بازار برق سیستمی است برای خرید و فروش برق به صورت عرضه و تقاضا که به منظور تعیین قیمت برق برپا میشود. در ساختار جدید صنعت برق، بر خلاف ساختار قدیم آن که مدیریت تولید، توزیع و انتقال، مدیریتی واحد بود، سیستمهای نامبرده به صورت مستقل عمل میکنند. در این میان بازار برق به عنوان واسطی بین سیستمهای مذکور عمل خواهد کرد.
سه گام اصلی شامل مراحل زیر به عنوان مبانی حرکت از فضای انحصاری به فضای رقابتی شناخته میشوند. ۱- نمایندگی خرید (تولید رقابتی): در گام اول تولیدکنندگان به عنوان شرکتهای تولیدی مستقل به رقابت با یکدیگر برای تولید برق میپردازند. در این مرحله تولیدکنندگان برق، تولید خود را به نمایندگی خرید میفروشند. نمایندگی خرید انحصار کامل در خرید از تولیدکنندگان و فروش به شرکتهای توزیع برق را بر عهده دارد. در این حالت قیمت الزاما منعکس کننده هزینهها نیست. مزیت این مرحله ایجاد رقابت بین تولیدکنندگان برق است. ۲- بازار عمدهفروشی: در قدم بعدی، شرکتهای توزیع برق نیز به نمایندگی از مصرفکنندگان (سمت تقاضا) به این بازار وارد میشوند و شرکتهای توزیع برق، انرژی مورد نیاز مشتریان خود را مستقیما از تولیدکنندگان خریداری میکنند. این مبادله در یک بازار عمده فروشی انرژی انجام میشود و حتی مشتریان بزرگ نیز قادر خواهند بود که به صورت مستقل از این بازار، انرژی مورد نیاز خود را تهیه کنند. در شرایط کنونی بازار برق ایران در این دسته جای میگیرد. ۳- بازار خردهفروشی: در این مرحله حتی مصرفکننده جزء نیز میتواند بر اساس قیمتهای رقابتی ارائه شده توسط خردهفروشان، برق مورد نیاز خود را خریداری کند. در این بازار هر مصرفکننده به مقایسه قیمتهای پیشنهاد شده توجه میکند و پایینترین و قابل اعتمادترین عرضهکننده را انتخاب میکند. این مرحله هر چند که مستلزم تعبیه دستگاههای اندازهگیری و مخابراتی پیشرفتهای است، میتواند رضایت بخشترین شرایط را برای رسیدن به شرایط رقابتی ایجاد کند.
بازار توان راکتیو: برای حفظ پایداری شبکههای قدرت و انتقال توان مطمئن، افزون بر تأمین توان اکتیو نیاز به تأمین توان راکتیو نیز میباشد که برای بهبود ایمنی سیستم بایستی توسط بهرهبردار سیستم قدرت بصورت بهینه تأمین گردد. [۸] یکی از اهداف بازار توان راکتیو تثبیت ولتاژ در شبکه است.
قدرت بازار: در متون اقتصادی از قدرت بازار به عنوان توان عوامل بازار در تأثیرگذاری بر قیمت کالا در بازار (در جهت کسب منافعی بیشتر از شرایط رقابت کامل) یاد میشود؛ بنابراین یکی از حالات قدرت بازار این است که واحدهای تولیدی بتوانند قیمتها را بیش از سطح رقابتی آن بالا ببرند. اما قدرت بازار تنها به قدرت عرضهکننده محدود نمیشود بلکه در شرایطی تقاضاکنندگان نیز دارای قدرت بازار میشوند. باید توجه داشت که قدرت بازار یک پدیده طبیعی مبتنی بر رفتار عقلایی عوامل بازار است چرا که فرض بر این است که عوامل بازار همواره در صدد بالا بردن منافع خود هستند. جلوگیری از ایجاد زمینههای قدرت بازار از وظایف طراح بازار میباشد. بازار برق ایران: بازار برق ایران کار خود را رسماً از تاریخ ۱ آبان ۱۳۸۲ آغاز نمود. این بازار یکی از زیرساختهای لازم برای خصوصیسازی شمرده میشود. در همین راستا بورس انرژی کار خود را از اسفند ۱۳۹۱ آغاز کرد و قرار است در آینده نزدیک مشترکان نیز بتوانند برق را مستقیماً از بورس خریداری کنند.
در این صفحه تعداد 341 مقاله تخصصی درباره بازار برق که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: بازار برق; Battery energy storage systems; Electricity markets; Ancillary services market; Wind power generation; Virtual power plants; Stochastic programming;
Keywords: بازار برق; Grid modernization; Utility of the future; Grid of the future; Smart grid; Distributed energy resources; Distributed generation; Distributed energy storage; Distribution automation; Solar photovoltaic; Renewable energy; Electric vehicles; Electricity mark