در فیزیک به نوسانات الکترون های آزاد یک محیط پلاسمایی، پلاسمون plasmon میگویند. اگر این الکترونها درون حجم یک فلز قرار داشته باشد به آنها پلاسمونهای حجمی گفته میشود. در حدود سال 1956، پینس به صورت تحلیلی دلیل افت سریع انرژی الکترون ها در عبور از فلزات را بیان کرد و نتیجه گرفت این انرژی صرف حرکت تجمعی و نوسان گونه الکترون های آزاد فلز می شود و آن را پلاسمون نامید. دلیل این نام گذاری شباهت این نوسانات الکترون ها با نوسان های ذرات محیط پلاسما بود. پلاسمون را می توان در تصویرکلاسیکی به عنوان نوسان جمعی الکترون های آزاد دانست و با توجه به یونهای مثبت ثابت در یک فلز شرح داد.
پلاسمون به دو جز تقسیم میشود که هرکدام از آنها کاربردی از فلزات و امواج الکترومغناطیسی در مشخصات نانومتری در ساختارهای دو بعدی، تک بعدی و حتی صفر بعدی است. این دو حوزه عبارتند از: 1- پلاسمونهای سطحی موضعی: پلاسمون های سطحی نوسانات همدوس الکترون های تراز هدایت سطح یک فلز هستند که با تحریک نور (پرتو الکترومغناطیسی) برسطح مشترک فلز نیمه هادی ایجاد می شوند. 2- پلاسمون پلاریتونهای سطحی: تحریک های الکترومغناطیسی هستند که به الکترون های آزاد جمع شونده و نوسان کننده سطحی در فلزات تزویج می شوند تا بتوانند به طور طولی در سطح تقاطع فلزدی الکتریک انتشار یابند.
کاربردهای ممکن: موقعیت و شدت پیکهای جذب و گسیل پلاسمون، متأثر از جذب سطحی مولکولها هستند، که در حسگرهای مولکولی میتوانند استفاده شوند. پلاسمونهای سطحی موضعی نانوذرات طلا میتوانند برای شناسایی انواع مختلف مولکولها، پروتئینها و غیره استفاده شوند. هماکنون از پلاسمون به عنوان وسیلهای برای انتقال اطلاعات بر روی تراشههای کامپیوتری استفاده میشود، زیرا پلاسمونها میتوانند برای فرکانسهای بسیار بالا درنظرگرفته شوند (تا محدوده ۱۰۰ تراهرتز، درحالیکه سیمهای معمولی در ده گیگاهرتز بسیار پراتلاف هستند). برای الکترونیک مبتنی بر پلاسمون، (plasmonster) میتوانند مفید باشد. پلاسمونها همچنین به عنوان وسیلهای برای لیتوگرافی با رزولوشن بالا و میکروسکوپی با طول موجهای بسیارکوچک ارائه شدهاند.
در این صفحه تعداد 247 مقاله تخصصی درباره پلاسمون که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI پلاسمون (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: پلاسمون; Electron–electron collisions; Electronic dissipation; Time-dependent density functional theory; Metal cluster; Plasmon; Electron emission