مسمومیت غذایی چیست؟ تغذیه سالم برای درمان آن

چه در کودکان و بزرگسالان ممکن است بعد از مصرف یک غذا دچار حالت تهوع، استفراغ و یا دل درد بشوید و بر کیفیت زندگی تان تاثیر بگذارد. مسمومیت غذایی در واقع یک بیماری ناشی از باکتری ها و میکروب های موجود در غذا است که در اثر طبخ اشتباه و یا آلودگی های محیطی از بین نمیروند و با ورود به دستگاه گوارش، شما را بیمار میکند. این بیماری مکن است خفیف باشد و بعد از چند روز علائم آن بهبود یابد. اما این بیماری برای زنان باردار و کودکان ممکن است خطرناک باشد بنابراین مراجعه به پزشک لازم و ضرری است. در این مقاله علائم مسمویت غذایی را بررسی خواهیم کرد و بهترین روش های درمان آن را به شما آموزش خواهیم داد.

علت های مسمومیت غذایی

پاتوژن‌ها تقریبا در تمام غذاهایی که ما می‌خوریم وجود دارند؛ با این حال گرمای ناشی از پخت‌و‌پز معمولا پاتوژن‌های موجود در غذاها را قبل از آنکه به بشقاب ما برسند، از بین می‌برد. حال زمانی که شما مواد غذایی مانند گوشت ومرغ را خام مصرف میکنید و یا آلودگی محیطی به غذای شما راه یابد. مسمومیت غذایی پدید خواهد آمد. به طور کلی 3 عامل دلیل ابتلا به مسمومیت غذایی هستند.

1- باکتری‌ها: باکتری‌ها رایج‌ترین علت مسمومیت غذایی هستند. برخی از باکتری‌های خطرناک عبارتند از ای‌کولای، لیستریا و سالمونلا.

2- انگل‌ها: مسمومیت غذایی ناشی از انگل‌ها به‌اندازه‌ی مسمومیت غذایی ناشی از باکتری‌ها متداول نیست اما انگل‌هایی که از طریق غذا منتشر می‌شوند، هنوز هم بسیار خطرناک هستند. توکسوپلاسما، انگلی است که اغلب در موارد مسمومیت غذایی دیده می‌شود.

3- ویروس‌ها: مسمومیت غذایی ممکن است توسط ویروس نیز ایجاد شود. نورو ‌ویروس که به ویروس نورواک نیز معروف است، هر سال باعث بیش از ۱۹ میلیون مسمومیت غذایی می‌شود.

گروه‌های در معرض مسمویت غذایی

  • افراد مسن
  • زنان باردار
  • نوزادان و کودکان خردسال
  • افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت، بیماری کبد، ایدز، شیمی درمانی یا پرتودرمانی

عوارض مسمویت غذایی

درمان مسمویت غذایی

روش اول: دمنوش های گیاهی

1- دمنوش پونه کوهی و آویشن شیرازی  نصف قاشق غذاخوری از پونه را با نصف قاشق غذاخوری از آویشن و یک قاشق مرباخوری از عسل داخل یک و نیم لیوان آب جوش بریزید و آن را مانند چای به مدت 30 دقیقه روی حرارت ملایم یا غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور دم کنید.

2- دمنوش مرزنجوش  یک قاشق غذاخوری از مرزنجوش را در 2 لیوان آب جوش بریزید و به مدت 30 دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور قرار دهید تا دم بکشد. سپس آن را همراه با مقداری نبات برای فرد بیمار سِرو کنید.

3- دمنوش برگ سنا و گل سرخ  ۲ قاشق غذاخوری گل سرخ را به همراه یک قاشق غذاخوری برگ سنا دم‌کرده و میل کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا به‌وسیله اسهال عامل مسمومیت را از بدن خود خارج کنید.

4- دمنوش آویشن و زنیان  یک قاشق مرباخوری آویشن را با یک قاشق مرباخوری زنیان ترکیب کرده و در یک لیوان آب جوش بریزید. سپس ۲۰ دقیقه منتظر بمانید تا دم بکشد. درنهایت این دم‌نوش را همراه با نبات میل کنید.

5- دمنوش نعناع فلفلی و زنجبیل  ریشه زنجبیل شسته شده را به صورت حلقه های نازک ببرید. آبی که به نقطه جوش رسیده را به مدت 1 تا 2 دقیقه خنک می کنیم. سپس برگ های نعناع فلفلی و زنجبیل آماده شده را به آب اضافه کرده و درب ظرف را به مدت 10 تا 15 دقیقه می بندیم تا کاملا دم بکشد. پس از دم کشیدن، آن را از صافی رد کرده و با اضافه کردن مقداری عسل آن را شیرین کنید.

منبع