5 بیماری شایع زنان که باید مراقب آن‌ها باشید

در حالی که هم مردان و هم زنان می‌توانند به مجموعه‌ای از بیماری‌ها مبتلا شوند، برخی از مشکلات سلامتی، زنان را با فراوانی بیشتر و به روش‌های منحصربه‌فرد تحت تأثیر قرار می‌دهند. زنان در طول چرخه قاعدگی، بارداری، دوره پس از زایمان و یائسگی دچار نوسانات سطح هورمونی می‌شوند که خود یک عامل کمک کننده به بسیاری از مشکلات سلامتی است.

بسیاری از مشکلات زنان برای مدت طولانی تشخیص داده نمی‌شوند، که دلیل اصلی آن عدم آگاهی کافی نسبت به بیماری‌های مربوط به زنان است. در ادامه شایع‌ترین بیماری‌های زنان را همراه با علل و علائم آن‌ها را بررسی کرده‌ایم تا شما اطلاعات بیشتری در رابطه با آن‌ها و وضعیت بدنی خود داشته باشید.

شایع‌ترین بیماری زنان

برخی از شایع‌ترین بیماری‌های زنان به شرح زیر هستند:

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و ناباروری

سندرم تخمدان پلی کیستیک یک مشکل سلامتی است که از هر 10 زن در سنین باروری 1 نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، دچار ایجاد کیست‌های کوچکی در اطراف تخمدان خود می‌شوند. تخمدان‌ها تخمک را می‌سازند که هر ماه به عنوان بخشی از چرخه قاعدگی سالم آزاد می‌شود. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، تخمک ممکن است آنطور که باید رشد نکند یا در طول تخمک گذاری آنطور که باید آزاد نشود. این منجر به عدم تعادل هورمونی می‌شود که ممکن است بر سلامت کلی و ظاهر زن تأثیر بگذارد. سندروم تخمدان پلی کیستیک همچنین یکی از شایع‌ترین علل ناباروری در زنان است.

علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک

شایع‌ترین علائم PCOS عبارتند از:

  • پریودهای نامنظم همراه با خونریزی شدید
  • رشد مو در صورت و بدن
  • آکنه روی صورت، سینه و قسمت بالای کمر
  • افزایش وزن
  • طاسی به شکل مردانه

اضطراب و افسردگی یکی دیگر از بیماری‌های شایع زنان

شواهد حاکی از آن است که زنان بیش از مردان مستعد تجربه اضطراب، افسردگی و شکایات جسمانی هستند (علائم فیزیکی که نمی‌توان آنها را از نظر پزشکی توضیح داد) . افسردگی شایع‌ترین نگرانی برای سلامت روان زنان در اواخر دهه 20 و اوایل 30 سالگی است.

علل افسردگی در زنان

عوامل متعددی در افسردگی زنان نقش دارند. افسردگی در بسیاری از خانواده‌ها دیده می‌شود. شواهد علمی نشان می‌دهند برخی ژن‌های خاص افراد را بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی می‌کنند. در مقابل برخی ژن‌های دیگر وجود دارند که می‌توانند فرد را در برابر افسردگی مقاوم‌تر کنند.

مشکلات مربوط به بارداری، باروری، پیش از یائسگی، یائسگی و چرخه‌های قاعدگی خطر ابتلا به افسردگی را در زنان را افزایش می‌دهند. عوامل روانشناختی رایجی که بر زنان تأثیر می‌گذارند، شامل تصویر منفی بدن و افسردگی ناشی از استرس است. زنان بیشتر از مردان مستعد استرس هستند زیرا افزایش سطح پروژسترون آنها می‌تواند از ترشح هورمون‌های استرس جلوگیری کند، در نتیجه تجمع این هورمون‌ها در بدن افزایش پیدا می‌کند.

برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی زنان، دادن اعتماد به نفس و توجه به مسائل سلامت روان زنان، از طرف خانواده‌ها و همسران بسیار حیاتی است.

دیابت بارداری

دیابت بارداری عبارت است از بروز مداوم سطح قند خون بالا در دوران بارداری. اگرچه دیابت بارداری پس از تولد نوزاد از بین می‌رود، اما ابتلا به دیابت در دوران بارداری به طور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در آینده افزایش می‌دهد. در صورت عدم کنترل، دیابت بارداری می‌تواند مشکلاتی را برای سلامتی نوزاد و مادر ایجاد کند. در هند، حدود 10 درصد از زنان باردار به دیابت بارداری مبتلا می‌شوند. این درصد در مناطق شهری بیشتر است.

علل

در دوران بارداری، بدن زن هورمون‌های خاصی می‌سازد و تغییرات دیگری مانند افزایش وزن را تجربه می‌کند. به دلیل این تغییرات، سلول‌های بدن به خوبی از انسولین استفاده نمی‌کنند، وضعیتی که مقاومت به انسولین نامی‌ده می‌شود. همه زنان باردار در اواخر بارداری مقداری مقاومت به انسولین دارند. اکثر زنان باردار می‌توانند انسولین کافی برای غلبه بر مقاومت به انسولین تولید کنند، اما برخی از زنان نمی‌توانند این کار را انجام دهند. این زنان به دیابت بارداری مبتلا می‌شوند. اضافه وزن قبل از بارداری، داشتن سابقه خانوادگی دیابت، باردار شدن در سن نسبتاً بالا (بالای 30 سال) برخی از عوامل شناخته شده مرتبط با ابتلا به دیابت بارداری هستند.

سرطان سینه یکی دیگر از مشکلات شایع زنان

سرطان سینه یکی از دو سرطان شایع زنان است. آخرین آمار جهانی نشان می‌دهد که سالانه حدود نیم میلیون زن بر اثر سرطان سینه جان خود را از دست می‌دهند.

سرطان سینه، به رشد غیر طبیعی سلول‌های بدن در ناحیه سینه گفته می‌شود که یک بیماری تهدید کننده زندگی است.

علائم

سرطان سینه به طور کلی در غدد پستانی سینه ایجاد می‌شود. اولین علائم سرطان سینه معمولاً ناحیه‌ای از بافت ضخیم در سینه یا توده‌ای در سینه یا زیر بغل است. درد، بثورات پوستی، قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست سینه، ترشح مایع از نوک سینه‌ها، یا فرورفتگی نوک سینه‎‌ها از دیگر علائمی هستند که باید به آنها توجه کرد.

خوشبختانه سرطان سینه در صورت تشخیص زودهنگام به سادگی قابل درمان است. خودآزمایی سینه در 30 سالگی و شروع غربالگری در 40 سالگی بهترین راه برای هوشیاری و تشخیص زودهنگام سرطان سینه است.

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع در میان زنان هندی است. آخرین آمار جهانی نشان می‌دهد که سالانه حدود نیم میلیون زن بر اثر سرطان دهانه رحم جان خود را از دست می‌دهند. این بیماری با تکثیر بی رویه سلول‌ها در قسمت دهانه رحم شروع می‌شود.

علل سرطان دهانه رحم

  • عفونت مداوم دهانه رحم با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
  • داشتن شرکای جنسی زیاد
  • اولین رابطه جنسی در سنین پایین
  • به دنیا آوردن بچه‌های زیاد
  • ابتلا به بیماری‌های دیگری که ایمنی را کاهش می‌دهند مانند ایدز

علائم

  • خونریزی غیر طبیعی واژینال، خونریزی و لکه بینی بین قاعدگی، دوره‌های غیرعادی طولانی یا شدید و خونریزی پس از یائسگی از شایع‌ترین علائم سرطان دهانه رحم به شمار می‌آیند.
  • ترشحات غیرمعمول یا زیاد واژن
  • خونریزی واژن بعد از رابطه جنسی
  • درد در قسمت پایین شکم یا درد لگن
  • درد هنگام مقاربت جنسی

نتیجه گیری

ما در این مقاله به بررسی و معرفی 5 بیماری شایع زنان پرداختیم. اگر قصد دارید به طور کامل با شایع‌ترین بیماری‌های زنان به همراه علائم و روش‌های درمان آن ها آشنا شوید؛ از مجله سلامت دکترتو دیدن کنید.