فلات تبت فلاتی گستره و بلند در آسیای خاوری است که بیشتر جاهای خودگردان تبت و استان چینگهای در جمهوری مردمی چین و لدخ در کشمیر را دربر میگیرد. فلات تبت پهنهای در حدود ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر را فراگرفتهاست و میانگین بلندی آن برابر ۴۵۰۰ متر میباشد. به آن در زبانزد «سقف جهان» میگویند، چرا که بلندترین و گستردهترین فلات در جهان است که پهنهای برابر ۲/۵ میلیون کیلومتر مربع دارد. این فلات از جنوب هیمالیا تا بین کوهستان کونلون شمالی کشیده شده است.
فلات وسیع تبت تنوع زیادی از زندگی گیاهی و زیستبوم را در خود جای داده است که شامل جلگه کوهستانی، مراتع درختچهای، نیمه بیابانی، جنگل سوزنی برگ، چمنزار نیمه کوهستانی، جنگل های مخلوط و جلگه خشک میشود. گیاهان مختلفی بر حسب ارتفاع جغرافیائی و میزان بارش هر منطقه میرویند.
فلات تبت را رشتهکوههای بلندی فراگرفتهاست، از شمال غربی به رشتهکوههای کولون(که آن را از حوضه آبریز تاریم جدا می سازد) محدود میشود و در شمالی ترین نقطه با رشتهکوههای کیلیان که فلات را از بیابان گوبی جدا میسازد، در ارتباط است. در جنوب، فلات با درهٔ رود" یارلونگ سانگپو" که در بستر رشتهکوه هیمالیا جریان دارد و با صفحهٔ گستردهٔ جلگه سند و گنگ برش خوردهاست، ارتباط دارد. در غرب نیز پیچش رشتهکوههای ناهموار قرهقروم در شمال کشمیر را در بر میگیرد. تحقیقات دانشمندان آلمانی و هندی نشان میدهد فلات تبت و هیمالیا هنگامی بوجود آمد که ابرقاره "گوندوانا" دچار شکستگی شد و شبه قاره هند "با سرعت زیاد" به اوراسیا برخورد کرد. صفحه هند50میلیون سال پیش در حرکت به سوی شمال با قاره اوراسیا برخورد کرد و این تصادم عظیم باعث مچاله شدن و جمع شدن زمین و تشکیل مرتفعترین رشته کوه جهان شد.
گونههایی از گیاهان که در ارتفاعات رشد میکنند بسیار حاصلخیزند و آشیانه حیوانات زیادی هستند. حیوانات فلات تبت شامل الاغ وحشی تبتی، گاو کوهاندار وحشی، پلنگهای برفی، بالابان (نوعی شاهین)، گوسفند آبی و بز کوهی تبت میشود. شکار بیرویه و غیرقانونی برخی از این حیوانات را رو به انقراض کرده است.
با وجود اینکه فلات تبت شرایط زندگی دشواری دارد اما مردمی هستند که در تمام مدت سال در گوشه و کنار مناطق مختلف آن به طور ثابت زندگی میکنند. در مناطقی که در پستی واقع شدهاند و میزان بارش بیشتری دارند کشاورزی رونق دارد و گروههای کوچک مردم که در ارتفاعات زندگی میکنند چادرنشین و مهاجر هستند.
استخراج معادن، جنگل زدایی و ساخت غیر علمی بزرگراهها و احداث راه آهن توسط چینی ها، تحت عنوان توسعه، عامل اصلی تخریب زیست محیطی فلات تبت اعلام شده است. بر اساس گزارش های منتشره افزایش دما در فلات تبت؛ 2 برابر متوسط جهانی است که این رقم نتیجه تخریب سریع لایه های منجمد دائمی اعماق زمین(پرمافراست)، تغییرات اساسی آب و هوا و تبدیل زمین های وسیع سرسبز به بیابان است.
در این صفحه تعداد 782 مقاله تخصصی درباره فلات تبت که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI فلات تبت (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.