ماشینکاری(به انگلیسی: Machining) به مجموعهای از عملیات گفته میشود که تحت فرآیند ماشینهای پرقدرت مانند اره، ماشین فرز، پرس مته، سنگ و. . . به حذف بخش هایی از قطعه برای رسیدن به هندسه مورد نظر میپردازد. هندسه نهایی ماشینکاری شده، در قطعه کار خام اولیه محاط شده و در حین ماشینکاری از جرم قطعه کار کاسته میشود. از این رو ماشینکاری از نظر مواد خام اغلب روشی پرهزینه است. اما میتواند شکلهای پیچیدهای را تولید کند که دستیابی به آنها با عملیات ریختهگری یا شکل دهی، مشکل یا غیر ممکن خواهد بود. به علاوه به دلیل تنوع ماشینکاری توام با یک سرمایه گذاری اولیه نسبتا کم، این فرآیند مطلوب ترین روش برای تولید در حجم پایین است.
تنوع عملیات ماشینکاری موجود قابل شمارش نیست، این عملیات از جمله شامل تراشکاری، صفحه تراشی، صفحه تراشی دروازهای، سوراخکاری، فرزکاری و سنگ زنی میباشد. عملکرد این فرآیندها با هندسه ابزار برشی، خواص قطعه کار و مایع خنککن تحت تاثیر قرار می گیرد. ارتباط متقابل بین این عوامل، تحلیل دقیق فرآیند های ماشینکاری را مشکل می سازد از این رو ماشین های کنترل عددی (CNC) کاربرد وسیعی در صنعت دارند.
ماشین کاری در واقع شکل دادن مواد با تراش و برش به وسیله ماشینهای ابزار است. مقدار قشری که از قطعه اولیه برداشته میشود تا قطعه صیقلی و نهایی ایجاد گردد، اصطلاحا تراش خور نامیده میشود. در ماشینکاری قطعات برحسب نوع کار از ماشینهای تراش، فرز، مته صفحهتراش، کلهزنی، سنگزنی، تیزکاری و سوراخکن استفاده میشود که معمولاً این قطعات خود محصول فرآیندهای ریختهگری، آهنگری، نورد و غیره میباشند.
ماشینکاری فلز با وسایل تخلیه الکتریکی پرفرکانس نیز فرآیند نسبتاً جدیدی است که به میزان وسیعی بکار گرفته میشود. این روش برای ماشینکاری اشکال پیچیده و بریدن مقاطع نازک از نیمهرساناها و آلیاژهای وسایل فضایی بکار میروند.
صفحه تراشی، گرد تراشی، سوراخ کاری، فرز کاری، خان کشی، اره کاری و سنگ زنی از جمله فرآیندهای اصلی عملیات ماشین کاری محسوب میشوند.
صفحه تراشی: در این فرآیند ابزار برش توسط بازویی نگه داشته میشود و روی قطعه کار حرکت داده میشود. از آن عموما برای ایجاد سطوح تخت و عموما قطعاتی با ابعادهای بزرگ استفاده میشود. در این روش سطح قطعه کار از کیفیت مناسبی برخوردار نبوده و اصولا خشن بوده و نیز امروزه این روش کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
گرد تراشی: گرد تراشی فرآیندی است که طی آن سطوح خارجی استوانهای و مخروطی ایجاد میشود. در فرآیند گردتراشی قطعهٔ کار در مقابل یک ابزار تراش تک لبه که بصورت طولی تغذیه میشود میچرخد. که بیشتر توسط ماشین های تراش این عمل صورت می پذیرد.
سنگ زنی: نوعی فرآیند برداشت ماده که مستلزم کنش قطعه کار با سنگ ساینده در سرعت بالا با عمق نفوذ کم میباشد. انواع روش های سنگ زنی با توجه به نوع ماده ی قطعه کار، وجود دارد. سنگ ها دارای مش(دانه)بندی های مختلف و در قطرها و اشکال گوناگون ساخته می شوند. انواع سنگ ها شامل: 1- سنگ انگشتی که دارای ابعاد معمولا کوچک و برای پرداخت مورد استفاده هستند. 2- سنگ زنی خزشی که برای سنگ زنی قطعاتی نظیر پره های توربین گازی بکار برده می شوند.
به طور کلی عملیات ماشینکاری به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند.
• ماشینکاری مکانیکی: مانند تراشکاری، فرزکاری، سوراخکاری، اره کاری، سنگ زنی، لپینگ، ماشینکاری آلتراسونیک، برش واترجت و. . . . .
• ماشینکاری شیمیایی و الکتروشیمیایی
• ماشینکاری حرارتی: برش حرارتی، ماشینکاری به واسطه تخلیه الکتریکی (EDM)
تراشکاری یکی از معروفترین عملیات ماشینکاری است که در آن نوک لبه برنده ی ابزار عمل براده برداری را انجام می دهد. در عمل تراشکاری، قطعه کار چرخش می کند و نوک ابزار با نفوذ به داخل قطعه عمل براده برداری را انجام می دهد. عمل تراشکاری توسط دستگاه تراش انجام می شود. از این عملیات برای ساخت قطعات استوانه ای (دوار) استفاده می شود. روتراشی، کف تراشی، سوراخ کاری، برشکاری و رزوه تراشی از جمله اصلی ترین عملیاتی است که توسط دستگاه تراش انجام می¬شود.
در این صفحه تعداد 834 مقاله تخصصی درباره ماشینکاری که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: ماشینکاری; Sustainability; Machining; Environmental impact; Machining costs; Energy consumption; Personal health and safety; Waste management; Process assessment;