انتقال ژن (Gene delivery) یا جذب دی. ان. ای فرایندی است که قطعه مشخصی از دی. ان. ای (معمولا یک ژن خارجی وارد شده در پلاسمید باکتریایی) را به درون سلولها وارد مینماید. در اصلاح نباتات، تکنیکهای مرتبط با انتقال ژن از طریق تکثیر جنسی و رویشی به خوبی رایج میباشند. هدف از این تکنیکها ایجاد تنوع ژنتیکی در جوامع گیاهی، انتخاب گیاهان برتر از نظر ژنهای کنترل کننده صفات مطلوب و همچنین حفظ تنوع واریتههای گیاهی میباشد.
یکی از خاصیتهای مهم گیاهان این است که میتوان در آزمایشگاه، از یک سلــــول گیاه، یک گیاه بالغ پدید آورد. این خاصیــت را ” باززایی“میگویند. بنابراین، اگر بتــوان فقط یک سلول گیاه را تغییر داد، میتوان با کنترل رشد و تمایز آن سلول در آزمایشگاه، یک گیاه بالغ با خصوصیات جدید تولید کرد.
گونه دریافت کننده ژن جدید را گونه ترانسژنیک یا تراریخته می نامند. مهمترین انواع روشهای انتفال مستقیم ژن عبارتند از تفنگ ژنی یا بیولیستیک، تکنیک لیپوزوم، ا لکترو پوریشن،ریز تزریقی، درشت تزریقی وروش شیمیایی شامل استفاده از پلی اتیل گلیکول در انتقال میباشد و از مهمترین روشهای غیر مستقیم روش اگروباکتریوم و ا نتقال با ویروس اشاره نمود.
ترانسفورماسیون ژنتیکی در گیاهان توسط روش معرفی، تلفیق و بیان ژن یا ژنهای خارجی در گیاه پذیرنده است. گیاهانی که ژنهای خارجی از منابع ژنتیکی دیگر را با خود حمل میکنند و آنها را به صورت پایدار در خود جای دادهاند گیاهان تراریخت نام دارند. تولید گیاهان تراریخت نتیجه کاربرد تلفیقی دی. ان. ای نوترکیب، روشهای انتقال ژن و تکنیکهای کشت بافت میشود.
پس از انتشار تحقیقات اولیه در مورد استفاده از لیپوزمها به عنوان ابزار انتقال ژن، سیل تحقیقات در مورد ژن درمانی بیماریهای ژنتیکی توسط حاملهای مختلف صورت گرفته است. انتقال مواد ژنتیکی به عنوان ژن درمانی بسیاری از ییماریها، سه دهه قدمت دارد و توجه بسیاری از محققین را در رشتههای مختلف بیوشیمی، شیمی فیزیک، مهندسی شیمی، مهندسی پزشکی و مهندسی ژنتیک به خود معطوف کرده است.
میتوان انواع حاملهای ژنی را به دو گروه ویروسی و غیرویروسی طبقه بندی کرد. یکی از سیستمهای غیر ویروسی معمول برای انتقال ژن به سلولهای زنده استفاده از روش کلسیم فسفات است. در سیستمهای شیمیایی این روش موفق نشان داده و انتقال ژن شماره ۶۲ ویروس واریسلا زوستر با پروموتور قوی CMV به داخل سلولهای فیبروبلاست انسانی توسط رسوب کلسیم فسفات انجام گرفته است.
در اصلاح گیاهان، از تکنیکهای مهندسی ژنتیک این امکان را فراهم شده تا ارقام گیاهانی با خصوصیات جدید تولید گردد. گزارشات متعددی در خصوص انتقال ژن به گیاهان به منظور تولید آنها با صفات جدید نظیر تغییر در ترکیبات روغن، تحمل در برابر علفکشها، اصلاح ترکیب پروتئینی و مقاومت به حشرات وجود دارد. کشت بافت و کارایی گزینش گیاهان تراریخت دو جز اساسی در اصلاح مولکولی میباشد. تکنیکهای متعددی نظیر بمباران ذرهای، الکتروپوریشن و استفاده از اگروباکتریوم جهت انتقال ژن به برخی گیاهان ارائه شده است اما از روش اگروباکتریوم که روشی آسان و موثر است بیشتر استفاده میشود.
در این صفحه تعداد 1389 مقاله تخصصی درباره انتقال ژن که در نشریه های معتبر علمی و پایگاه ساینس دایرکت (Science Direct) منتشر شده، نمایش داده شده است. برخی از این مقالات، پیش تر به زبان فارسی ترجمه شده اند که با مراجعه به هر یک از آنها، می توانید متن کامل مقاله انگلیسی همراه با ترجمه فارسی آن را دریافت فرمایید. در صورتی که مقاله مورد نظر شما هنوز به فارسی ترجمه نشده باشد، مترجمان با تجربه ما آمادگی دارند آن را در اسرع وقت برای شما ترجمه نمایند.
مقالات زیر هنوز به فارسی ترجمه نشده اند. در صورتی که به ترجمه آماده هر یک از مقالات زیر نیاز داشته باشید، می توانید سفارش دهید تا مترجمان با تجربه این مجموعه در اسرع وقت آن را برای شما ترجمه نمایند.