خشکسالی (به انگلیسی: Drought)حالتی نرمال و مستمر از اقلیم است. گرچه بسیاری به اشتباه آن را واقعه ای تصادفی و نادر می پندارند. این پدیده تقریباً در تمامی مناطق اقلیمی رخ می دهد، گرچه مشخصات آن از یک منطقه به منطقه دیگر کاملاً تفاوت می کند. خشکسالی یک اختلال موقتی است و با خشکی تفاوت دارد چرا که خشکی صرفاً محدود به مناطقی با بارندگی اندک است و حالتی دائمی از اقلیم می باشد. خشکسالی یا به عبارتی دوره امتداد خشکی میتواند از چند ماه تا چند سال باشد. در واقع از نظرگاه علمی عبارت دقیقتر و مناسبتر به جای خشکسالی، «دوره کمآبی» است. به طور کلی، دوره کمآبی دوره ممتدی است که طی آن یک منطقه با کمبود در منابع و ذخیره آبی مواجه است.
خشکسالی جزء بلایای طبیعی نامحسوس است. گر چه تعاریف متفاوتی برای این پدیده ارائه شده لیکن در کل حاصل کمبود بارش در طی یک دوره ممتد زمانی معمولاً یک فصل یا بیشتر می باشد. این کمبود منجر به نقصان آب برای برخی فعالیت ها، گروهها و یا یک بخش زیست محیطی می شود. خشکسالی بایستی در رابطه با برخی شرایط متوسط درازمدت از موازنه مابین بارش و تبخیر و تعرق درنظر گرفته شود، معمولاً در هر منطقه ای یک شرایط خاص بعنوان “ نرمال ” تعریف می شود.
علت خشکسالی: خشکسالی زمانی رخ میدهد که الگوهای آب و هوایی و چرخه آب دچار اختلال شود. تغییر در الگوهای جریانهای جوی میتواند توفانها را برای ماهها و سالها متوقف کند که در نتیجه روی میزان بارش معمول مناطق تاثیر میگذارد و موجب بروز خشکسالی یا وقوع سیل میشود. تغییر در الگوی وزش باد نیز تاثیر قابلتوجهی روی رطوبتی که هر منطقه جذب میکند، میگذارد. طبق پیشبینهای دانشمندان خشکسالیهای بیشتری در راه است و گرمشدن کره زمین هوای مرطوبتر در سراسر جهان را به همراه خواهد داشت.
دو نوع تعریف کلی خشکسالی وجود دارد: تعریف مفهومی خشکسالی: خشکسالی مفهومی عبارت است از یک دوره ممتد کمبود بارش که منجر به صدمه زدن محصولات زراعی و عملکرد ان میشود. تعریف عملی خشکسالی: تعاریف عملی به افراد کمک می کند تا شروع، خاتمه و درجه شدت خشکسالی را تشخیص دهند. برای تعیین شروع خشکسالی تعاریف عملی، میزان انحراف از میانگین بارش یا سایر متغیرهای اقلیمی در طول یک دوره زمانی را مشخص می کند. این امر معمولاً با مقایسه وضعیت فعلی نسبت به متوسط های گذشته که غالباً مبتنی بر دوره آماری30 ساله است انجام می شود.
در تلاش برای اندازه گیری خشکسالی، محققان، تعاریف را در 4 گروه اصلی تقسیم بندی کردند: هواشناسی، آب شناسی، کشاورزی و اجتماعی.
خشکسالی از نظر هواشناسی، در مناطق مختلف، تعریف متفاوتی دارد. برای مثال، 20 اینچ (51 سانتیمتر) بارش باران در سال، برای تگزاس غربی، طبیعی است، اما همین میزان بارش در ویرجینیا کمتر از نصفِ میزان طبیعی، تلقی میشود.
از نظر کشاورزی، خشکسالی بر اساس نیاز محصولات مختلف در مراحل رشد به آب مورد بررسی قرار گرفته است.
از نظر آب شناسی، خشکسالی به طور مداوم به حجم کم آب در رودخانه ها، جوی ها و دریاچه های پشت سدها منجر میشود. فعالیت های انسانی مانند کاهش منابع آب میتواند خشکسالی آب شناسی را بدتر کند.
خشکسالی مربوط به آب شناسی اغلب با خشکسالی های مرتبط با هواشناسی در ارتباط است.
خشکسالی از نظر اقتصادی و اجتماعی زمانی رخ میدهد که تقاضا برای آب بیش از عرضه باشد. نمونه هایی از این نوع از خشکسالی را می توان در آبیاری بیش از حد دید یا زمانی که جریان رودخانه در حدی است که نیروگاه های آبی مجبور میشوند تولید انرژی را کاهش دهند.
در این صفحه تعداد 2072 مقاله تخصصی درباره خشکسالی که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: خشکسالی; CEC; cation exchange capacity; DAS; days after sowing; DS; drought-stressed; DDSR; dry direct seeding of rice; IRRI; International Rice Research Institute; LSD; least-significant-difference; TPR; transplanting of rice; WW; well watered; Drought; Direct se
Keywords: خشکسالی; FD; mean daily sap flux density (gâ¯mâ2â¯sâ1; LAI; leaf area index (m2â¯mâ2); REW; relative extractable water (unitless); VPD; vapor pressure deficit (kPa); Acclimation; Climate change; Drought; Irrigation; Sap flux; Vapor pressure deficit; Water