شوری (انگلیسی: Salinity) به معنای شوربودن یا وجود نمک محلول در پهنههای آبی است. شوری آب عامل مهمی در تعیین ویژگیهای شیمیایی آبهای طبیعی و فرایندهای زیستی آن است. شوری متغیری ترمودینامیکی است که همراه با دما و فشار ویژگیهای فیزیکی آب مانند چگالی و ظرفیت گرمایی را تعیین میکند.
خط کانتوری بر روی نقشه که نقاط دارای شوری یکسان را بههم وصل میکند، خط همشوری نامیده میشود.
مفهوم وجود شوری در رودها، دریاچهها و اقیانوس ساده است اما تعریف و اندازهگیری دقیق این مفهوم از نظر فنی و علمی چالش برانگیز است. به صورت مفهومی شوری عبارت است از مقدار نمکهای محلول در آب. این نمکها از ترکیباتی مانند سدیم کلرید، منیزیم سولفات، پتاسیم نیترات و جوش شیرین تشکیل شده که در یونها حل میشوند. ماده حلشده به مادهای گفته میشود که میتواند از یک فیلتر بسیار ریز بگذرد. قطر روزنههای این فیلتر را قبلاً ۰/۴۵ میکرومتر و امروزه ۰/۲ میکرومتر در نظر میگیرند. شوری را میتوان بهصورت شکلی از کسر جرمی نیز بیان کرد، یعنی جرم ماده حلشده در واحد جرم محلول.
معمولاً میزان شوری آب دریا حدود ۳۵ گرم در هر کیلوگرم (لیتر) است، گرچه این مقدار در نزدیکی سواحلی که رودها به دریا میریزد، کمتر است. میزان شوری رودها و دریاچهها ممکن است بسیار متفاوت و از ۰/۰۱ گرم در لیتر تا چند گرم در لیتر باشد، گرچه در برخی نقاط مقادیر بالاتر شوری نیز یافت میشود. میزان شوری دریای مرده بیش از ۲۰۰ گرم در هر لیتر است.
مقاومت آب شور، در برابر فساد، از آب شیرین، بیشتر است. اگر آبهای اقیانوسها شیرین، می بود، خطر فاسد شدن و گندیدن آنها، بسیار بود. اگر آبهای دریاها بگندند، زنده ای در کره زمین، باقی نخواهد ماند، بوی گند و تعفن آب، موجود زنده ای را باقی نخواهد گذارد. آبهای گندیده، بهترین جا، برای زندوزای حشرات، بویژه حشره های سمی می باشند. آن وقت است که حشرات، نه نباتی را باقی خواهند گذارد نه حیوانی، نه انسانی.
قسمتی از نمک موجود در آب دریا از طریق فعالیتهای اتشفشانی زیر آبی وارد آن میشود اما قسمت اعظم این نمک مربوط به فرسایش پوسته زمین یا خاک است. املاح معدنی موجود در خاک در آب باران حل میشود و از طریق رودخانهها به دریاها حمل میگردد. آنگاه زمانی که بر اثر تابش نور خورشید قسمتی از آب دریا بخار میشود نمکی که در آن وجود دارد بر جای باقی میماند و این امر باعث میگردد که تراکم نمک موجود در آب افزایش یابد. امروزه میزان املاح معدنی موجود در آب دریاهای آزاد جهان ۳. ۵ درصد است که بیشتر آن را سدیم کلراید یا همان نمک طعام تشکیل میدهد.
نمکهای محلول در آب دریا
آب دریا به قدری شور است که قابل خوردن و زراعت نیست. علت این شوری، وجود نمکهای مختلف به خصوص نمک طعام میباشد. اقیانوس شاید تنها جایی باشد که بتوان تمام عناصر را در آنجا یکجا پیدا کرد. از عناصر ساده بیش از شصت نوع آن در آب اقیانوس شناخته شده و احتمال وجود بقیه چندان بعید به نظر نمیرسد. مقدار بعضی از عناصر در آب دریا، به قدری ناچیز است که بطور مستقیم تشخیص داده نمیشود، ولی وجود آنها در اندام جانوران دریا ثابت شده است. وزن کل املاح موجود در آب اقیانوسها را حدود تن برآورد کردهاند. این املاح میتواند تمام سطح کره زمین را به ضخامت 45 متر بپوشاند و اگر فقط روی قارهها قرار گیرد، ضخامت آن به 153 متر خواهد رسید.
در این صفحه تعداد 2910 مقاله تخصصی درباره شوری که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI شوری (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: شوری; ANOVA; analysis of variance; Ci; internal (intercellular) CO2 concentration; gs; stomatal conductance to water vapor; Pmax; maximum rate of photosynthesis when light saturated; Ψ; water potential; Bolboschoenus maritimus; Distichlis spicata; Salinity; Sp
Keywords: شوری; GIS; geographical information system; ICRR; Indonesian Center for Rice Research; IRRI; International Rice Research Institute; QTL; quantitative trait locus; Adverse soils; Salinity; Stress-tolerant varieties; Submergence; Sustainable rice production;