کلوزاپین ( به انگلیسی: clozapine) یک داروی ضد سایکوز (ضد روان پریشی) است که برای درمان روانگسیختگی یا اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد. در سال ۱۹۷۱ این دارو به عنوان نخستین داروی ضد سایکوز غیر متعارف (آتیپیک) در اروپا معرفی شد ولی به دلیل بروز آگرانولوسیتوز که منجر به مرگ چند بیمار گردید، توسط کارخانه سازنده از بازار مصرف خارج شد. در سال ۱۹۸۹ پس از آنکه پژوهشهای تکمیلی قدرت اثربخشی بالای آنرا روی بیماران مبتلا به روانگسیختگی نشان دادند، اداره مواد غذائی و داروئی ایالات متحده آمریکا FDA مجدداً با مصرف آن، تنها در مواردی از روانگسیختگی که بیماران به سایر درما نها مقاومت نشان میدهند، موافقت نمود درمان اسکیزوفرنی در بیماران بسیار بد حال که به سایر درمان ها پاسخ نمیدهند، کاهش ریسک رفتار خودکشی در اسکیزوفرنی یا اختلال اسکیزوافکتیو.
بزرگسالان: ابتدا مقدار 12. 5 میلی گرم 2-1 بار در روز مصرف میشود. در صورت تحمل بیمار مقدار مصرف mg/day 50-25 افزایش مییابد تا به mg/day 450-300 در پایان هفته دوم برسد. مقدار مصرف هر فرد برحسب پاسخ بالینی، تحمل بیمار و عوارض جانبی تعیین میشود. افزایش بعدی مقدار مصرف نباید بیش از یک یا دو بار در هفته و مقدار آن نباید از 100 میلی گرم بیشتر باشد.
اثرات منحصر به فرد کلوزاپین بر درمان علایم اسکیزوفرنیا به خصوص علایم منفی آن از یک سو و وجود عوارض جانبی آن به ویژه عوارض خونی از سوی دیگر، سبب شد تا جهت تعیین عوارض دارو در مبتلایان به اسکیزوفرنیای مقاوم به درمان این تحقیق انجام گیرد. اثر ضد سایکوز این دارو ناشی از مسدود کردن گیرندههای دوپامینی در مسیر دوپامینرژیک-مزولیمبیک و مزوفرونتال در سیستم اعصاب مرکزی میباشد. این دارو دارای اثر مسدد گیرنده های آلفا آدرنرژیک و موسکارینی نیز میباشد. کلوزاپین برای درمان اسکیزوفرنی در بیمارانی که به سایر داروهای ضد سایکوز پاسخ نمیدهند یا نسبت به آن داروها عدم تحمل دارند، مصرف میشود. جذب کلوزاپین از راه خوراکی سریع و تقریباً کامل است. دارو در کبد متابولیزه و از طریق ادرار و مدفوع دفع میشود. نیمه عمر این دارو پس از مصرف مقدار 75 میلیگرم 8 ساعت میباشد. طول اثر دارو 12-4 ساعت میباشد. تسکین روانی، نوتروپنی و آگرانولوسیتوز کشنده، سردرد و گیجی، افزایش ترشح بزاق، مشکل در دفع ادرار، نعوذ دائم، پریکاردیت و میوکاردیت، هذیان، ندرتاًتغییرات فشار خون، تهوع و استفراغ، افزایش قند خون، عوارض خارجی هرمی، کاهش یا افزایش دمای بدن، رنگ پریدگی، کابوس شبانه، خشکیدهان، احتقان بینی، یبوست، تاری دید، آریتمی، افزایش تعداد ضربان قلب، اختلال در قاعدگی، گالاکتوره، ژنیکوماستی، افزایش وزن، ناتوانی جنسی، کم خونی همولیتیک، بثورات جلدی و یرقان از عوارض جانبی دارو هستند. در صورت وجود ضعف شدید CNSسابقه نوتروپنی، اختلالات میلوپرولیفراتیو به ویژه دیسکرازی خونی یا سابقه ابتلا به آن و ضعف مغز استخوان،این دارو نباید مصرف شود. مصرف همزمان این دارو با داروهای کاربامازپین، کرتریموکسازول، کلرامفنیکل، سولفونامیدها و پنیسیلامین خطر تضعبف شدید مغز استخوان و بروز آگرانولوسیتوز را افزایش میدهد. مصرف همزمان این دارو با داروهای هوشبر، داروهای ضد درد شبه تریاک، داروهای ضد اضطراب و خوابآور موجب افزایش اثرتسکینبخش میشود. آریترومایسین و سایمتیدین متابولیسم این دارو را مهار و موجب افزایش غلظت پلاسمایی آن میشوند. مصرف همزمان کلوزاپینها با داروهای ضد افسردگی مهار کننده آنزیم مونوآمینواکسیداز، موجب افزایش اثرات این داروها میشود. این دارو با اثر پائینآورنده قندخون سولفونیل اورهها و اثر ضد تشنجی داروهای ضد صرع مقابله میکند. فنی توئین متابولیسم کلوزاپین را تسریع میکند. مصرف همزمان این دارو با ترفنادین خطر بروز آریتمی بطنی را افزایش میدهد. این دارو با لیتیم و نیز متیلدوپا خطر بروز عوارض خارج هرمی را بالا میبرد. درصورت مصرف همزمان فرآوردههای حاوی الکل و سایر داروهای مضعف CNS با این دارو ممکن است اثرات تضعیف کننده CNS تشدید شود. 1. در موارد زیر با احتیاط فراوان تجویز شود: بزرگی پروستات، گلوکوم با زاویه باریک. 2. قبل از شروع درمان با این دارو، باید از شمارش سلولهای خونی و بخصوص لوکوسیت و از طبیعی بودن میزان سلولهای خونی اطمینان حاصل کرد. 3. در طول درمان با این دارو، میبایست در 18 هفته اول درمان به صورت هفته ای یکبار و پس از 18 هفته حداقل هر 4 هفته یکبار شمارش سلولهای خونی انجام شود. در صورت کاهش شدید گلوبولهای سفید مصرف دارو باید قطع شود. 4. از مصرف همزمان داروهایی که تولید لوکوسیتها را تضعیف میکنند، مانند کوتریموکسازول و کاربامازپین، با کلوزاپین باید اجتناب شود. 5. از قطع ناگهای مصرف این دارو باید اجتناب شود تا از بروز علائم قطع مصرف و عود بیماری جلوگیری گردد.
در این صفحه تعداد 992 مقاله تخصصی درباره کلوزاپین که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI کلوزاپین (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.