هستند که مهم‌ترین عنصر سازنده آن ها، آهن است. نکته‌ای که سبب ایجاد تفاوت میان چدن و فولاد می‌شود، ترکیبات شیمیایی به کار رفته در آن هاست. چدن در ترکیبات خود، علاوه بر آهن، مقادیری کربن و سیلیسیم دارد که خواص آن را بهبود می‌بخشند.

از ویژگی‌های چدن می‌توان به سختی و شکنندگی آن اشاره کرد. همچنین ریخته گری آلیاژ چدن بسیار راحت و آسان است. اگر بخواهیم تعریفی دقیق‌تر از چدن ارائه کنیم، می‌توانیم بگوییم، آهن خامی که بعد از ذوب شدن سنگ آهن در کوره‌های بلند تولید می‌شود، همان چدنی است که از آن حرف می زنیم. از چدن تولید شده می‌توان در صنایع و برای ساخت انواع فولاد استفاده کرد. در واقع این هزینه پایین تولید چدن نسبت به فولاد است که باعث شده آن را به عنوان فداکارترین عضو خانواده آهن آلات معرفی کنند.

چدن بر طبق خواص و ویژگی هایی که در ساختار خود دارد به گروه‌های دیگری تقسیم می‌شود و این دسته بندی تاثیر زیادی در قیمت نهایی آن دارد. اگر قصد خرید چدن دارید، لازم است پیش از هر چیزی مورد مصرف و کاربرد مورد انتظار خود را از این محصول به طور واضح مشخص کنید. چرا که این عوامل در قیمت چدن و تعرفه نهایی آن بسیار موثر هستند.

بزرگ‌ترین دغدغه‌های مهم در صنعت

صنعتگران همیشه به دنبال راهی هستند تا با استفاده از مواد اولیه ارزان قیمت و با کیفیت، چرخه تولیدات خود را پویا و فعال نگه دارند. در واقع هزینه تمام شده برای تهیه مواد اولیه همیشه یکی از دغدغه‌های مهم صنایع است. اینکه بتوان کمترین سرمایه گذاری را برای خرید و تهیه اقلام صنعتی کرده و بیشترین بهره وری را از آن‌ها داشت. چدن یکی از آلیاژهای آهنی فوق العاده پرکاربرد و ارزشمند است که بسیاری از خصوصیات مورد نظر تولید کنندگان را در خود دارد.

از خواص بی نظیر چدن می‌توان به مقاومت بالا در برابر حرارت، تنوع بالا در ساختار و ویژگی ها، قابلیت چکش خواری، مقاومت در برابر زنگ زدگی و از همه مهم‌تر قیمت مناسب آن اشاره کرد. این ویژگی‌ها در کنار دارا بودن خواصی مشابه خواص فولاد باعث شده تا انتخاب و خرید چدن به اولین اولویت صنعتگران تبدیل شود. از مهم‌ترین دلایل اوج گرفتن تولید چدن همین خواص بی نظیر محصول و قیمت اقتصادی آن است که بسیاری از صنایع را متحول کرده است.

اما قیمت چدن بسته به عوامل مختلفی می‌تواند متغیر و نوسانی باشد. هر شرکت و مجموعه تولیدی، با توجه به هزینه‌های تحمیل شده در روند تولید و آماده سازی چدن و خلوصی که به مشتریان ارائه می‌کند، قیمت‌های متفاوتی را برای محصولات خود در نظر می گیرد. از مهم‌ترین عوامل موثر بر قیمت چدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قیمت سنگ آهن خالص در بازار
  • میزان عرضه و تقاضای بازار برای خرید چدن
  • کارایی چدن
  • میزان خلوص و کیفیت چدن
  • وزن چدن
  • قیمت نفت که به طور مستقیم بر قیمت فولاد تاثیرگذار است.
  • هزینه‌های تولید و حمل و نقل محصولات
  • نرخ ارز و تورم حاکم بر بازار
  • تجهیزات به کار رفته در ساخت چدن و...

با توجه به اینکه عوامل مختلف در قیمت چدن نقش دارند، نمی‌توان به طور دقیق نوسانات قیمت را تحلیل و آنالیز کرد. از این رو بهترین راه برای کسب اطلاع از قیمت روز چدن، مراجعه به نمایندگی‌ها و فروشگاه‌های آنلاین معتبر است.