ایران ( IRAN) به معنی: سرزمین آریاییان کشوری در جنوب غربی آسیا و در منطقه خاورمیانه با ۱٬۶۴۸٬۱۹۵ کیلومتر مربع وسعت (هجدهم درجهان)و بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵ دارای ۷۹٬۹۲۶٬۲۷۰ نفر جمعیت (هجدهم درجهان) است که شامل ۷۸٬۱۶۶٬۸۲۲ ایرانی، ۱٬۵۸۳٬۹۷۹ افغانستانی، ۳۴٬۵۳۲ عراقی، ۱۴٬۳۲۰ پاکستانی، ۷۱۳ ترکیه ای، ۲۰٬۸۴۴ سایر کشورها و ۱۰۵٬۰۶۰ اظهار نشده میباشد. در خصوص جمعیت ایران باید توجه کرد که این آمار مربوط به پایان زمان سرشماری در انتهای آبان ماه ۱۳۹۵ است.
ایران از شمال با جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان، از شرق با افغانستان و پاکستان و از غرب با ترکیه و عراق همسایه است و همچنین از شمال به دریای خزر (کاسپین) و از جنوب به خلیج فارس و دریای عمان محدود میشود، که دو منطقهٔ نخست از مناطق مهم استخراج نفت و گاز در جهان هستند.
پایتخت: تهران
زبان رسمی: فارسی
زبان های منطقه ای به رسمیت شناخته شده: آذری، کردی، مازندرانی، گیلکی، بلوچ و عربی
دولت: جمهوری اسلامی
روز ملی: اول آوریل
تولید ناخالص ملی: ۸۳۰/۰۵۸ میلیارد دلار
تراکم جمعیت: ۴۸ تن بر کیلومتر مربع /km۲
نرخ رشد جمعیت: ۱/۶ درصد
نسبت افراد با سواد: ۸۴/۶ درصد
کشور ایران، با سابقه طولانی در حوزههای تمدنی ماوراءالنهر و بینالنهرین، در قلب فلات مشهور ایران و در حوزه غربی قاره پهناور آسیا در منطقهای که اکنون به خاورمیانه شهرت دارد، واقع است. آثار باستانی و تاریخی ایران به بیش از چهار هزار سال پیش بازمیگردد.
ایران تا سال ۱۳۱۳ در مناسبات و روابط بینالمللی با نام پرشیا در جهان شناخته میشد با این حال پیش از آن نیز، بنابر اسناد تاریخی، شواهد، قراین، فرهنگ شفاهی، کشفیات باستانشناسی و زبانشناسی میتوان گفت ۴ نام برای کشور ایران بهکار رفته است.
سیاست در ایران
نظام حکومتی ایران پس از سقوط نظام سلطنتی، و پیروزی انقلاب مردمی و اسلامی جمهوری اسلامیاست که براساس قانون اساسی زیر نظر ولی فقیه اداره میشود.
در سال ۱۳۶۸ و پس از درگذشت رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی (رحمت الله علیه)، حضرت آیتالله خامنهای ( مد ظلّه العالی ) به انتخاب مجلس خبرگان رهبری مقام ولایت فقیه و رهبری کشور را عهدهدار شدند.
فرماندهی کل قوای نظامی و انتظامی نیز براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از اختیارات مقام معظم رهبری است.
در کشور ما براساس قاعده تفکیک قوا، سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه، به ترتیب عهده قانونگذاری، امور اجرایی و امور قضایی هستند و رئیسجمهور که عهدهدار ریاست قوه مجریه است، برای یک دوره چهار ساله با رأی مستقیم مردم انتخاب میشود.
در نظام سیاسی ایران هر شخص تنها میتواند دو بار به صورت متوالی عهده دار ریاست جمهوری شود. رئیس جمهور رئیس کابینه است و کابینه او هشت معاون و ۲۲ وزیر دارد که وزیران کابینه برای فعالیت نیاز به رأی اعتماد نمایندگان مجلس دارند.
نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی همچنین حق سؤال و استیضاح هر یک از وزیران کابینه وی را دارند. مجلس شورای اسلامی مجلس قانونگذار ایران است که ۲۹۰ کرسی دارد.
ایران روزانه ۴. ۱۵ میلیون بشکه نفت تولید میکند (آمارهای سال ۲۰۰۶) و ۱. ۶۳ میلیون بشکه نفت مصرف میکند. صادرات نفت ایران در سال ۲۰۰۶ روزانه ۲. ۲۵ میلیون بشکه بود.
محصولات صادراتی ایران شامل نفت، مواد شیمیایی و پتروشیمی، میوه و خشکبار و فرش است که به کشورهای ژاپن (۱۴ درصد)، چین (۱۲. ۸ درصد)، ترکیه (۷. ۲ درصد)، ایتالیا (۶. ۳ درصد)، کره جنوبی (۶ درصد) و هلند (۴. ۶ درصد) صادر میشود.
محصولات وارداتی ایران شامل مواد اولیه کارخانهای، کالاهای اساسی، مواد غذایی و دیگر مواد مصرفی و خدمات فنی است که از کشورهای آلمان (۱۲ درصد)، چین (۱۰. ۵ درصد)، امارات متحده عربی (۹. ۴ درصد)، فرانسه (۵. ۶ درصد)، ایتالیا (۵. ۴ درصد)، کره جنوبی (۵. ۴ درصد) و روسیه (۴. ۵ درصد) وارد میشود.
نامهای استان های ایران:
آذربایجان شرقى، آذربایجان غربى، اردبیل، اصفهان، ایلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبى، خراسان رضوى، خراسان شمالى، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، قم، کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهکیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزى، هرمزگان، همدان، یزد
میانگین سنی مردم ایران ۲۵. ۸ سال است. امید به زندگی برای زنان در بدو تولد ۷۲. ۰۷ سال و برای مردان ۶۹. ۱۲ سال است.
۵۱ درصد از مردم ایران فارس، ۲۴ درصد آذری، هشت درصد گیلک و مازندرانی، هفت درصد کرد، سه درصد عرب، دو درصد لر، دو درصد بلوچ، دو درصد ترکمن و یک درصد بقیه قومیتها هستند. ۹۸ درصد مردم ایران مسلمان و دو درصد جمعیت هم اقلیتهای مذهبی شامل زرتشتی، مسیحی و یهودی هستند. زبان رسمی کشور فارسی است که ۷۷ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال کشور میتوانند به این زبان بخوانند و بنویسند.
ارتباطات در ایران
در ایران ۲۱ میلیون و ۹۸۱ هزار خط تلفن ثابت وجود دارد و ۱۳ میلیون و ۶۵۹ هزار خط تلفن همراه. رادیو و تلویزیون در ایران دولتی است اما روزنامهها و خبرگزاریهای خصوصی در ایران فعال هستند. ایران ۶ هزار و ۱۱۱ میزبان اینترنتی و ۱۸ میلیون کاربر اینترنت دارد.
در این صفحه تعداد 1886 مقاله تخصصی درباره ایران که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.