شیردهی(به انگلیسی: Lactation ) یا تغذیه با شیر مادرعمل تغذیه نوزاد یا طفل خردسال توسط شیر مادر به طور مستقیم توسط پستانهای زن، به جای استفاده از شیشه شیر یا ظروف دیگر است. نوزادان قادر به انجام عملی غیرارادی با نام رفلکس مکیدن میباشند که آنها را قادر به مکیدن و بلعیدن شیر میکند. بیشتر مادران بدون افزودن شیر جانشین یا مواد غذایی دیگر قادر به شیردهی برای مدت ۶ ماه یا بیشتر از آن هستند.
شیر انسان مقویترین نوع شیر برای نوزادهای انسان است. البته استثناهایی نیز وجود دارند که سلامت طفل و سینه مادر را به خطر میاندازند، همانند وقتی که مادر داروهایی خاص را مصرف میکند یا به بیماریهایی نظیر ویروس تی-لنفوتروپیک انسانی،اچآیوی یا نمونهٔ فعال شناسایینشده مرض سل مبتلا است. شیردهی باعث بهتر شدن سلامتی مادر، مانع از مبتلا شدن به بیماریهای مختلف، کاهش هزینه مراقبتهای پزشکی و هزینههای شیردهی میشود. شیردهیهای مصنوعی با مرگ نوزادان توسط اسهال در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه همراه است. همهٔ کارشناسان معتقدند که شیردهی بسیار مفید است، اما در مورد اینکه طول مدت شیردهی میتواند بسیار مفیدتر باشد یا خطرهای استفاده از جانشینها و شیرهای مصنوعی موافق نیستند. هورمونهای آزاد شده در طول شیردهی به تقویت پیوند بین مادر و فرزند کمک میکند. آموزش دادن همسرها برای نحوهٔ مدیریت مشکلات عام با میزان بالاتری از شیردهی همراه است. پشتیبانی از یک مادر هنگام شیردهی میتواند به افزایش پیوندهای خانوادگی و ایجاد پیوند بین پدر و کودک کمک بسیاری کند.
برخی از تأثیرات و فواید بلندمدت شیردهی برای زنان شیرده عبارتند از:
خطر ابتلای کمتر به سرطان پستان، سرطان تخمدان و سرطان آندومتر.
مطالعهای در سال ۲۰۰۷ نشان داد که شیردهی برای حداقل ۲۴ ماه با کاهش ۲۳ درصدی از خطر بیماری عروق شریانی قلب همراه است.
با این وجود در بررسی سال ۲۰۰۷ AHRQ «هیچ ارتباطی بین سابقه شیردهی و خطر ابتلا به پوکی استخوان یافت نشد». مادرانی که بیش از هشت ماه شیردهی کرده باشند از مزایای بازمعدنیسازی استخوانها بهرهمند خواهند شد.
شیردهی مادران دیابتی به انسولین کمتری نیاز دارد.
کاهش خطر خونریزی بعد از زایمان. خانمهایی که برای مدت زمان طولانیتری شیردهی کردهباشند در مقایسه با آنهایی که زمان کمتری یا هیچ شیردهی نکردهاند، در معرض خطر پایینتری برای ابتلا به روماتیسم مفصلی هستند.
شیردهی منحصربهفرد به عملی اطلاق میشود که مادر فرزند خود را بدون هیچ غذای اضافی دیگری همانند آب، آبمیوه، شیر غیرانسانی و غذاهای اضافی، شیر دهی کند. البته در این موارد استثناهایی همچون ویتامینها، مواد معدنی و داروها (با تجویز پزشک) وجود دارند. رهنمودهای ملی و بینالمللی توصیه میکنند که همه نوزادان منحصراً برای شش ماه اول زندگی شیردهی شوند. شیردهی میتواند برای دو سال یا بیشتر همراه با غذاهای جانبی بعد از ماه ششم ادامه یابد. شیردهی انحصاری به طور چشمگیری مرگ و میر نوزادان در کشورهای در حال توسعه را با کاهش اسهال و بیماریهای عفونی کاهش میدهد. همچنین نشان داده شده که شیردهی باعث کاهش انتقال اچآیوی از مادر به فرزند، نسبت به تغذیه مخلوط میشود.
تغذیه دو فرزند به صورت همان زمان را شیردهی دوتایی مینامند، شایعترین علت برای شیردهی دوتایی تولد دوقلوها است، اگرچه خانمهایی که دارای فرزندهایی با فاصله زاده شدن نزدیک دارند، میتوانند و باید به ادامه شیردهی از جوانترها همراه با کوچکترها بپردازند. از آنجا که عادتهای تغذیه و اشتهایی هر نوزاد ممکن است یک چیز نباشد، این میتواند به معنای تغذیه هر یک از آنها با توجه به نیازهای فردیاش باشد و همچنین میتواند شامل شیردهی آنها با یکدیگر —هر کدام یک پستان— شود. دوقلوها میتوانند همزمان از دو سینه مادر شیر بخورند، این روش در تداوم شیردهی و افزایش میزان شیر مادر مؤثر است. هر کدام از دوقلوها به یک سینه و هربار از یک سینه مادر در عین حال که هر دو سر روی سینه مادر و تنه آنها زیر بغل مادر است میتوانند شیر بخورند.
با اینکه شیردهی یکی از فعالیتهای طبیعی انسان است، مشکلات در آن غیر معمول نیستند. قراردادن نوزاد به پستان بلافاصله پس از تولد کمک شایانی برای جلوگیری بسیاری از مشکلات میکند. سیاست شیردهی آکادمی پزشکی اطفال آمریکا میگوید: «سنجش وزن، اندازهگیری، حمام کردن و پیشگیری چشم را تا پس از بهپایان رساندن اولین شیردهی به تعویق بیندازید. » بسیاری از مشکلات شیردهی با روشهای مناسب بیمارستان، ماماهای آموزشدیده، پزشکان و کارکنان بیمارستان و مشاورهای شیردهی میتواند حل شود. شرایطی از جمله عفونت با اچآیوی و مسمومیت حاد از آلایندههای زیستمحیطی وغیره وجود دارند که در آن شیردهی ممکن است برای نوزاد خطرناک باشد.
در این صفحه تعداد 1553 مقاله تخصصی درباره شیردهی که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: شیردهی; AAP; American Academy of Pediatrics; AEP; Asociación Española de PediatrÃa, translated Spanish Association of Pediatrics; INE; Instituto Nacional de EstadÃstica, translated Statistics National Institute; PANA; Programa de Atención al Niño y al Adole
Keywords: شیردهی; breastfeeding; lactation; maternal drug abuse; neonatal abstinence syndrome; opioid use disorder; sexual abuse; substance use disorder;
Keywords: شیردهی; breastfeeding; lactation; milk supply; insufficient milk; breast milk; Na:K; ELS; Early Lactation Success; breast milk Na:K; Ratio of breast milk sodium to potassium concentrations; Na; Sodium;