در پزشکی، حالتی که در آن، بدن اسیدهای غیرطبیعی ایجاد میکند یا ذخیرۀ قلیایی خون کم میشود. شکل خفیف اسیدوز گاه در کودکانی دیده میشود که تب شدید دارند. اسیدوز به معنی کاهش سطح بی کربنات مایع خارج سلولی و قرار گرفتن PH خون در محدوده اسیدی (پایینتر از ۷) میباشد. معمولاً فرایندهای متابولیک بدن و کاتابولیسم گلوکز منجر به تولید اسید میشود. PH خون و مایع خارج سلولی به وسیله ریه (تنفس) و کلیه تنظیم میشود. به صورت کلاسیک اگر مشکل از کلیه باشد ما اسیدوز متابولیک و اگر مشکل از ریه باشد ما اسیدوز تنفسی داریم. البته میتوان اسیدوز را به کاهش pH بافتها تعریف کرد و به کاهش pH خون اسیدمی نام نهاد. لازم است ذکر شود، هرموقع اسیدمیا به سطح سلولها و بافتها هم برسد اسیدوز است.
دو نوع اسیدوز تنفسی و متابولیک داریم. به صورت کلاسیک اگر مشکل از کلیه باشد ما اسیدوز متابولیک و اگر مشکل از ریه باشد ما اسیدوز تنفسی داریم. علل اسیدوز تنفسی هیپوونتیلاسیون (تنفس کم و سطحی) مثلاً در COPD و انسداد مجاری تنفسی است که موجب تجمع اسید کربنیک در خون میشود. منظور از عبارت متابولیک تمام انواع دیگر اسیدوز به غیر از اسیدوزهای ایجاد شده توسط افزایش CO۲ در مایعات بدن است. اسیدوز متابولیک میتواند از این علل ناشی شود: ناتوانی کلیهها برای دفع اسیدهای متابولیک که بطور طبیعی در بدن تشکیل میشوند، تشکیل مقادیر بیش از حد اسیدهای متابولیک در بدن، اضافه شدن اسیدهای متابولیک به بدن توسط خوردن یا تزریق اسیدها و از دست رفتن قلیا از مایعات بدن.
علایم آن عبارتاند از استفراغ، تشنگی، بیقراری، و سستی۱. اسیدوز با یافتن کتونها۲ در ادرار شناسایی میشود و معمولاً ناشی از سوختوساز۳ ناقص چربیهاست که بر اثر عدم درمان یا درمان ناقص دیابت (بیماری قند)، گرسنگی، استفراغ مداوم، و در مراحل پایانی، نارسایی کلیوی ایجاد میشود. هدف نهایی درمان اسیدوز، معالجه بیماری زمینهای است. لازم است به بیماران دیابتی انسولین تزریق کرد، در غیر این صورت بیمار احتمالاً دچار اغما۴ میشود که ممکن است مرگبار باشد. درمان سایر علل اسیدوز تجویز ترکیبات قلیایی است. این ترکیبات را میشود بهصورت خوراکی تجویز کرد. در بیماران بیهوش یا دچار استفراغ مداوم، تزریق وریدی۵ صورت میگیرد. برای حصول اطمینان از اصلاح حالت اسیدوز، مصرف مقادیر کافیِ مایعات ضروری است.
در این صفحه تعداد 545 مقاله تخصصی درباره اسیدوز که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات ISI اسیدوز (ترجمه نشده)
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.
Keywords: اسیدوز; Trasplante de Riñón; Acidosis; Hiperpotasemia; Cloruro de Sodio; Periodo PerioperatorioKidney Transplantation; Acidosis; Hyperkalemia; Sodium Chloride; Perioperative Period
Keywords: اسیدوز; DM; pasteurized human donor breast milk; HM; human milk; NICU; neonatal intensive care unit; Breast milk; Minimal enteral nutrition; Preterm infant; Acidosis; Ions;