فسفر (Phosphorus) عنصری شیمیایی است که با نماد P نشان داده میشود و عدد اتمی آن ۱۵ است. این عنصر به چندین شکل آلوتروپی در طبیعت یافت شدهاست و یکی از عناصر حیاتی برای زندگی ارگانیسمهای طبیعی (ترکیب موجودات زنده) میباشد. چندین شکل فسفر وجود دارند که عبارت اند از: فسفر سفید، قرمز، سیاه؛ اگر چه رنگهای آنها تا حد زیادی به نظر میرسد تفاوت کمی با هم داشته باشد. فسفر سفید یکی از شکلهای فسفر است که به طور صنعتی تولید میشود که در تاریکی میتابد؛ و بیاختیار شعلهور میشود در زمانی که در معرض هوا گیرد و سم مهلکی است. فسفر قرمز میتواند به خاطر تغییرات اندک در ساختار شیمیایی اش از رنگ نارنجی تا ارغوانی تغییر داشته باشد. شکل سوم، یعنی فسفر سیاه، که در زیر فشار بالا ساخته میشود شبیه به گرافیت بوده و مانند گرافیت توانایی هدایت الکتریکی را دارد.
فسفر ماده ای معدنی است که بیش از ۱ درصد از وزن کل بدن را تشکیل میدهد. این ماده دومین ماده معدنی فراوان در بدن است. فسفر تقریبا در هر سلولی وجود دارد. بیشتر فسفر موجود در بدن در استخوانها و دندانها یافت میشود. اصلی ترین عملکرد فسفر در تشکیل استخوانها و دندانهاست. این ماده نقش بسیار مهمی در نحوه استفاده بدن از کربوهیدراتها و چربیها بازی میکند. همچنین برای ایجاد پروتئین برای رشد، نگهداری و ترمیم سلولها و بافتها نیاز خواهد بود. فسفر در ایجاد ATP نیز کمک می کند. ATP مولکولی است که بدن برای ذخیره انرژی از آن استفاده میکند.
از کل فسفر موجود در بدن 80 درصد آن در استخوانها موجود است و 20 درصد آن در دیگر قسمت های بدن وجود دارد. عملکرد فسفر در استخوان معلوم است، با کلسیم کریستال هایی را تشکیل می دهند که در اسکلت پروتئینی استخوان نشسته و موجب استحکام استخوان می گردد. در بقیه بخش های بدن فسفر به عنوان یک عنصر مهم، نقش های زیادی را برعهده دارد. فسفر در ساختمان کلیه کروموزوم های بدن ما موجود است. در غشا همه سلول های بدن ما وجود دارد. فعال شدن بسیاری از آنزیم ها با اتصال یک مولکول فسفر صورت می گیرد و در خون به حفظ PH ثابت کمک می کند، و به این ترتیب نمی گذارد خون بدن ما قلیایی یا اسیدی شود. و بالاخره هر چه ماده انرژی زا در بدن ما وجود دارد مثلATP* وCP** همه با اتصال مولکول فسفر انرژی را در خود ذخیره می کنند.
فسفر یک جزء ساختاری ضروری برای غشای سلول و اسیدهای نوکلئیک است، اما در بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی، از جمله معدنی شدن استخوان، تولید انرژی، پیام رسانی سلولی از طریق واکنش های فسفوریلاسیون و تنظیم تعادل اسید و باز نقش دارد. کمبود فسفر رژیم غذایی روندی غیر معمول است و اغلب فقط در موارد گرسنگی کامل و یا در اختلالات ارثی نادر که فسفر از طریق کلیه هدر می رود، دیده می شود. علایم آن شامل از دست دادن اشتها و ضعف عضلانی و شکستگی استخوان و بی حسی در اندام ها و نرمی استخوان در کودکان است.
هم چنین از دیگر کاربردهای فسفر میتوان در اسید فسفریک غلیظ شده که در کودها برای کشاورزی و تولیدات کشاورزی کاربرد دارد. فسفاتها در شیشههای خاص، لامپ سدیم، تولید استیل و کاربردهای نظامی (بمبهای آتش زا، smoke screeninng(پرده پوشش دود برای استتار یگانهای خودی) و غیره) و در کاربردهای دیگر به عنوان سموم دفع آفات، خمیر دندان، مواد شوینده استفاده میشوند.
در این صفحه تعداد 4287 مقاله تخصصی درباره فسفر که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.